Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Вдихни весну в осінь життя

Бережна Еліна Володимирівна — терапевт, к.м.н., завідувачка медичним центром на вул. Ак. Корольова, 17, м. Одеса

Одного разу до мене в кабінет зайшла пацієнтка, на вигляд — не більше 60-ти років, легка, свіжа і надзвичайно красива! Знайшовши пару дріб'язкових проблем, я звернула увагу на вік у картці — 80 років!

«Як жінка жінці, скажіть, як Ви так дивовижно виглядаєте, може, Ви провели всі ці роки в якихось особливих умовах життя, харчування, догляду?» , — не змогла втриматися я. Виявилося, що Світлана Павлівна багато років працювала в одному з великих проектних інститутів нашого міста, чергуючи роботу в конструкторському бюро серед кращих проектувальників з геодезичною розвідкою.

Дивувала і 86-річна Надія Степанівна, яка контролює і сімейний бізнес, і дітей з онуками, яким дала роботу. Щодня після холодного душу три години гімнастики і розтяжка. А у 1944 р. під Прагою вона була контужена, знерухомлена, не говорила. І професор Борис Микитович Маньковський, основоположник української неврології, разом з дружиною 2 роки у себе вдома виходжували дівчину.

Як не в'язалися у мене ці зустрічі зі звичайним уявленням молодих про старість — час занепаду, забуття. Старість, яка згідно з класифікацією Європейського регіонального бюро, настає після 75 років, супроводжується закономірними процесами дезадаптації й «амортизаційними» втратами.

Особливість патології старості саме в її множинності, взаємотяжінні, нетиповому перебігу типових хвороб.

Серйозно змінюється структура захворюваності: рідше турбує гостра патологія, і більше хронічних хвороб, що прогресують. Атеросклеротичні ураження судин супроводжуються високим ризиком розвитку інсультів, інфарктів, хронічних порушень кровообігу всіх органів. Крихкими стають кістки, особливо у жінок (як багато бабусь передчасно покинули нас саме після непрооперованого перелому шийки стегна!). Слабшають і атрофуються м'язи. Виникають проблеми з перетравленням їжі та випорожненням кишечника. Вночі ж часті позиви не дають виспатися.

Завдяки сучасним досягненням медицина успішно справляється з багатьма серйозними проблемами віку. Зношені суглоби замінюють на ендопротези — точні копії молодих кульшових або колінних суглобів із металевих сплавів. У засмічених тромбами і бляшками судинах успішно відновлюють прохідність після встановлення стентів — тонких сітчастих каркасів, що розширюють судину.

Що ж заважає нашим заслуженим людям похилого віку доживати до віку, який в європейських країнах є нормою? І на що ми можемо з вами вплинути?

Доступність усіх досягнень медицини. Рішення, що подовжують життя, що підвищують його якість, вже існують. Тут нашим старим не обійтися без нашої допомоги. І не тільки фінансової. Діти повинні протистояти поширеній серед людей похилого віку філософії: «Та скільки мені залишилося». Не можна сприймати перелом шийки стегна як поворот долі, що вимагає смиренного проживання останніх років на ліжку. Будь-яка ситуація повинна викликати прагнення шукати рішення і боротися.

Зворотною стороною сучасних досягнень медицини є поліпрогмазія — одночасний (нерідко необґрунтований) прийом кількох, а іноді й декількох десятків (!) ліків. Частіше на це страждають саме літні люди, які лікуються від декількох різних хвороб, часто змінюють лікаря, самостійно додають нові лікарські препарати. Довірений лікар, який спостерігає за літньою людиною протягом тривалого часу, допоможе уникнути цього явища.

Соціальна та фізична активність. Очевидною є закономірність, що ясність думки до вкрай похилого віку зберігають люди, які працюють, цікавляться, думають. Тому так важливо залучати літніх людей у круговерть приємних і посильних справ. Звичайно, з урахуванням їх схильностей та фізичних можливостей.

«Рух — це життя» — закон, що працює в будь-якому віці, але в старості він фактично визначає тривалість життя. Гімнастика, прогулянки — підходить все, що доступно і приносить задоволення. Тут важлива регулярність.

Харчування — набір простих загальновідомих правил:

Енергетична цінність харчування повинна суворо відповідати енерговитратам. Це означає вживання меншого обсягу їжі через уповільнення обміну речовин і зниження рухової активності.

Профілактика атеросклерозу: зменшити споживання тваринних жирів, яєць. Віддавати перевагу різним рослинним жирам, омега-3 жирним кислотам у вигляді харчових добавок або страв з жирної морської риби.

Обмеження солі — необхідний пункт у комплексі заходів з нормалізації артеріального тиску (від якого більшість бід).

Обмеження вживання рафінованих продуктів — більше клітковини і висівок (для регулярного випорожнення, підтримки функцій мікрофлори кишечника).

Регулярний прийом вітамінно-мінеральних комплексів для літніх людей.

Окрема і дуже значуща проблема — пам'ять. Зміни пам'яті значною мірою пов'язані зі зниженням соціальної активності (виходом на пенсію). Необхідно стимулювати людей похилого віку в освоєнні нових премудростей, наприклад, комп'ютерної грамотності. Любов до поезії з цитуванням улюблених віршів також є відмінним способом. Поряд з цим важливо вжити певних заходів безпеки:

Знайте «їхні» місця (приділіть вихідні та пройдіть разом усі улюблені магазини, аптеки, сквери та лавки). Попередьте сусідів, домовтеся, коли і як підняти тривогу, якщо в будинку ваших літніх людей не спалахнуло світло, або вони запідозрять щось недобре.

Зберігайте копії всіх документів, медичної карти, ключів. Знайте все про стан їхнього здоров'я і запишіть, які ліки вони приймають. Завжди майте їхні останні фото.

Будьте завжди на зв'язку. Подаруйте мобільний телефон, краще з простим меню і великим шрифтом, можливістю натискання запрограмованої «тривожної» кнопки, яка зателефонує найближчому колу осіб. Ну і, звичайно, частіше телефонуйте самі і будьте в курсі їхніх планів.

Як важливо, щоб лікарський супровід і сімейна підтримка дозволили нашим улюбленим літнім людям розкрити і реалізувати свої творчі можливості в рукоділлі, живопису, публіцистиці, поезії, танцях, врешті-решт! Здійснювати нехай маленькі, але подорожі! Веселитися на святах і навчити правнуків пісням своєї юності!

«Життя мудре і добре — і кожному віку воно приготувало свої подарунки» , — говорила мені моя улюблена мудра бабуся Катя.

Потрібно з дитинства вчити бачити в наших старих тих дітей, юнаків, повних сил і можливостей зрілих людей, якими вони були зовсім недавно. Тоді кожен з нас може сподіватися на милосердне і співчутливе ставлення своїх близьких, а в ідеалі — суспільства в цілому, коли настане його «осінь життя».

Лікарі

Відгуки про лікарів