Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Здоровий спосіб життя допоможе перемогти гіпертонію і позбавити від поганого самопочуття

Як і в усьому світі, в Україні актуальна проблема артеріальної гіпертензії. Приблизно 70% людей старших за 50 років живуть з підвищеним тиском. Особливо турбує постійне збільшення випадків гіпертонії серед молодих людей і омолодження цього захворювання.

Причини підвищеного тиску вельми різноманітні. У дітей та підлітків артеріальна гіпертензія зазвичай вторинна. Вона найчастіше розвивається через наявність захворювань нирок, серця, гормональних порушень та інших хвороб. Дорослі люди набувають проблем із тиском внаслідок гіподинамії, ожиріння, вживання алкоголю і поганої спадковості (близько половини пацієнтів з підвищеним тиском мають батьків, що страждають від гіпертонії). Частота вторинної гіпертензії в старшому віці зменшується до 10%.

Гіпертонія знижує якість життя пацієнтів, збільшує ризик розвитку інфаркту, інсульту і раптової серцевої смерті. Тому, якщо тиск періодично підвищується або постійно тримається на позначці 140/90 та вище, не затягуйте із зверненням до лікаря, що призначить адекватне лікування і дасть рекомендації щодо корекції способу життя.

Слід знати, що при гіпертонії першого ступеня (коли нема уражень судин в органах-мішенях - мозок, серце, нирки) є можливість нормалізувати тиск без застосування ліків. До заходів немедикаментозного лікування відносять зниження ваги, нормалізацію холетсерину та інших ліпідів крові (зміни харчування) і фізичну активність.

Індикатором відповідності ваги до зросту і наявності надлишкової маси є так званий індекс маси тіла (ІМТ). Розраховується ІМТ за формулою I = m/h², де m - це маса тіла в кілограмах, а h - це зростання в метрах. Нормальний індекс маси тіла знаходиться в межах 18,5 - 24,9. Про зниження маси тіла також слід замислитися, якщо об'єм талії у чоловіків перевищує 102 см, а у жінок - 88 см.

Нормалізувати холестирин та інші ліпіди допоможе дієта, що обмежує споживання тваринних жирів (свинина, баранина, масло, сир, жовтки), простих вуглеводів (цукерки, цукор, варення, торти, шоколад), а також міцного чаю і кави. Обов'язково необхідно наситити раціон продуктами, багатими на калій і магній, ці мікроелементи підтримують роботу серця і стан судин. На калій багаті печена картопля, банани, морська капуста, тріска, вівсянка, чорнослив, абрикоси, гарбуз, апельсини, груші. Магній знаходиться в квасолі, горосі, горіхах, сої, родзинках, інжирі, куразі, житі, кукурудзі.

Також слід обмежити споживання спиртного та солі до 5-6 г на добу (приблизно одна чайна ложка) і позбутися звички палити.

Обов'язковим фактором покращення якості та тривалості життя є фізична активність. Людям з підвищеним тиском слід віддати перевагу аеробним навантаженням - ходьбі, бігу, ігровим видам спорту, їзді на велосипеді, плаванню. Тренування зі статичними навантаженнями (підняття ваги) небажані. Важливо щодня проводити на вулиці мінімум 30-60 хвилин і проходити пішки не менше 4 км. Тоді гіпертонія відступить і дозволить довше насолоджуватися життям.

Якщо немедикаментозне лікування не допомагає протягом місяця, обов'язково зверніться повторно до лікаря для визначення подальшої тактики лікування.

Відгуки про лікарів