Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Три важливих поради при запамороченні

Основною ознакою запаморочення є ілюзія руху самої людини або зображення, що вона бачить. Запаморочення є симптомом великої кількості захворювань, в тому числі таких, що загрожують життю.

Запаморочення часто плутають з іншими станами. В основному, пацієнти скаржаться на відчуття нудоти, наближення втрати свідомості, відчуття як після катання на каруселі, нестійкість, похитування при ході. Однак, такі скарги характерні для переднепритомного стану і поєднуються з блідістю шкірних покривів, прискореним серцебиттям, нудотою, потемнінням у очах, підвищеною пітливістю.

Справжнє запаморочення - це відчуття обертання самої людини або оточуючих її предметів, що супроводжується порушенням орієнтації в просторі. Воно нерідко також супроводжується вегетативними симптомами - нудотою, блюванням, підвищеною пітливістю.

Що ж робити, якщо ви відчули саме запаморочення? В даному випадку необхідно якомога швидше звернутися до невролога. Лікар має встановити, коли виникло запаморочення, чим воно було викликане, якими супроводжувалося симптомами, які ліки приймає пацієнт, чи не було у нього нещодавно будь-яких травм голови або шиї.

Пам'ятайте, що цю проблему не можна відкладати «на потім». Не думайте, що вона вирішиться сама собою - відстрочка може погіршити ваш стан і спричинити серйозні ускладнення. Самолікування в цьому випадку не тільки не ефективне, але й може сприяти переходу хвороби в хронічну форму, приводити до пізньої діагностики захворювання.

Рекомендую дотримуватися наступних порад при настанні запаморочення:

  • Порада 1: якщо напад запаморочення застав вас зненацька, в першу чергу необхідно заспокоїтися і намагатися уникнути паніки. Якщо запаморочення не викликано транспортним закачуванням, спробуйте сфокусувати погляд на певному предметі і не закривати очі. При цьому варто присісти або прилягти, знайти зручне положення. Виміряйте артеріальний тиск. При підвищеному тиску не слід намагатися відразу різко його знижувати. Пам'ятайте: різке зниження артеріального тиску в більшості випадків виявляється більш небезпечим ніж його підвищення.
  • Порада 2: прийміть таблетку заспокійливого засобу (хоча б валер'янки) і помасажуйте рефлекторні точки, що розташовані на кистях рук в ямці між великим і вказівним пальцями. Після приступу раптового запаморочення слід якомога швидше звернутися до лікаря-невролога.
  • Порада 3: при запамороченні, що різко з'явилося, особливо у поєднанні з порушенням мовлення, слабкістю або незручністю в руці або нозі, двоїнням в очах, онімінням або іншими розладами чутливості необхідно негайно викликати «швидку допомогу». У цьому випадку не слід приймати жодних ліків, не порадившись з лікарем.

Фахівець допоможе провести необхідну діагностику та виявити основне захворювання, що викликає запаморочення, а також призначити ефективне лікування.

Відгуки про лікарів