Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Здоровий хребет дитини - запорука гарної успішності в школі

Давно відомо, що від правильної постави і здорового хребта залежить загальне самопочуття і здоров'я людини. Викривлений хребет не просто псує зовнішній вигляд, але і може формувати комплекс неповноцінності. Крім того, через погану поставу порушується робота серцево-судинної системи і легень, можуть з'явитися болі в спині, ногах, а також головні болі.

За поставою дитини батьки мають стежити з самого раннього віку. Не рекомендується до шести місяців садити дитину, до дев'яти місяців - ставити дитину на ніжки. Малюку, що почав ходити, слід ретельно підбирати взуття. Піші прогулянки не мають бути занадто тривалими. Дітям не слід довго сидіти навпочіпки і на колінах у батьків, інакше можуть виникнути проблеми з хребтом.

Правильна постава формується тільки під постійним контролем батьків і вчителів. Дорослі мають виправляти дитину, якщо вона сутулиться або згинає спину, коли сидить або стоїть. Щоб хребет був здоровим, дитяче ліжко не має бути занадто м'яким або занадто жорстким.

Особливу увагу слід приділяти поставі, коли дитина ходить до школи. На здоров'я хребта в цей період впливає багато чинників - вага і вид рюкзака, зручне взуття, заняття спортом.

Вага рюкзака значно впливає на поставу. Діти 1-2 класів не мають носити портфель важче 1,5 кг, а для старшокласників вага не має перевищувати 4 кг.

Оптимальний вибір шкільної сумки - рюкзак з двома лямками, що забезпечують максимальне прилягання рюкзака до спини. Бажано, щоб у рюкзака також було і поясне кріплення, тоді вага ноші правильно розподілиться і не буде перевантажувати хребет. Зараз є спеціальні рюкзаки з щільною спинкою і фізіологічним вигином. Вони допомагають дитині тримати поставу. За висотою рюкзак не має бути вище за плечі, а його низ не має доходити до сідниць.

Змінне взуття має бути зручним. Не варто без особливої ??потреби купувати ортопедичне взуття і устілки - існують патології, при яких вони протипоказані. Змінне взуття необхідне в цілях гігієни. Якщо немає патології стоп, ідеальне профілактичне взуття - з щільним задником і каблуком до 1 см. Носок має бути круглим і досить широким, щоб пальці не були здавлені. Підошва - м'яка і гнучка. Обираючи взуття для дитини, звертайте увагу на його вагу. Черевик не має бути важким.

Допомагають підтримувати поставу і берегти здоров'я хребта фізичні вправи. Подбайте про те, щоб дитина регулярно робила ранкову зарядку і відвідувала басейн. Плавання добре зміцнює м'язи спини і загалом сприятливо впливає на здоров'я. Пам'ятайте, що без постійного батьківського контролю виробити правильну поставу дитина не зможе.

Відгуки про лікарів