Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

У променях рентгену

У 1895 році молодий професор фізики університету в німецькому місті Вюрцбург, Вільгельм Конрад Рентген, у темряві одягаючи пальто, щоб іти додому, виявив дивне світіння з «круксовської» трубки, яку забув відключити від мережі лаборант. Професор зняв пальто і став вивчати це явище. За два місяці Рентген опублікував статтю, в якій виклав властивості відкритих ним невідомих Х-променів. Геніальний професор, можливо, і не здогадувався, що його винахід відкриє нову еру в медицині. Пізніше за свій винахід Рентген отримав Нобелівську премію.

Другий рентгенівський апарат у Росії (після Санкт-Петербурга) був встановлений в Одеській Єврейській лікарні у 1901 році. За рішенням опікунської ради лікарні на шестимісячне стажування для вивчення рентгенології в Берлін, Мюнхен і Відень був направлений одеський лікар Я. М. Розенблат. У подальшому, в 1907 році, вже професор, Я. М. Розенблат видає перший в Росії журнал «Рентгенівський вісник».

З тих пір минуло більше ста років. Рентген-апарати істотно покращилися — підвищилася їх роздільна здатність, зменшилося променеве навантаження на пацієнта, з'явилася можливість цифрової обробки інформації та її зберігання. Рентгенівські промені використовуються в діагностиці захворювань більшості органів, дозволяють підконтрольно виконувати ряд «ювелірних» хірургічних операцій (стентування судин, заміну суглобів тощо).

У 1972 році завдяки працям Годфрі Хаунсфілда й Аллана Кормака розпочала своє еволюційне сходження комп'ютерна томографія, за що автори ідеї були нагороджені Нобелівською премією. Принцип роботи комп'ютерного томографа все той же — рентгенівське випромінювання. За рахунок складної комп'ютерної обробки цей метод дозволяє лікарю побачити різні зрізи органів.

Часто пацієнти розглядають комп'ютерну томографію як метод більш сучасний порівняно з рентгеном. Думка поширена і не зовсім вірна. Саме по собі порівняння цих методів некоректне. У кожного з них є свої показання, плюси і мінуси в кожному конкретному медичному випадку. Так, КТ-дослідження є більш дорогим дослідженням, має більше променеве навантаження, але за деяких станів воно просто незамінне. У той самий час цей метод може бути явно надмірним за інших захворювань, коли більше користі ми отримуємо від рентгена. Саме тому так важливо відвідати лікаря, який складе чіткий і максимально корисний план обстеження.

Також багато хто думає, що флюорографія є більш щадним методом (з меншим променевим навантаженням) порівняно з рентгенографією. Подібна думка, судячи з усього, склалася з ірраціонального припущення, що якщо знімок маленький, то і доза опромінення менша. Це не відповідає дійсності. Навантаження менше саме при рентгенографії, особливо цифровій. Ще одним недоліком флюорографії є маленький формат зображення, що підвищує ризик пропуску патології. Флюорографія була впроваджена в практику через дешевизну методу і велику його пропускну здатність, і використовується вона для скринінгу населення. З метою отримання якісної та щадної діагностики варто віддавати перевагу рентгенографії.

Лікарі-рентгенологи часто стикаються з перебільшеними побоюваннями пацієнтів щодо шкідливості рентгенівського опромінення. Сучасна медицина навчилася розглядати всі втручання з точки зору співвідношення шкоди і користі. Рентгенологічне дослідження, як і інші види діагностичних методів, має свої показання та протипоказання. Велика частина протипоказань є відносними — це коли в життєво важливих ситуаціях дослідження все ж необхідно виконати. Самостійно призначати собі дослідження без рекомендації лікаря, безумовно, неправильно, так само як і нехтувати лікарською рекомендацією з призначення.

Що стосується рентгенологічних досліджень у дітей. Рентген роблять у будь-якому віці, починаючи з періоду новонародженості. Основним критерієм у цьому питанні є необхідність у цьому дослідженні для постановки точного діагнозу.

Для довідки:

Кабінет рентгенографії в клініці Into-Sana працює цілодобово. Тут можна зробити весь спектр рентгенологічних досліджень. У разі необхідності контрастування використовують контрастні речовини з максимальним рівнем безпеки.

Особливістю кабінету є можливість виконання метросальпінгографії (діагностики причин безпліддя) у стані медикаментозного сну, коли жінка позбавлена неприємних і болісних відчуттів.

Цікаві факти про рентген

Одного разу Рентген отримав лист, у якому якийсь пан просив надіслати кілька X-променів та інструкцію з їх застосування. На що вчений відповів: «Наразі у мене, на жаль, промені скінчилися. Зауважу при цьому, що пересилання їх є надзвичайно складною справою. Єдиний вихід — надіслати мені вашу грудну клітку».

Що допомагає виявляти деталі конструктора «Лего», якщо їх ковтають діти?

До складу пластмаси для деталей конструктора «Лего» входить сульфат барію. Ця сіль не розчиняється у воді, що робить її нетоксичною для організму, і добре видна на рентгенівських знімках. Таким чином, якщо дитина проковтне деталь, її буде легко знайти за допомогою рентгена.

Який відпрацьований медичний матеріал використовувався радянськими виробниками кустарних платівок?

В СРСР для виготовлення кустарних платівок, на які записувалася нелегальна музика, широко використовували старі рентгенівські знімки. Їх називали «платівки на кістках» або «платівки на ребрах».

Коли у взуттєвих магазинах використовували рентгенівське випромінювання?

У 1927 році був запатентований флюороскоп для взуттєвих магазинів, що надійшов в американські та європейські салони. Покупцеві робили рентгенівський знімок ніг, за яким було дуже зручно підбирати взуття. Однак після уточнення ступеня негативного впливу рентгенівського опромінення на людину всі апарати були відкликані та знищені.

Відгуки про лікарів