Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Весною люди частіше хворіють на ГРВІ через нестачу вітамінів

У період міжсезоння ми всі особливо чутливі до респіраторних інфекцій. Причина цього явища в тому, що ослаблений холодами організм відчуває дефіцит вітамінів. А їх вміст у продуктах харчування зараз знижено через тривале зберігання.

«Існує міф про те, що весняні овочі - такі як салат, зелена цибуля або огірки - важливе джерело вітамінів. Зовсім ні, - наголошує лікар-терапевт клініки Into-Sana Ганна Миколаївна Бубирьова. - Джерело клітковини і харчових волокон - так, солей і мікроелементів - можливо, але вже точно не вітамінів. Основними джерелами більшості вітамінів є м'ясо, печінка, крупи, хліб, яйця, молоко і, звичайно, фрукти».

Взимку і навесні вміст вітамінів в овочах і фруктах істотно знижується. Також спостерігається зменшення кількості вітамінів А і D в яйцях та молочних продуктах. Тобто отримати необхідні речовини з їжею стає складніше, і розвивається такий стан, як гіповітаміноз. Його наслідки залежать від того, які саме вітаміни в дефіциті.

Так, при нестачі вітаміну С слабшає імунна система, кровоточать ясна, погано гояться рани і подряпини.

Тріщини на губах, сухість та лущення шкіри, зниження опірності організму до інфекцій - сигнал браку вітамінів групи В.

Дефіцит вітаміну А проявляється сухістю шкіри, випаданням волосся і ослабленням місцевого імунітету слизових оболонок. У підсумку дорослі і діти частіше хворіють на ГРВІ.

Важливу роль відіграє вітамін D, оскільки він необхідний для синтезу деяких гормонів і всмоктування кальцію в кишечнику. Однак значна частина цього вітаміну синтезується в організмі під впливом сонячного світла, якого взимку недостатньо.

«Їжа, навіть дуже якісна і різноманітна, легко покриває невелику потребу організму в калоріях, але може не покривати потреби у вітамінах. Збільшувати кількість споживаної їжі та набирати зайву вагу - не дуже правильно. Тому протягом року, навіть за відсутності хвороб, працівникам розумової праці необхідний хоча б один курс профілактичного прийому полівітамінних препаратів», - підкреслює терапевт клініки Into-Sana Ганна Миколаївна Бубирьова.

Якщо людина отримує всі необхідні вітаміни, вона, відповідно, менше хворіє і добре себе почуває протягом року.

Відгуки про лікарів