Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Керуємо діабетом

Луфер Дмитро Андрійович – операційний директор Into-Sana.

Сучасні технології роблять наше життя простішим і кращим. Медицина теж не стоїть осторонь від цих змін. Сьогодні ми поговоримо про програми, які спрощують «керування захворюванням». Для сучасного світу дикістю виглядає людина з сучасним смартфоном, яка виймає блокнотик, щоб записати поточний рівень глюкози або артеріального тиску. У цій статті ми поговоримо про мобільні додатки, які дозволяють спростити багато процесів. Для людей, хворих на діабет, розробляється безліч додатків, що допомагають їм контролювати рівень глюкози в крові. Ці додатки дають можливість встановлювати нагадування про прийом ліків, дають цінну інформацію про корисні для них продукти харчування та багато іншого

Для огляду відбиралися тільки додатки з російською/українською мовою.

Діабет від Havevalue Ltd

Додаток дуже простий і реалізує базові функції, необхідні хворому на цукровий діабет: ведення щоденника вимірювань глюкози, розрахунок дози інсуліну, контроль харчування. Додаток створено для ведення щоденника контролю і розрахунку дози інсуліну при інсулінозалежному діабеті. З його допомогою ви зможете отримати розрахунок необхідної дози інсуліну, уникнути нападів гіпоглікемії, вести щоденник харчування, контролювати рівень глюкози в крові, а також стежити за добовою нормою інсуліну. Додаток допоможе вам не тільки підтримувати норму глюкози в крові, але і контролювати своє харчування і вагу. Також у додатку є можливість зручного експорту даних для зовнішнього контролю лікарем і надання йому необхідної інформації про ваш спосіб життя з метою коригування потрібного саме вам коефіцієнта інсуліну.

Додаток інтегровано з «рідним» Health app. У програму «Здоров'я» заносяться дані щодо кількості споживаних вуглеводів і рівню глюкози в крові. Також Health app використовується для отримання даних про пацієнта, таких як вага і дата народження, які в подальшому використовуються при розрахунках.

Як це працює:

1-й крок: введення рівня глюкози в крові. У разі, якщо немає можливості його виміряти, необхідно відзначити, що вимірювання не проводилося. Це потрібно для щоденника контролю, а також для розрахунку дози інсуліну в разі гіпер- або гіпоглікемії.

2-й крок: вибір споживаних вами продуктів, що містять вуглеводи, зі зручної бази продуктів. Також додаток містить зручний спосіб вимірювання їх кількості. Ви можете вказати вагу продукта, якщо це відомо, чи приблизну кількість, яку можна визначити «на око» (наприклад, рідина в стаканах, хліб у шматках та ін.). Якщо база продуктів не містить споживаний вами продукт, то його можна ввести вручну, вказавши кількість вуглеводів, що містяться в ньому (хлібних одиниць).

3-й крок: додаток розрахує для вас необхідну в цей час доби дозу інсуліну, яка також може бути скоригована вручну.

Уся введена інформація зберігається у вигляді зручної таблиці, яка може бути надіслана електронною поштою.

Діабет журнал від Colin Suderma

Цей додаток — реальна заміна паперового щоденника. Без зайвих функцій він дозволить вам легко відстежувати рівень глюкози, кров'яний тиск, глікогемоглобін та інші показники. У зручному лаконічному інтерфейсі можна швидко вносити записи і переглядати інформацію.

Особливості:

  • кілька профілів (що дозволяє відстежувати показники для кількох людей);
  • календар для перегляду записів за окремі дні;
  • різноманітні графіки та звіти;
  • експорт даних у CSV- і навіть PDF-файли, що дуже зручно для надсилання інформації про здоров'я своєму лікарю;
  • калькулятор для швидкого перерахунку одних одиниць вимірювання в інші;
  • підтримка вимірювання рівня глюкози в ммоль/л і мг/дл;
  • підтримка вимірювання рівня гемоглобіну у % і г/л.

Не можу обійти увагою ще один додаток, який більше, ніж просто додаток.

вДиабете by maxim fedenko

вДиабете — перша мобільна соціальна мережа для діабетиків. Це новий, найсучасніший формат взаємодії пацієнтів. Пацієнти усього світу збираються в онлайн-спільноти, які спільно обговорюють спільні проблеми.

Додаток вДиабете — це приклад такого співтовариства для пацієнтів із цукровим діабетом. Тут є місце для спілкування, обміну рецептами з покроковими інструкціями, калькулятор калорій, щоденник харчування, поради лікарів та багато іншого.

Є ще одна категорія додатків, яка за своєю корисністю була б найбільш затребуваною, але, на жаль, відсутня на українському ринку. Це телемедичні програми з моніторингу та контролю за рівнем цукру, з онлайн-консультаціями лікарів, з можливістю індивідуального налаштування калькулятора інсуліну. Сподіваюся, що в недалекому майбутньому ці можливості будуть доступні й нашим пацієнтам.

Як бачите, сьогодні людина з цукровим діабетом може знайти собі додаток на будь-який смак: від порад і дієт до складного моніторингу стану з інтеграцією в картку та можливістю поділитися інформацією з лікарем. Залишилося вибрати й переконатися, що до цього готовий ваш лікар. Користуйтеся сучасними технологіями та стежте за своїм здоров'ям.

Відгуки про лікарів