Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Вакцинації — зелене світло!

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я: «Двома найбільшими винаходами, що мають величезний вплив на здоров'я населення земної кулі, є чиста вода та вакцини».

Найдорожче, що у нас є — це діти. Ми хочемо бачити їх здоровими і щасливими, захистити від хвороб. Тому і повертаємося до воістину невичерпної теми — вакцинація. Багато батьків відмовляються від неї, і мені б дуже хотілося, щоб до кінця нашої бесіди вони змінили свою думку. Сучасна вакцинація — це результат наполегливої дослідницької праці та жертовної безстрашності.

До Луї Пастера з благанням про порятунок погризеного скаженим псом сина звернулася мати — фрау Мейстер з Ельзасу. Її дитина стала першою в історії людства, хто не загинув від сказу! Уже через рік після цієї великої події була відкрита друга в світі антирабічна амбулаторія — у нас в Одесі!.

Тільки завдяки масовій вакцинації в світі була викоренена натуральна віспа, а в багатьох країнах — правець, поліомієліт, кір. Можна без перебільшення сказати, що вакцинація як метод профілактики небезпечних інфекційних захворювань змінила долю людства.

Проте все частіше батьки ставлять запитання — навіщо потрібно робити щеплення?

Вакцинація потрібна для захисту дитини, оскільки дитячі інфекції можуть викликати ускладнення, інвалідність, а деякі — призвести до смерті. Загартовування, хороше харчування важливі для здоров'я дитини, але, на жаль, ні вони, ані гомеопатія не захищають від інфекційних хвороб. Альтернативи вакцинації немає.

У нещеплених дітей при зараженні гепатитом В розвивається хронічна форма цієї хвороби, яка зі свого боку призводить до розвитку цирозу і раку печінки.

У дітей до 1 року туберкульоз протікає з ураженням печінки, нирок, кісток, мозкових оболонок.

Гемофільна паличка і пневмококова інфекція у нещеплених дітей перших років життя призводять до розвитку запалення легенів, гнійного запалення мозкових оболонок, суглобів, середнього вуха, надгортанника (яке призводить до асфіксії), кісток, сепсису — зараження крові.

Наприклад, діти, які відвідують дитячий садок і часто хворіють на ГРВІ (2–3 рази на місяць) з частими ускладненнями у вигляді отиту або пневмонії, після щеплення проти гемофільної та пневмококової інфекцій хворіють значно рідше, а вушка та носики їх не турбують.

В Україні вакцинація проводиться згідно з календарем профілактичних щеплень від 10 інфекцій: туберкульоз, гепатит В, дифтерія, коклюш, поліомієліт, правець, гемофільна інфекція, кір, краснуха, епідпаротит.

Якщо дитина з яких-небудь причин не щеплена згідно з календарем, вакцинація проводиться за індивідуальним графіком з дотриманням мінімальних інтервалів.

Чому важливо, щоб більшість дітей були вакциновані?

Якщо 90–95% дітей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється на території країни, навіть якщо це захворювання буде завезено з іншої держави. Такий імунітет називається колективним, і він захищає дітей, яким протипоказана вакцинація, або які ще не були щеплені, оскільки не досягли необхідного віку для проведення процедури. Наприклад, в Україні дитина отримує щеплення проти коклюшу, починаючи з 3-місячного віку. До цього моменту вона захищена від інфекції завдяки колективному імунітету.

Батькам важливо розуміти, що за останні роки масові відмови від вакцинації призвели до значного ослаблення колективного імунітету.

Багато батьків вважають, що краще перехворіти і набути природний імунітет, ніж робити цю процедуру.

Звичайно, після перенесення кору, епідпаротиту («свинки»), краснухи виробляється довічний імунітет, але ці захворювання можуть викликати серйозні, часом смертельні ускладнення. Напрошується питання: а чи варто ризикувати? Введення у вигляді вакцини неактивного збудника або тільки його «міток» не викликає такої бурхливої реакції з боку організму.

Наскільки допомагає материнський імунітет?

Імунітет матері захищає доношену дитину від інфекцій перші 3–6 місяців життя завдяки переданим через плаценту і грудне молоко антитілам. У недоношених дітей і дітей на штучному вигодовуванні такого захисту немає.

Які основні протипоказання до вакцинації?

  • Гостре або загострення хронічного захворювання, що протікає з температурою вище 38,5ºC.
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попереднє введення вакцини.
  • Захворювання і стани, за яких імунітет може не сформуватися (онкологічні захворювання, ВІЛ-інфекція).
  • Прогресуючі захворювання нервової системи, гідроцефалія, епілепсія, судомний синдром.
  • Анафілактична реакція на яєчний білок.

Чи можуть розвинутися у дитини реакції після щеплення?

У деяких випадках можливий розвиток небажаних ефектів. На інактивовані (вбиті) вакцини (АКДС, ІПВ, ХІБ, гепатит В):
  • почервоніння, набряк або біль у місці ін'єкції в перші 2–3 дні після вакцинації (всі ці прояви минають, зазвичай, спонтанно протягом 2–3 днів);
  • занепокоєння і відчуття нездужання;
  • підвищення температури тіла.
На «живі, ослаблені» вакцини (кір-паротит-краснуха) реакції можуть відзначатися пізніше — в інтервалі між 5–15 днем після щеплення:
  • поява одиничних елементів висипу;
  • підвищення температури тіла, нездужання.

Що робити, якщо з'явилося почервоніння в місці уколу?

Почервоніння, ущільнення в місці ін'єкції частіше розвиваються на вакцини, що містять компонент коклюшу. У цій ситуації слід повідомити про почервоніння лікаря. Не потрібно робити компреси, «йодні сітки». Зазвичай, місцева реакція минає через 2–3 дні самостійно.

Що слід зробити при підвищенні температури тіла?

  • Зніміть одяг, приберіть ковдру.
  • Забезпечте рясне пиття.
  • Обтирайте дитину водою кімнатної температури.
  • Повідомте лікаря або викличте карету швидкої допомоги.

Негайно зверніться до лікаря (викличте «Швидку допомогу») в будь-який час доби у таких ситуаціях:

  • підвищення температури тіла у дитини до 39°C і вище;
  • поява судом;
  • ознаки утруднення дихання, розвиток набряку на обличчі, рясний висип.

Найбільш частою причиною відмови від вакцинації здорової дитини є страхи батьків з приводу важких ускладнень. Тут важливо знати, що сама вакцина не здатна викликати захворювання, наприклад, нервової системи. Але, активуючи імунну систему, вона може «розбудити» проблеми, що «сплять» в організмі дитини. Саме тому так важливо обстежитися перед вакцинацією в повному обсязі і виконувати всі «прискіпливі» вимоги перед, під час і після процедури. Важливо не допустити вакцинацію, якщо є найменші сумніви в тому, що дитина абсолютно здорова.

У нашій новій поліклініці проводиться вакцинація дітей від усіх інфекцій, передбачених національним календарем щеплень (туберкульоз, гепатит В, дифтерія, коклюш, поліомієліт, правець, гемофільна інфекція, кір, краснуха, епідпаротит). Також можливе проведення додаткових вакцинацій від таких інфекцій, як гепатит А, вітряна віспа, пневмококова інфекція, ротавірусна інфекція, папіломавірус, сезонний грип. Ми педантично дотримуємося всіх правил допуску дитини до вакцинації, стандартів проведення самої процедури і зберігання вакцин. Шановні батьки, не позбавляйте дитину права бути здоровою і захищеною!

ВАЛАНЦЕВИЧ Надія Дмитрівна,

педіатр поліклініки Into-Sana

Відгуки про лікарів