Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Навіщо обстежувати щитоподібну залозу?

Захворювання щитоподібної залози є одними з найпоширеніших патологій ендокринної системи на території України. Такі захворювання частіше зустрічаються серед жінок, виявляються в молодому, репродуктивному віці і за відсутності належної медичної допомоги призводять до розвитку важких ускладнень.

Такій ситуації сприяє погіршення екологічного та радіологічного стану в нашій країні. Також не можна оминати увагою і зміну характеру харчування людей. Все частіше в раціоні присутні продукти «швидкого приготування», напівфабрикати, макаронні та хлібобулочні вироби і т.п. У багато разів знизилося споживання морської риби і морепродуктів (що містять найбільшу кількість природного йоду), а також м'яса і молочних продуктів (вміст йоду в яких трохи нижче, проте відносно високий). У багатьох областях України відзначається дефіцит йоду, особливо це характерно для західних регіонів. Але це не означає, що боротьба з дефіцитом йоду необхідна у всіх регіонах країни. Пам'ятайте, що самостійна профілактика зоба, проведена безконтрольним прийомом йодованих препаратів і продуктів, штучно збагачених йодом (йодована сіль, тощо) також можуть призвести до ряду захворювань щитовидної залози (наприклад, до аутоімунного тиреоїдиту).

Щитоподібна залоза є одним з життєво важливих ендокринних органів, що виробляють гормони (тироксин і трийодтиронін), що необхідні для різних біохімічних процесів в організмі. Тироксин і трийодтиронін підсилюють і підвищують обмін речовин. Активність роботи щитоподібної залози, крім іншого, залежить від вмісту в організмі йоду, отриманого з продуктами харчування. Інтенсивність вироблення тироксину і трийодтироніну регулює тиреотропний гормон, який виробляється іншим органом - гіпофізом, що уважно «стежить» за роботою всіх ендокринних залоз.

Оскільки гормони щитоподібної залози беруть участь в обміні речовин в організмі, то і першими симптомами зниження функції щитоподібної залози (тобто зниженого утворення її гормонів) є безпричинне збільшення маси тіла, млявість, сонливість, випадання волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри, набряклість обличчя і тіла, підвищена стомлюваність, порушення менструального циклу і складності з настанням вагітності. Недостатня активність щитоподібної залози може супроводжуватися депресією. За деякими даними вважається, що майже кожен п'ятий хронічний випадок депресії пов'язаний з недостатньою продукцією тироксину і трийодтироніну. Також нестача цих гормонів може стати причиною зниження гемоглобіну крові та підвищення рівня ліпопротеїдів (холестерину, тригліцеридів та ін), що може призвести до розвитку атеросклерозу. Багато в чому протилежна картина виникає при підвищеному виробленні щитоподібною залозою гормонів. За цих умов пацієнтів турбує втрата маси тіла, дратівливість, плаксивість, відчуття «спеки», серцебиття, підвищена пітливість, порушення сну, невиношування вагітностей і деякі проблеми з менструальним циклом.

Нормальна функція щитоподібної залози дуже важлива при настанні вагітності. Тому при плануванні вагітності дуже важливо обстежити щитоподібну залозу, включаючи дослідження її функції (тобто вміст у крові тироксину і трийодтироніну). Якщо ж вагітність настала незаплановано, то дані дослідження необхідно зробити в перші місяці вагітності (якомога раніше).

При появі симптомів, характерних для захворювань щитоподібної залози, а також при плануванні вагітності або з метою профілактичного огляду проводиться повне і всебічне медичне обстеження організму. Ендокринолог проведе пальпацію шиї пацієнта з метою визначення розмірів щитоподібної залози, наявності утворень (вузликів, кіст і т.п.), визначення еластичності або ущільнення тканини залози, виявлення больового синдрому і т.д. Обов'язковим дослідженням є УЗД щитоподібної залози, що допомагає визначити точні розміри щитоподібної залози, її структуру, наявність додаткових утворень, розміри цих утворень і щільність (чи є вони твердими тілами або рідинними структурами). Для точного визначення функції щитоподібної залози (підвищеної, зниженої або нормальної) виконується аналіз крові на вміст тиреотропного гормону, тироксину, трийодтироніну. Якщо є підозра на аутоімунний процес в щитоподібній залозі, то в крові додатково ще визначають антитіла до тиреоглобуліну і тиреопероксидази. За наявності вузлів у щитоподібній залозі також показана тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія (ТАПБ). При цьому дослідженні виконується забір зразків зміненої тканини щитоподібної залози з метою уточнення різновидів захворювання в спеціалізованій гістологічній лабораторії. Таке дослідження надзвичайно важливе для раннього виявлення онкологічної патології, а, отже, раннього успішного її лікування (до настання небажаних і непоправних ускладнень).

Наприкінці статті важливо акцентувати увагу читачів на тому, що навіть за відсутності скарг на стан здоров'я, а тим більше за їх наявності, необхідно щорічно проходити УЗД щитоподібної залози з профілактичною метою і відвідувати ендокринолога. Це допоможе виявити захворювання щитоподібної залози на ранніх стадіях, що значно покращить результати лікування і попередить розвиток ускладнень.

Відгуки про лікарів