Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 123-45-67 +38 (097) 123-45-67 +38 (050) 123-45-67

Умивання водопровідною водою. Чи шкідливо це для шкіри обличчя?

Чим краще вмиватися: проточною водою або спеціальними засобами? І яких основних правил при умиванні варто дотримуватися. Такі питання goodhouse.com.ua поставив Ніколаєвій Зої Ахмедівні, лікарю-дерматовенерологу вищої категорії, кандидату медичних наук, косметологу, лазеротерапевту, мезотерапевту медичних центрів Into-Sana.

Вмиватися проточною водою можна! При вмиванні варто дотримуватися таких правил

  • Вмиватися необхідно 2 рази на день. Вранці і ввечері. Це забезпечить достатнє очищення шкіри і збереже її захисні функції.
  • Ні в якому разі не використовувати гарячу воду для вмивання. Особливо це стосується осіб, що страждають такими захворюваннями, як себорейний дерматит, купероз (стійке розширення судин шкіри обличчя), розацеа (рожеві вугри). Вода має бути кімнатної температури.
  • Спочатку бажано зробити воду більш теплою - для того, щоб розкрити пори і забезпечити достатнє очищення шкіри обличчя. А наприкінці вмивання воду потрібно зробити прохолодніше - для того, щоб ці пори "закрити".
  • Засоби для вмивання бажано використовувати з урахуванням типу шкіри.

Однак існують групи людей, яким небажано використовувати воду з-під крану.

До них відносяться:

  • Такі, що після вмивання проточною водою відзначають появу алергічних висипань. Це пов'язано, найчастіше, зі складом води, зокрема з наявністю хлору. У таких випадках рекомендовано використовувати для вмивання або кип'ячену воду, або мінеральну без газу.
  • Такі, що після вмивання проточною водою відзначають різку сухість та стягнутість шкіри обличчя. У цих випадках краще відмовитися від води з-під крану і або використовувати кип'ячену воду, або додавати спеціальні засоби для вмивання, що будуть пом'якшувати шкіру обличчя під час вмивання.

Також важливо розуміти, що тонік не може бути заміною проточній воді! Для вмивання використовуються тільки спеціальні засоби, а тонік наноситься після - для тонізації шкіри обличчя (поліпшення тургору, еластичності шкіри).

Якими ж засобами можна користуватися під час вмивання?

На сьогоднішній день спектр таких засобів широкий. Головне - при купівлі обирати засіб з урахуванням вашого типу шкіри (суха, чутлива, комбінована і жирна)!

Засоби для вмивання, як правило, представлені чотирма формами:

  • Засоби, що піняться.
  • Засоби для вмивання у вигляді мила.
  • Міцелярні розчини, що не містять лугу та спирту.
  • Засоби у вигляді очищуючого крему або молочка.

Обирати слід ту форму засобу для вмивання (мило, пінку, молочко або міцелярну воду), яка вам подобається. Можна і чергувати форми цих засобів. У зимову пору року краще користуватися засобом, що піниться, а в літній - мицелярним розчином (він зручний тим, що не вимагає додаткового змивання водою, і його можна брати з собою в тривалу подорож).

Які засоби варто обирати для кожного типу шкіри?

Якщо у вас суха шкіра, то в аптеці обираємо лінійку для сухого типу. З неї вибираємо засоби для вмивання. Вони будуть представлені у вигляді гелю або крему, очищаючої пінки і очищаючого мила. Всі ці засоби необхідно наносити на вологу шкіру і змивати водою. Їх функція - м'яке очищення сухої та атопичної шкіри, зберігаючи при цьому гідроліпідний баланс. Мають заспокійливу і зволожуючу дію. Не залишають відчуття сухості і запобігають ефекту стягнутості.

Якщо ви власник чутливої шкіри, то засоби для вмивання, як правило, представлені двома формами: міцелярним розчином і очищуючим молочком. Такі засоби використовуються для очищення ніжної, тонкої, чутливої шкіри, схильної до почервоніння. Не містять спирту і ароматизаторів. Міцелярна вода не потребує додаткового змивання, що зручно в літній час. А очищуюче молочко максимально м'яко очищує шкіру, надаючи заспокійливу дію, роблячи шкіру більш стійкою до подразливих факторів. Друга форма підходить для більш холодної пори року.

Програма для комбінованої і жирної шкіри включає також міцелярні лосьйони, пінисті гелі та мило. Ці засоби очищують шкіру, не пересушучи її. Мають себорегуляторну і бактеріостатичну дію, що важливо при даному типі шкіри. Не містять лугу та спирту. Попереджають закупорювання пор і утворення комедонів.

Відгуки про лікарів