Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Лікарі попереджають: остерігайтеся «Вікторії», «Вісконсіна» і «Каліфорнії»

В Україні зростає захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ).

Лікарі Into-Sana нагадують, чим відрізняється ГРВІ від грипу, і які штами останнього загрожують українцям цієї зими. «Не всі люди, які кашляють і чхають, захворіли саме на грип, — пояснює лікар-терапевт вищої категорії клініки Into-Sana Наталя Носко. — Якщо вірусна інфекція проявляється легким нездужанням, першінням у горлі, нежиттю, нормальною температурою або одноденним незначним підвищенням (до 37–38°С), то це, швидше за все, не грип, а банальне ГРВІ».

А ось якщо людина захворіла на грип, то у неї вже з перших днів буває виражений інтоксикаційний синдром з сильним головним болем, що підсилюється під час руху очних яблук, м'язовий біль, висока (38°С і більше) температура і катаральний синдром, що проявляється сухим нападоподібним болісним кашлем. Для грипу характерна також закладеність носа, але без нежитю. А ще при грипі люди часто просто не можуть встати з ліжка — немає сил. Підступність цієї хвороби полягає ще й у тому, що вона небезпечна ускладненнями — від бронхіту та пневмонії до ураження нервової системи і токсичного набряку легенів.

«У будь-якому випадку, будь це ГРВІ чи грип, потреба в допомозі лікаря у хворого повинна виникати з перших же днів — щоб правильно встановити діагноз і отримати адекватне лікування», — каже Наталя Носко.

У цьому році фахівці очікують в Україні циркуляцію штамів вірусу грипу А і В, таких як А/H3N2/Вікторія/361/2011, B/Вісконсін/1/2010, А/Н1N1/Каліфорнія/2009. Причому, перші два штами для нашої країни нові, і, за прогнозами, будуть поводитися найбільш агресивно.

Тому фахівець Into-Sana радить усім, у кого є можливість, провести вакцинацію від грипу. Благо, відповідних вакцин в Україні достатньо.

«В іншому, якщо захворів, треба дотримуватися загальних правил: не виходити з дому, щоб не заражати інших. При появі перших ознак захворювання — пити багато рідини, провітрювати приміщення, приймати вітамін С і жарознижувальні», — рекомендує лікар-терапевт Наталя Носко. А ось призначення противірусних препаратів таким хворим, на її думку, повинен робити все ж таки фахівець.

Лікарі

Відгуки про лікарів