Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Високий артеріальний тиск? Коли слід звернутись до лікаря?

Артеріальний тиск (АТ) може періодично підвищуватися у абсолютно здорових людей. Таким чином наш організм реагує на стрес, фізичну активність. Компенсаторне підвищення тиску необхідно для нашої життєдіяльності. Про патологічно підвищений артеріальний тиск ми говоримо тоді, коли він у спокої регулярно перевищує нормальні значення. При цьому далеко не завжди простежується зв'язок між цифрами тиску та стресом або фізичними навантаженнями. У таких випадках говорять про артеріальну гіпертензію.

Причин, що призводять до підвищення АТ, відомо багато: гіпертонічна хвороба, захворювання нирок, ендокринні захворювання, прийом деяких медикаментів, отруєння, пізній токсикоз вагітних тощо. Механізми підвищення тиску в цих ситуаціях відрізняються, а наслідки — практично ні.

Що відбувається при регулярно підвищеному АТ?

Варіант 1. Підвищення серцевого викиду. Під впливом різних чинників (наприклад, стресу) відбувається посилене та прискорене скорочення серцевого м'яза. Уявіть собі, що буде відбуватися, якщо водопровідні труби у вашому домі підключити до насоса більшої потужності? Правильно, труби можуть «лопнути». І якщо припустити, що з якихось причин насос буде постійно посилено працювати, нам доведеться зміцнювати труби. Те ж саме робить і наш організм — починає зміцнювати артерії завдяки потовщенню м'язової стінки судин.

З одного боку цей компенсаторний механізм дозволяє витримувати підвищений тиск, з іншого — звужує просвіт судин, ще більше підвищуючи опір. І нашому серцю доводиться скорочуватися ще сильніше, ще швидше. Компенсаторно серцевий м'яз «накачується» подібно м'язам спортсмена. Потреба в кисні при посиленій роботі серця різко зростає, а судини, відповідальні за його живлення, не можуть забезпечити всім необхідним м'яз, що збільшився в розмірі. В результаті таке «накачане» серце починає «голодувати».

Варіант 2. Підвищення периферичного опору. Різні захворювання можуть призводити до звуження просвіту судин. У відповідь на звуження судин серце компенсаторно починає працювати активніше, адже йому необхідно подолати додатковий опір. Нескладно здогадатися, що далі буде той самий сценарій, що і в першому варіанті, «порочне коло» замикається.

Описані механізми розвитку артеріальної гіпертензії значно спрощені. У житті до цих змін приєднуються інші, які посилюють перебіг захворювання. Наприклад, наявність високого тиску, високого рівня цукру, холестерину в крові та інші чинники різко підвищують імовірність розвитку ускладнень. Ці захворювання прискорюють прогресування один одного, погіршують прогноз життя.

У якийсь момент компенсаторні механізми виснажуються, і це призводить до загальновідомих ускладнень артеріальної гіпертензії:

  1. Інфаркт міокарда (в умовах, що склалися, судини серця не впоралися зі своєю забезпечувальною функцією, серце залишилося без кисню).
  2. Інсульт (судина головного мозку не витримала високого тиску і «лопнула», в результаті чого у тканинах головного мозку сформувалася гематома, порушилося кровопостачання мозку).
  3. Серцева недостатність (серцево-судинна система «втомилася», компенсаторні механізми виснажилися і викривилися, настала декомпенсація). За такої декомпенсації починають страждати всі органи.

Підступність високого тиску в тому, що до появи ускладнень більшість людей його не відчувають або просто нехтують першими симптомами (наприклад, головним болем).

Вимірювання артеріального тиску з молодого віку, усунення факторів ризику, причин підвищення артеріального тиску і, за необхідності, медикаментозна корекція забезпечать тривале і якісне життя. Адже будь-якій людині приємніше уявляти себе в сімдесятирічному віці з тенісною ракеткою в руках, а не прикутим до ліжка безпорадним старим.

Який тиск вважається підвищеним?

  • Оптимальний АТ ≤120/80 мм рт. ст.
  • Нормальний АТ <130/85 мм рт. ст.
  • Підвищений нормальний АТ 130–139/85–89 мм рт. ст.
  • Високий АТ ≥140/90 мм рт. ст.

Коли необхідно звертатися до лікаря?

  • Якщо ви зафіксували одноразове підвищення АТ, необхідно протягом декількох днів повторювати вимірювання не рідше двох разів на день. Вимірювати тиск потрібно у стані спокою з дотриманням всіх правил. На прийом до лікаря слід взяти записи з зафіксованим часом вимірювання і показниками АТ. Якщо повторних підвищень не було зареєстровано, періодично повторюйте вимірювання.
  • При регулярно фіксованому нормальному АТ (121–129/81–84 мм рт. ст.) рекомендується контролювати тиск не рідше одного разу на місяць.
  • При підвищеному нормальному АТ (130–139/85–89 мм рт. ст.) поряд з контролем слід профілактично звертатися до терапевта або кардіолога не рідше одного разу на рік.
  • При підвищеному артеріальному тиску (≥140/90 мм рт. ст.) важливо спостерігатися у кардіолога постійно і докладати всіх зусиль для досягнення нормальних значень артеріального тиску. Пам'ятайте, що чим нижче у вас тиск, тим краще і довше буде функціонувати ваша серцево-судинна система.

Оцінити для себе ризик розвитку серцево-судинних катастроф (інсульту та інфаркту) можна за міжнародною шкалою.

Відгуки про лікарів