Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Вакцинація від грипу: міфи та реальність

З настанням осені все частіше піднімається питання вакцинації від грипу, і, звичайно ж, ми часто чуємо міфи про щеплення. Вони непомітно вкоренилися в нашій свідомості, і це позбавляє нас єдиного ефективного заходу профілактики.

Так-так, єдиного! Адже сучасна медицина не має у своєму арсеналі жодних препаратів, які безпосередньо знижують імовірність захворіти в період сезонного підвищення захворюваності, тим більше - на етапі епідемії або пандемії. На озброєнні медиків є противірусні препарати, але вони здатні знижувати вираженість симптомів і в певних випадках зменшувати ризик ускладнень у хворих людей, але ніяк не впливають на ймовірність самого зараження.

У той же час вакцинація від грипу є не тільки економічно вигідною мірою для роботодавців, а й високо ефективним заходом профілактики в житті кожної людини. Особливо для людей з груп ризику по важким і смертельним ускладненням внаслідок грипозних інфекцій.

Давайте порівняємо 3 головних міфи про вакцинацію від грипу і правду, яка багаторазово підтверджена доказовою медициною.

Міф 1.Щеплення від грипу саме може викликати грип.

ПРАВДА.Щеплення від грипу НЕ МОЖУТЬ викликати захворювання, тому що містять тільки інактивовані віруси грипу.

Міф 2. Щеплення від грипу ефективне тільки, якщо зроблене у вересні або жовтні

ПРАВДА. Оптимальний час для щеплення від грипу - жовтень і весь листопад. Адаптація організму до вакцини та початок забезпечення повного захисту вашого організму займе близько двох-трьох тижнів.

І хоча сезон грипу за часом змінюється з року в рік, піки захворюваності найчастіше трапляються в січні або лютому. При цьому деякі люди хворіють на грип в кінці травня. Тому щеплення від грипу можуть бути доречні в будь-яку пору року.

Міф 3. Щеплення від грипу не дуже ефективні

ПРАВДА. Дослідження показують, що щеплення може разюче знизити шанси на виникнення захворювання. Вакцинація від грипу в осінній період, включаючи і листопад (!), допомагає вберегтися від грипу взимку і ранньою весною в 70 - 90% випадків. Погодьтеся, це дуже багато.

Звичайно, у щеплень є обмеження по ефективності. По-перше, вони не працюють однаково ефективно цілий рік безперервно - до наступної осені. По-друге, вони вимагає повтору щорічно. По-третє, вважається, що вакцинація трохи менш ефективна для літніх людей і маленьких дітей. Однак вона може допомогти їм уникнути серйозних ускладнень інфекції, якщо вони перехворіють на грип.

І це критично важливо для ослаблених дітей і хронічно хворих дорослих, особливо коли патологія зачіпає серцево-судинну, бронхо-легеневу та нервову системи. Давайте зважимо поняття «трохи менш ефективна» і статистику смертності хоча б у літніх сердечників, астматиків і хворих на хронічне обструктивне захворювання легень. Половина таких пацієнтів, у кого розвинеться пневмонія як ускладнення грипу, мають високий ризик загинути від цього поширеного, але підступного захворювання, надто звичного для нашого слуху.

За даними ВООЗ, вакцинація проти грипу знижує випадки смертей від грипу і його ускладнень - на цілих 66% (!).

Крім того, при грипі, як і при інших повітряно-крапельних інфекціях, відзначається ефект колективного імунітету! І це вкрай вигідно у випадку з робочіми та сімейними колективами. Адже при охопленні щепленнями понад 60% колективу гарантована безпека іншим нещепленим членам колективу.

Масова вакцинація проти грипу дітей може істотно знизити захворюваність на грип невакцинованих членів їх сімей і смертність від грипу та його ускладнень у літніх бабусь і дідусів.

Особливої ​​уваги потребує захист від грипу немовлят у віці до 6 місяців, яким НЕ виконуються щеплення від грипу. З огляду на тяжкість перебігу захворювання у таких крихіток, рекомендується вакцинувати проти грипу ВСІХ ЧЛЕНІВ СІМ'Ї.

Слід також пам'ятати, що до тяжких ускладнень грипу схильні й вагітні, тому вакцинація рекомендується в II - III триместрі. До слова, можливість проведення вакцинації вагітним якнайкраще говорить про рівень безпеки методу.

Ще раз подумайте про необхідність вакцинації. А прийнявши розумне рішення здійснити щеплення, попередньо зверніться до лікаря. Лікар зможе оцінити, чи немає у вас протипоказань (їх перелік незначний) і допоможе вам отримати якісне щеплення в максимально комфортних умовах.

Відгуки про лікарів