Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Ячмінь у дитини: Лікування і профілактика

Ячмінь - це стафілококова інфекція волосяного фолікула вії і прилеглих залоз. Звідки він береться і як його лікувати, розповідає лікар-офтальмолог медичних центрів Into-Sana, Дубровська Олена Олександрівна.

Чому у дітей з'являється ячмінь?

Ячмінь виникає як звичайний прищ через зниження імунітету і приєднання гноєтворної інфекції. У дітей виникає частіше, тому що у них не такий стійкий імунітет, порівняно за дорослими. Саме тому у дітлахів частіше виявляються глисти, випадки захворювання на ГРВІ. До того ж, діти частіше грають в піску і труть очі брудними руками.

Поява ячменю говорить про те, що дитина перенесла ГРВІ або у нього ріжуться зуби. Також ячмінь може сигналізувати про те, що у дитини почався цукровий діабет, або глисти, тобто, імунітет знижений.

Як відрізнити ячмінь від інших висипань?

Ячмінь завжди виникає біля кореня вій на очах, найчастіше у вигляді одного вогнища. Повіка припухає, набрякає. Якщо багато гнійників і вони по всьому тілу, то це, швидше за все, інше захворювання.

Як лікувати ячмінь?

Самолікування ячменю небажане. Для позбавлення від ячменю офтальмолог зазвичай рекомендує закапувати очі антисептичними краплями, може бути рекомендовано обробляти край повік «зеленкою», іноді - використовувати мазь з антибіотиком. Ячмінь не можна видавлювати, гріти, бажано взагалі його не чіпати руками. При мимовільному розкритті ячменю, коли починає виділятися гній, промити тампоном, змоченим в теплому чаї, ромашкою, розчином фурациліну і позачергово закапати очні краплі. При рецидивах призначаються препарати - джерела вітамінів групи В у відповідних вікових дозуваннях, а також рекомендується дообстеження у педіатра.

Профілактика ячменю

Щоб зменшити ризик розвитку ячменю у дитини, варто намагатися поменше чіпати очі (особливо актуально для молодших діток, які плачуть і труть очі). Наявність у дитини окремого чистого рушника і подушки також знизять ризик розвитку ячменю. Регулярна гігієна, підтримання чистоти в будинку, а також заходи для зміцнення імунітету дитини та прийом полівітамінних препаратів послужать доповненням до профілактики. І звичайно, навантаження для очей має бути розумним, наприклад, перенапруження очей до сліз іграми на комп'ютері неприпустимо.