Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Стрункий чоловік

Стрункий чоловік - мрія кожної жінки. Проте з часом багатьом чоловікам стає все складніше зберігати привабливі форми. Зайві кілограми невблаганно «прагнуть затриматися надовше і не хочуть зникати так просто». У певний момент у чоловіка може розвинутися ожиріння, яке, щоб зберегти здоров'я, необхідно лікувати. Читайте рекомендаціїї нашого лікаря-гастроентеролога вищої категорії, Путренко Людмили Вікторівни.

Ожиріння - це захворювання, що характеризується збільшенням маси жирової тканини, порушенням обміну речовин, ураженням органів і систем, розвитком харчової залежності. Схильність до ожиріння може мати генетичну природу, але його розвиток все одно залежить від характеру харчування і фізичної активності, від особливостей оточення, соціальних та економічних факторів, від метаболічних та ендокринних порушень.

Як правило, для діагностики ожиріння використовують індекс маси тіла (ІМТ) - це відношення ваги в кілограмах до квадрату зросту в метрах. Ідеальний ІМТ - в межах 20-25 кг/кв.м. При ожирінні ІМТ перевищує 30 кг/кв.м.

Також існує спосіб визначення наявності ожиріння за обсягом талії. Значення понад 95 см дає привід задуматися про існування проблеми ожиріння.

1. Чому чоловіки гладшають?

В основі розвитку ожиріння лежить невідповідність між кількістю споживаних з їжею калорій і енергетичними витратами організму. Зайва вага з'являється у чоловіків, що не отримують необхідних регулярних фізичних навантажень. Накопиченню жирових відкладень сприяє сидячий спосіб життя, робота за комп'ютером, тривале перебування за кермом автомобіля, а також переїдання протягом дня і на ніч.

2. Чим загрожують зайві кілограми?

У чоловіків зазвичай зустрічається абдомінальний тип ожиріння, коли накопичення жиру відбувається в зоні живота. Це означає, що накопичення жиру, крім черевної стінки, відбувається в печінці, міокарді, та інших внутрішніх органах. Внаслідок цього може розвиватися гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, підвищується ризик серцево-судинних ускладнень, цукрового діабету 2 типу. Все це значно скорочує тривалість життя. Ризик розвитку захворювань збільшується по мірі зростання ваги і вважається максимальним при підвищенні ваги на 100 % від норми.

3. Чи є відмінності в набиранні зайвої ваги у чоловіків і жінок?

Відмінність полягає лише в тому, що у жінок жирова тканина відкладається в основному на стегнах і сідницях , а у чоловіків - в області живота.

4. Як змінюється в різні роки життя організм чоловіка?

Головним чином організм чоловіка змінюється у зв'язку зі зміною вироблення тестостерону - основного чоловічого статевого гормону. Цей гормон відповідає за безліч функцій в чоловічому організмі, однією з яких є спалювання жиру і підтримка м'язової маси тіла. Максимальна кількість тестостерону виробляється в організмі чоловіка в 25-30 років. Потім його рівень поступово знижується. У нормі до 80-ти років вироблення гормону становить 40% від максимального.

Істотне зниження рівня тестостерону може відбуватися і в 40, і в 50 років. Це може погіршувати загальне самопочуття чоловіка, впливати на потенцію, працездатність і, крім іншого, призвести до відкладення зайвого жиру. Вірна ознака падіння рівня гормону - відмова від активного відпочинку і все більше прагнення до пасивного проведення часу.

З віком чоловік, як правило, все менше рухається, а їсть як і раніше багато. Недостатня витрата калорій і веде до появи зайвої ваги.

5. Чи є взагалі особливості чоловічого схуднення?

Варто відзначити, що чоловіки худнуть легше, ніж жінки. Це пов'язано з тим, що чоловічі статеві гормони сприяють посиленню рівня розпаду жирів. А жіночі, навпаки, їх синтезу. Тому при лікуванні ожиріння у чоловіків велика увага приділяється визначенню рівня тестостерону в крові і його нормалізації. При виявленні зниженого рівня гормону може проводитися замісна терапія тестостероном у вигляді ін'єкцій, таблеток, пластирів.

