Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Здоров'я печінки. весняні рекомендації

Багато людей навесні відчувають швидку стомлюваність, нервозність і млявість. Деякі пов'язують такі відчуття із сезонною нестачею вітамінів і намагаються самостійно вирішити проблему прийомом полівітамінних препаратів. Експерти клініки INTO-SANA нагадують, що аналогічним чином можуть даватися взнаки проблеми з печінкою.

«До весняного сезону наші внутрішні резерви вичерпуються, це може призвести до відчуття тяжкості у правому підребер'ї, гіркоти в роті, нудоти, свербіння шкіри, можуть з'явитися гнійні запалення на обличчі, а також запори, — каже Олена Біленко, гастроентеролог вищої категорії клініки INTO- SANA. — Якщо ви відчуваєте які-небудь із перерахованих вище симптомів — це однозначний привід сходити на прийом до терапевта або гастроентеролога. Швидше за все, необхідно буде зробити аналіз крові, пройти ультразвукове дослідження органів черевної порожнини і провести діагностику шлунка».

Найбільше впливає на здоров'я печінки те, який спосіб життя веде людина і як вона харчується. Часте вживання смажених і жирних страв, соусів, ковбас і особливо алкоголю негативно впливає на роботу печінки. Також підточують здоров'я цього органу стресові ситуації, недостатня кількість фізичних навантажень, різноманітні дієти.

«За зиму багато хто скучив за свіжою зеленню, овочами і фруктами, і тому ранньою весною починають активно купувати овочі, які, швидше за все, були вирощені з чималою допомогою досягнень хімії. Далеко не кожна печінка зможе витримати таке навантаження, — нагадує Олена Біленко. — Продукти рослинного походження бажано їсти ті, що вирощені в регіоні проживання, у відповідний час року».

Лікар радить урізноманітнити харчування в цей час такими продуктами, як кисла капуста, свіжа морква, буряк, свіжі та квашені яблука, солоні огірки і помідори. Ці звичні для нас продукти допоможуть очистити організм від усіх шкідливих речовин, які накопичилися за зиму, оскільки в них є значна кількість натурального сорбенту — пектину.

Щоб побороти весняну слабкість, слід частіше вживати соняшникову та оливкову олію, їсти буряк, кукурудзу, різні види капусти, гарбуз, пити зелений і чорний чай, а також настої шипшини та цикорію. Крім того, варто щодня вживати кріп і петрушку, базилік і селеру, а тим, хто любить — кінзу. Варто врахувати, що використання в раціоні відварів свіжої та сушеної м'яти допомагає розслабленню гладкої мускулатури внутрішніх органів і тим самим зменшує болісні відчуття в області правого підребер'я.

Не підходять при проблемах з печінкою такі продукти, як вершкове масло, сметана, категорично заборонений маргарин. Не рекомендується використовувати в харчуванні хрін, цибулю, часник, редис, редьку, гірчицю, прянощі та інші продукти, які мають сильний подразнювальний ефект і можуть призводити до спазмів і колік.

Зберегти печінку здоровою можна, якщо дотримуватися рухового режиму, включати в харчування відповідні фрукти та овочі, а також не переборщувати з жирною, смаженою та копченою їжею.

Відгуки про лікарів