Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Записки з відпустки

Відпустка має звичай швидко закінчуватися. Тільки но ви ніжилися на пісочку, плюхалися у хвилях, відважно дерлися на високу гору або просто віддавалися прекрасному нічогонеробленню... Але ось уже сидите на роботі, завантажені справами й турботами, намагаєтеся вписатися в рутинний ритм «робота-дім-робота», а відпустка згадується, як швидкоплинний сон.

Від 30 до 50% людей, що працюють, після відпустки від трьох до десяти днів відчувають так званий «післявідпустковий синдром» — незібраність думок, пасивність, а іноді й відчуття невиправданої втоми, головних і м'язових болів, психологічного дискомфорту, порушення сну.

Як почати цей новий відрізок нашого трудового життя з найбільшою для себе користю? Ось що думають на цю тему лікарі поліклініки Into-Sana.

«Примусьте себе 2–3 дні перед виходом на роботу лягати раніше, а прокидатися о 7–8 годині ранку! Порада, на перший погляд, банальна, але дієва для будь-якого віку. Ранкова фізична активність також допомагає. Відпустка — відмінний привід почати-таки робити 10–15-хвилинну розминку (зарядку, пробіжку) і утримати цю прекрасну звичку до наступної відпустки!», — пропонує невролог Слюсаренко Надія Миколаївна.

«Відпустка нерідко перетворюється на вакханалію обжерливості, а потім живіт дуже важко «забрати» на роботу. Раджу за 3–4 дні обідати та вечеряти в той час і в тому обсязі, як це зазвичай відбувається в робочі дні. Особливо не варто «обмивати» останні відпускні дні з алкоголем!», — настійно рекомендує гастроентеролог Бєляєва Надія Володимирівна.

«Якщо ви повертаєтеся з-за кордону, особливо із зони жаркого клімату, залиште резервні 2–3 дні на акліматизацію, причому проведіть ці дні активно на повітрі», — радить гінеколог Ющенко Тетяна Олександрівна.

«Підбийте творчий підсумок проведеному часу: придумайте веселі написи до фотографій, напишіть вірш, намалюйте картину, напишіть твір, як у дитинстві, «Як я провів літо». Зберіть і збережіть враження, нові думки — адже саме у відпустці часто переосмислюєш своє життя, будуєш нові плани, знаходиш ефективні рішення. Не дайте цим благим намірам потонути в безодні робочих справ!», — ділиться власним рецептом терапевт і завідувачка поліклінікою Бережна Еліна Володимирівна.

«Звертаюся більше до жінок: повернувшись із відпустки, не піддавайтеся «благому» пориву разом зробити всі домашні справи (генеральне прибирання, прання, прасування та ін.). Для чого отруювати собі останні вільні дні? Адже ви завжди зможете це зробити потім. Краще зробіть фінальний акорд — наприклад, сходіть у театр!», — порада від фахівця з ультразвукової діагностики Ніколової Олени Іванівни.

«Є люди, яким настільки погано перед виходом на роботу, що вони звертаються до лікаря, адже не всяка робота приносить задоволення. У відпустці постарайтеся змінити своє ставлення до неї. Спробуйте поставитися до своїх обов'язків, як до процесу самоосвіти, пізнання себе і людей, що вас оточують. Цей досвід може стати в нагоді у майбутньому, якщо ви вирішите змінити професію або місце роботи. До того ж, гроші, які ви заробите, дають впевненість у можливості відправитися у наступну відпустку!», — ділиться своїми спостереженнями гепатолог, панкреатолог, професор Губергріц Наталя Борисівна.

«На прийомі невролога трапляються випадки, коли прояви «післявідпусткового синдрому» маскують небажання повертатися на роботу через конфлікти в колективі або через незадоволення організацією та умовами праці. Відпустка — це можливість взяти тайм-аут перед конструктивною бесідою з керівництвом або колегами. Без робочої втоми легше проаналізувати ситуацію, виділити конструктив і емоційну складову. Пропишіть план бесіди, чітко сформулюйте питання, будьте готові з вдячністю сприйняти об'єктивний зворотний зв'язок. Це підвищить ваші шанси на комфортний і продуктивний новий робочий рік. З наступної відпустки буде повертатися значно легше!», — радить невролог Галаган Світлана Георгіївна.

«Постарайтеся подовжити відчуття відпустки: зустрічайтеся з друзями, діліться враженнями, не закидайте фізичну активність, хобі, не перемикайтеся зі здорової їжі на фаст-фуд, навпаки, готуйте цікаві, легкі страви, використовуйте морепродукти, овочі та фрукти, зелень, корицю для стимуляції мозку. Утримайтеся від повернення до стимуляторів «кава-сигарети-алкоголь», — рекомендує терапевт Гедражко Валерія Миколаївна.

«Мені зазвичай не доводиться перелаштовуватися, оскільки я завжди прокидаюся рано, щільно заповнюю день корисними та цікавими справами. Просто у відпустці в 2 рази більше часу на природу і на власних дітей! Все одно з нетерпінням чекаю на перший робочий день, оскільки лікарська робота настільки цікава і різнопланова, що без неї у відпустці сумую!», — як не позаздрити терапевту Котовенко Борису Олександровичу!

Відгуки про лікарів