Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Навіщо потрібна розминка перед іграми на свіжому повітрі

Щороку з настанням літа зростає частота звернень до клініки у зв'язку з травмами, отриманими під час фізичних активностей на свіжому повітрі. Люди отримують удари, садна та рани, пошкодження зв'язок, суглобів. Іноді травми пов'язані з неправильним підбором одягу та взуття, але частіше за все причина їх вельми проста — відсутність розминки перед заняттями спортом.

«Розминка — це ключовий спосіб запобігання спортивним травмам. Перед будь-яким фізичним навантаженням потрібна розминка, яка допоможе підготувати суглоби та розігріти м'язи, — розповідає Євген Михайлов, лікар ортопед-травматолог вищої категорії клініки INTO-SANA. М'язам або суглобам, які раніше вже були травмовані, потрібно приділити особливу увагу. Можна використовувати спеціальні медичні пов'язки або зафіксувати проблемні ділянки тіла еластичними бинтами».

Якщо літні активності не минулися без травм, то не варто продовжувати гру чи інше спортивне заняття. Адже навіть якщо травма здається нескладною, вона все одно може призвести до ряду ускладнень. Якщо травмовано суглоб або пошкоджено зв'язки, необхідно міцно зафіксувати місце пошкодження медичною шиною або підручними засобами і прикласти холод.

«Прості, на перший погляд, травми, такі як забій або розтягнення зв'язок колінного суглоба, можуть вести до таких досить складних хвороб суглобів, як синовіт і артроз. Бажано якомога швидше після травми звернутися до травматолога. Тільки лікар зможе уточнити діагноз і, за необхідності, призначити лікування», нагадує Євген Михайлов.

Тим спортсменам, які замість спортзалу віддають перевагу велопрогулянкам або іграм на свіжому повітрі, необхідно завжди мати з собою аптечку з таким наповненням: стерильний бинт, еластичний бинт, спрей, що охолоджує, анальгетики, серветки, пластир, антисептичні засоби (перекис водню 3%, хлоргексидин) і джгут. При травмі важливо оперативно надати першу допомогу потерпілому, щоб не допустити ускладнень.

Відгуки про лікарів