Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Вакцина проти раку шийки матки

Вакцинація проти раку шийки матки в Україні проводиться протягом лише декількох років. Але інформації про суть і важливість цієї процедури як і раніше не вистачає. "Домашній очаг" звернувся за роз'ясненням до >кандидата медичних наук, провідного лікаря-гінеколога медичних центрів Into-Sana Попової Тетяни Олексіївни.

Почну розмову з того, що, незважаючи на те, що рак шийки матки - не дуже розповсюджена патологія і її можна виявити просто при візуальному огляді, все одно досить часто ми зустрічаємося з ситуацією, коли наявність захворювання виявляється запізно. Щодня від раку шийки матки в Україні помирають 6 жінок. Дуже сумна статистика.

З чим же пов'язане те, що така проста для виявлення патологія продовжує зустрічатися в таких запущених стадіях?

У першу чергу це пов'язано з тим, що жінки недостатньо люблять себе і не піклуються про своє здоров'я. При відвідуванні гінеколога хоча б один раз на рік пропустити рак шийки матки або загрозу його розвитку практично неможливо. Друга проблема - велика кількість захворювань, які передаються статевим шляхом. Ці інфекції прискорюють процес розвитку дисплазії шийки матки в рак. І, звичайно, перша роль у виникненні цієї проблеми належить папіломавірусу, а вірніше його високоонкогенним варіантам. Багатьма дослідженнями доведено, що практично в 100% випадків рак шийки матки пов'язаний з папіломавірусною інфекцією. На даний момент ліки, які б дозволили позбутися від цього вірусу, ще не винайдено. І тільки вакцинація сьогодні є єдиним ефективним способом захисту від раку шийки матки.

Що ж являє собою вакцина, і як відбувається процес вакцинації?

Вакцина не містить живого вірусу, але містить частинки його оболонки. Це важливо знати для розуміння того, що ця вакцина не може викликати захворювання. Після введення вакцини внутрішньом'язово починається вироблення захисних антитіл, які залишаються в організмі і впродовж решти життя захищають жіночий організм від вірусу папіломи і, відповідно, від його згубного впливу на організм. Вакцинація являє собою 3 ін'єкції (перерва між першою і другою ін'єкцією - 1 місяць, між другою і третьою - 6 місяців). Чи означає це, що після проведення вакцинації можна забути про проблему і не відвідувати лікаря? Звичайно, ні. Вакцинація належить до інструментів первинної профілактики (що потрібно робити, щоб не захворіти). Відмовлятися від вторинної профілактики (раннє виявлення вже наявних захворювань), безумовно, не можна, адже існують (хоча їх значно менше) форми раку шийки матки, що пов'язані з іншими штамами папіломавірусу, від яких не захищає вакцинація. Регулярні огляди потрібні ще й тому, що рак шийки матки - не єдине загрозливе гінекологічне захворювання, яке може протікати безсимптомно.

Які ж цілі переслідує вакцинація?

Метою вакцинації не їсти захист від зараження вірусом папіломи - це неможливо. Метою вакцинації є захист від згубного впливу цього вірусу на слизову оболонку шийки матки жінки. Виходячи з цих цілей, ми тепер можемо розібратися в питанні.

Кому ж саме показана вакцинація:

  • Дівчатам і жінкам від 12 до 55 років.
  • Незалежно від наявності або відсутності статевого життя в даний момент.
  • Незалежно від того, інфікована чи жінка зараз папіломавірусом.
  • Не мають в даний момент вагітності, що не годують груддю.
  • Не мають в даний момент помірною або важкої дисплазії або раку шийки матки.

Звичайно, можуть бути і якісь протипокази до вакцинації (їх не так вже й багато) - саме тому в нашому медичному центрі Into-Sana вакцинація проводиться тільки після попередньої консультації гінеколога і є лікарською маніпуляцією. На консультації можна обговорити з лікарем всі питання, що стосуються вакцинації.

Підводячи підсумки, хочу побажати жінкам любити себе і піклуватися про себе. Згадувати про себе не тільки тоді, коли проблема трапилася, але і тоді, коли її можна уникнути.