Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 123-45-67 +38 (097) 123-45-67 +38 (050) 123-45-67

Стоматолог: існують анестетики для майбутніх мам

Стоматологічні проблеми часто дають про себе знати ще під час вагітності. На запит від видання «Сегодня» відповідає лікар-стоматолог вищої категорії, кандидат медичних наук, лікар медичних центрів Into-Sana, Кольба Олександра Орестівна.

«У цей період в організмі жінки відбувається перебудова метаболічних процесів, гормонального фону і мінерального обміну. Це призводить до зміни складу слини, збільшення пористості зубів, також слизова оболонка ротової порожнини і ясна стають більш уразливими для пошкоджень, - пояснює Олександра Кольба. - Усі ці процеси тривають і під час годування дитини грудьми. Тому для мам, що годують, як і для вагітних, високий ризик розвитку різних зубних захворювань».

При цьому багато матусь не квапляться після пологів до стоматолога не тільки на профогляд, але навіть тоді, коли є проблема - болить зуб, кровоточать ясна та ін. Основний аргумент: «Я годую, а анестезія при грудному вигодовуванні протипоказана». Насправді це міф. «Застосування сучасних місцевих анестетиків вважається нестрессовим впливом на організм вагітної або годуючої жінки, забезпечує адекватне знеболювання при будь-яких маніпуляціях, включаючи стоматологічні втручання, та не є протипоказаним під час вагітності чи грудного вигодовування, - стверджує наш експерт. - Куди небезпечніше для дитини, якщо у його мами каріозні зуби або кровоточать ясна, адже тоді її ротова порожнина - джерело інфекцій, які вона може передати малюкові, наприклад, через поцілунок. До речі, окрім лікування каріозних зубів, є ще процедури, які можуть знизити рівень інфекції в роті: професійна гігієна ротової порожнини, покриття герметиками, лаками уразливих для карієсу зон на поверхні емалі. Ну а вдома для цієї мети мама, що годує, повинна правильно доглядати за зубами: чистити їх 2 рази в день і вечорами очищати міжзубні проміжки флосом, ірігатором».

Відгуки про лікарів