Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Знову до школи: чому після зимових канікул школярі частіше хворіють?

У холодну пору року більшість дітей частіше, ніж у теплі пори року, хворіє респіраторними інфекціями. Шкільні навантаження особливо впливають на імунітет дитини, знижуючи його і «полегшуючи шлях» для різних захворювань. Як батьки можуть допомогти своїм дітям та зменшити кількість «лікарняних»?

Причина зростання захворюваності школярів з початком третьої чверті криється не тільки в настанні морозів і нестачі вітамінів. Стреси і перевантаження в школі впливають на стан дітей сильніше, ніж в інший час року. З поверненням після канікул до школи дитина знову стикається зі стресовими факторами: непосильними навчальними навантаженнями, хвилюванням перед перевіркою знань, недостатнім розумінням з боку вчителя, незлагодами з однокласниками. У підсумку, і нервова, і імунна системи дітей не справляються з перевантаженнями і емоційною напругою, а імунітет - слабшає.

Основний спосіб вирішення даної проблеми - розуміння і допомога з боку батьків. Їм слід якомога частіше спілкуватися з дитиною, навчити і своїм прикладом показати, як слід реагувати на будь-які проблеми. Уміння зберігати спокій і не піддаватися негативним емоціям - найважливіший урок, який допоможе дитині зберігати здоров'я протягом усього життя.

Крім обліку та корекції психологічних факторів, важливо не забувати про прості правила догляду за імунною системою. Їх не так вже й багато: правильне харчування, активний руховий режим, щоденне перебування на свіжому повітрі, особиста гігієна. Отож, навіть така дрібниця, як ретельне миття рук 3-4 рази на день може знизити шанси дістати ГРВІ.

Не варто вдаватися до допомоги модних противірусних препаратів та імуностимуляторів за власним бажанням - достатнім для підтримки гарного самопочуття дитини в зимовий сезон може бути прийом полівітамінних препаратів.

Спорт і загартовування відіграють найважливішу роль в питанні зміцнення імунітету. Заняття спортом розвивають всі групи м'язів, активізують кровообіг і тренують дихання, прискорюють обмін речовин, чим суттєво знижують ризики «підхопити» інфекцію. Школярам рекомендуються плавання, теніс, футбол, легка атлетика. А от проводити по кілька годин на день на дивані з планшетом або біля телевізора дітям, звичайно, не рекомендується.

Важливо, щоб у школах проводилися профілактичні заходи для запобігання ризиків розповсюдження інфікування: ризики можна суттєво знизити за рахунок обов'язкових провітрювань класних кімнат і підтримки нормальної вологості і температури повітря - не вище 22-23°С. В опалювальний сезон важливо забезпечити достатній рівень вологості повітря, якщо не в школі, то хоча б вдома.

Відгуки про лікарів