Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як уберегтися від травм під час зимового відпочинку

Катання на лижах в горах - традиційний зимовий відпочинок. Але багато хто плекають ілюзії щодо видимої простоти. Подумаєш, скотитися на лижах з гірки! Однак не все так просто. І навіть добре підготовлені спортсмени можуть зазнати важких травм під час спуску з гори.

У гонитві за модою на лижі сміливо стають як чоловіки, так і жінки. Любителі лижного спорту часто забувають, що катання на лижах, насправді, вимагає спеціальної підготовки. Потрібно володіти принципами управління лижами, вміти безпечно на них пересуватися, правильно групуватись при падінні, і, звичайно ж, вміти розумно оцінювати власні здібності. Часто, намагаючись заощадити гроші і час, відпочиваючі відмовляються від занять з інструктором. В результаті, весела пригода може закінчитися в лікарні.

Відвідувачі гірськолижних курортів схильні до травм. Це можуть бути удари і подряпини, переломи кінцівок, розриви і пошкодження зв'язок. Можуть також статися травми голови, струс головного мозку.

Найпоширеніші - це травми колін. На них припадає приблизно 30-40% усіх звернень лижників. За статистикою, на тисячу лижників щодня доводиться 1 випадок травми коліна. Серед них переломи, вивихи, забої м'яких тканин, травми зв'язок і менісків.

З найпоширеніших травм є такі:

  • Пошкодження внутрішньої колатеральної зв'язки (на внутрішній стороні коліна) травмується найчастіше у лижників-новачків, коли під час катання лижі роз'їжджаються в різні боки, і ноги занадто широко розставлені. Контроль над однією з лиж може бути втрачений, тоді вона відсувається ще далі. У цей момент гомілка вивертається назовні і зв'язка травмується.
  • Пошкодження зовнішньої колатеральної зв'язки (на зовнішній стороні коліна) відбувається тоді, коли лижі занадто широко розставлені і починають рухатися одна до одної, тоді гомілка вивертається всередину.
  • Передня хрестоподібна зв'язка (внутрішньосуглобова зв'язка, що запобігає передньозадньому зсуву) може травмуватися при так званій фантомній стопі. Така позиція виникає тоді, коли тільки задній кінець лижі спирається на сніг. Це створює хибну точку опори, стопа може нахилитися вбік, викручуючи коліно. Людина опиняється в такій невдалій позиції через втрату контролю над лижами, при невдалій спробі відновити рівновагу або встати на ноги після падіння, коли рух ще триває.

Дуже важливо для катання на лижах використовувати зручне взуття. Оскільки невдалий вибір взуття теж може стати причиною травм. Так, небезпечне жорстке лижне взуття, в якому майже повністю виключається рух в гомілковостопному суглобі. Тоді під час стрибків, або при втраті рівноваги, коли тулуб лижника відхиляється назад, людина інстинктивно випрямляє ноги і приземляється на "п'яти". При цьому навантаження на гомілку, фіксатор стопи переводить на колінний суглоб, і може статися пошкодження зв'язок.

Щоб уникнути неприємностей на трасі, дотримуйтесь простих правил:

  • навчіться правильно групуватися при падінні;
  • не випрямляйте ноги при падінні;
  • не приземляйтеся на руки (тримайте їх зверху і спереду);
  • не намагайтеся встати, поки триває рух після падіння;
  • під час стрибків тримайте ноги зігнутими в колінах і прагніть приземлятися на обидві лижні одночасно.

Іноді уникнути травм не вдається. При незначних порушеннях зв'язкового апарату, людина відчуває біль, з'являється набряк, гіпертермія (підвищення температури) травмованої ділянки. При значних ушкодженнях капсульно -зв'язкового апарату колінного суглоба людина не може стояти на травмованій нозі, повністю випрямити коліно, спостерігається значний набряк, обмежена рухливість колінного суглоба, присутній сильний біль.

Перша допомога зазвичай зводиться до того, щоб забезпечити потерпілому спокій, покласти охолоджуючий компрес на травмоване місце, зафіксувати суглоб за допомогою бандажу або еластичної пов'язки. Також необхідний прийом знеболювальних і протинабрякових препаратів. Обов'язкова консультація лікаря - тільки він зможе оцінити ступінь пошкодження і призначити адекватне лікування. У деяких випадках може також знадобитися втручання хірурга.

Як будь-яке інше заняття спортом, катання на лижах вимагає попередньої підготовки. Безпосередньо перед спуском з гори треба зробити розминку, розігріти м'язи рук, ніг і спини. Бажано використовувати еластичний колінний бандаж в профілактичних і захисних цілях. Крім того, слід постійно займатися фізкультурою протягом року. Тримати тіло в тонусі і тренувати м'язи допомагають заняття в тренажерному залі, ходьба вгору-вниз по сходах, присідання.

Відгуки про лікарів