6. Чи можна схуднути за короткий термін?

Схуднути за короткий термін можна, але питання в тому, що за цей час може статися з організмом, що худне? Різке і стрімке схуднення може призвести до таких проблем, як обвисла і суха шкіра, підвищення тиску, набряклість. Якщо практикувати екстремальне схуднення дуже часто, з часом не уникнути проблем з роботою шлунково - кишкового тракту. Крім того, досить імовірно, що після стрімкого скидання «баласту», зайві кілограми повернуться також стрімко, та ще й з лишком. Оптимальніше втрачати зайву вагу приблизно з тією ж швидкістю, з якою вона набиралася. У середньому, це 1,5-2 кілограми на місяць. Тоді організм буде встигати перебудовуватися, і не виникне проблем зі здоров'ям.

7. Ідеальний термін дієти для схуднення

Правильніше говорити не про термін дієти, а про перехід на постійне більш здорове і збалансоване харчування. Сьогодні дуже популярні «швидкі дієти» строком від 3-х до 7-ми днів, коли людина сильно скорочує кількість споживаної їжі взагалі або переходить на «монодієту», вживаючи весь час один і той же продукт. Ефект від таких дієт приходить швидко, але схуднення за короткий термін може мати негативні, вищезазначені наслідки. Звичайно, тривала дієта передбачає вживання всіх мікроелементів і вітамінів, а це означає прийом різноманітної їжі, в тому числі і жирної, правда, в обмеженій кількості. Це означає, що вага буде «зникати» не так стрімко, як хотілося б, але отримані результати будуть більш довготривалими.

8. П'ять правил для чоловіка, щоб не набирати зайву вагу.

Якщо не виявлено гормональних порушень, можна дотримуватися елементарних правил, які допомагають підтримувати нормальну вагу:
  1. Вести активний спосіб життя. Організм не витрачає споживані калорії? Потрібно змусити його витратити. Не лінуйтеся рухатися, менше сидіть і лежіть. Найпростіший спосіб - робити зарядку і влаштовувати вечірні прогулянки. Тренажерний зал та велосипедні прогулянки - складніше, але в той же час, і ефективніше.
  2. Харчуватися правильно. Головне - їсти невеликими порціями, але часто. Не нехтувати сніданком. Не переїдати на ніч. Намагатися не вживати їжу з фаст-фуду, обмежити солодощі та борошняні вироби.
  3. Влаштовувати розвантажувальні дні. Особливо вони актуальні після свят. Але користь від таких днів буде тільки в тому випадку, якщо вони будуть проводитися не частіше 1-2 разів на тиждень і не підряд.
  4. Не вживати зовсім, або вживати в міру спиртні напої. У великих дозах будь-яке спиртне - це отрута для організму. Крім того, подразнюючи слизову оболонку шлунка, алкоголь викликає посилення апетиту, що, у свою чергу, призводить до переїдання і, потім, до зайвих кілограмів.
  5. Бути оптимістом. Як відомо, засмучуючись або нервуючи, людина має схильність до «заїдання» свої проблеми. Тому логічно, що потрібно намагатися поменше «брати на себе» і менше наражати себе на негативні події. Це не просто, але ж зайву вагу і проблеми зі здоров'ям нікому не потрібні?

9. Як чоловіку зуміти втримати вагу в нормі після дієти?

При наявності проблеми зайвої ваги у чоловіка не варто займатися самолікуванням і безконтрольно "катувати" себе дієтами. Кілограми, що стрімко зникли, можуть незабаром повернутися, адже харчові уподобання у чоловіка залишаться колишніми. Найкраще, що можна зробити - звернутися до фахівця, який виявить причини появи зайвої ваги, порадить правильний режим харчування, підбере комплекс вправ.

Головною метою чоловіка, охочого втратити вагу, має бути бажання стати стрункішим, але не тимчасово, а назавжди. У першу чергу повинна бути сильна мотивація, яка допоможе змінити спосіб життя і звички, причому, іноді, кардинально. Під наглядом грамотного лікаря це зробити, однозначно, простіше.

Важливо розуміти, що ожиріння лікується і позбутися від кілограмів, що заважають насолоджуватися життям, цілком реально.