Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Ягоди і алергії. Літня пора

Плодово-ягідний сезон — літо — відзначається у лікарів зростанням числа пацієнтів, які звернулися з приводу алергій. Причому, це не залежить від віку, адже не тільки діти, але й дорослі люблять побалувати себе ягодами. І принципи здорового харчування говорять нам про корисність ягід. І ось, ми думаємо, що необмежене їх поглинання піде тільки на користь. До появи перших ознак дерматитів і алергій.

Найпершими алергічні реакції демонструють діти молодшої «вагової» категорії — до трьох років. Це відбувається через дефіцит у них ферментів і підвищену проникність слизової шлунково-кишкового тракту. З віком ці «недоліки» організму минають, як і сама алергія. У дорослого населення алергічні реакції найчастіше проявляються у літніх людей, а також у пацієнтів з хронічними ендокринними захворюваннями.

«Першіння в горлі, свербіж у носі, печіння слизової рота, висип, діарея, блювання та болі в животі, набряки і випадки бронхіальної астми — це різноманіття алергічних проявів при вживанні ягід, розповідає дитячий алерголог багатопрофільної поліклініки Into-Sana О. Решетило. Але більш за все слід остерігатися анафілактичного шоку. Його симптоми: різке падіння тиску, слабкі пульс і дихання, блідість. Набряк Квінке, все більш поширений серед населення, також таїть смертельну небезпеку. Тому як тільки ви помітили найменші прояви алергії, обов'язково зверніться до фахівця» .

Якщо ви схильні до дерматичних та інших проявів алергії, в першу чергу обмежте себе у вживанні полуниці та суниці. Це найпоширеніші алергени. Будьте обережні зі смородиною, чорницею, малиною та вишнею. Якщо ви не можете собі відмовити у рідкісних ласощах, то попередньо піддайте ягоди термообробці, вживайте їх у вигляді желе, суфле.

Але в будь-якому випадку, маленьким діткам (до року) цільні ягоди краще не пропонувати. Необхідно вводити їх у раціон поступово, після двох років, починаючи з декількох крапель соку, і довівши їх кількість до кількох ложок пюре. І уважно стежити за реакцією на них дитини.

Відгуки про лікарів