Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Загроза алергії влітку - міф чи реальність?

Існує думка, що влітку, коли стають доступнішими сезонні овочі, ягоди та фрукти, багато людей страждають від алергії. Однак, насправді, з істинною алергією стикається менше 1,5% людей. У решти спостерігається або харчова непереносимість, або помилкова (не імунна) алергічна реакція.

Харчова непереносимість може бути обумовлена патологією шлунково-кишкового тракту - ферментопатією на тлі панкреатиту, холециститом, гастродуоденітом з НР-інфекцією, дисбактеріозом кишковика, а також глистовими інвазіями.

Розрізняють справжню і несправжню алергічну реакції.

Істинна алергічна реакція має імунологічний механізм, коли в крові присутні специфічні антитіла до конкретного алергену. Виразність реакції при цьому не залежить від кількості, що потрапила до організму (з'їденого) алергену, буває достатньо одного невеликого шматочка, щоб виникла виражена системна реакція. Часто харчова алергія розвивається у тих, хто вже страждає на поліноз - сезонну алергію на пилок квітучих рослин. Люди, що страждають алергією до пилку дерев, можуть мати перехресну харчову алергію до деяких сортів яблук, персиків, коренеплодів (селери, моркви, молодої картоплі), черешні, шовковиці і горіхів (частіше - до фундуку).

Пацієнти, що мають алергію на пилок до бур'янистих і злакових трав, можуть реагувати на насіння соняшнику, халву, козинаки, деякі сорти меду, рідше - на баштанні культури.

Харчова алергія в таких випадках може проявитися набряком і свербінням слизових рота, губ, глотки, в більш важких випадках може розвинутися кропив'янка, набряк Квінке, болі в животі, пронос.

Несправжня алергія не має імунологічного механізму. Така реакція тим більш виражена, чим більше речовин-провокаторів потрапило до організму. Як правило, викликають появу алергічної реакції плоди забарвлені в червоний, жовтий або темні кольори: томати, баклажани, полуниця, суниця, чорниця і т.д. Вони містять природні гістамінолібератори (наприклад, тартразин), що потенційно самі собою можуть запустити алергічну реакцію. Саме тому не рекомендується їсти полуницю кілограмами.

Небезпечні для життя системні прояви алергії - генералізована кропив'янка, набряк Квінке, анафілактичний шок.

Менш небезпечні, але досить неприємні місцеві прояви алергії - атопічний дерматит, послаблення стулу, болі в животі.

При появі висипань та свербежу шкіри слід прийняти антигістамінний препарат, випити ентеросорбент і звернутися до лікаря. Якщо ж алергічна реакція важка, супроводжується зниженням тиску, болями в животі, необхідно негайно викликати карету швидкої допомоги.

Ягоди, фрукти і овочі - основне джерело харчових волокон, що є незамінною частиною раціону людини. Немає таких хвороб, при яких свіжі плоди повністю протипоказані. Однак існують важливі обмеження.

Так, споживання солодких фруктів і овочів обмежено для діабетиків і пацієнтів з ожирінням. При виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки не бажаними є кислі фрукти, свіжа капуста, кабачки і перець.

Відгуки про лікарів