Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Засіб Макропулоса, або як прожити довше?

«Скорочувачів» життя достатньо. Поговоримо про найголовніші. Управління ними повністю залежить від нас, а усунення не потребує грошей. Необхідна тільки воля.

Чинник №1 — паління.

Треба чітко зрозуміти і сказати собі: «Я приймаю усвідомлене рішення і кидаю палити!» Улюблені аргументи завзятих курців про довгожителів, що курять трубки, або про цеглу, що падає на голову і відображує волю випадку, ніяк не можна сприймати серйозно. Так, з будь-якого правила є винятки. Серед курців відомі 1–2 довгожителі. Тільки в їх число потрапити так само складно, як виграти в лотерею мільйон. Зате достовірна статистика захворюваності дає реальний прогноз, який, на жаль, буде реалізований з дуже великою ймовірністю.

Відомо, що момент сигаретного задоволення триває протягом перших затяжок, а шкідлива дія на судини продовжується кілька годин. Це означає, що у курця, який заповнює палінням усі паузи, руйнування серцево-судинної системи триває практично цілодобово, з невеликою (2–4 години) перервою на сон.

Як наслідок, відбувається необоротне ушкодження судин. Головні мішені — судини головного мозку, серця, нирок, нижніх кінцівок. Додаткові «сюрпризи» нікотину та смол додають ще цілий ряд шкідливих ефектів, ще більше ускладнюючи ситуацію. У 70% випадків людина гине від передчасних інсультів головного мозку, інфарктів міокарда, серцевої недостатності, порушень ритму серця.

Нічого нового, правда? А не мотивує! Людині властиво гнати подалі думки неприємні, думати, що вона-то точно потрапить у число щасливчиків, які потрапили у виключення (тих, хто виграв мільйон у лотерею). І це не за нею діти будуть виносити «качку», не їй будуть міняти памперси, не за її лікування будуть платити на шкоду своєму навчанню.

Як кинути палити?

«Немає нічого простішого, ніж кинути палити — я сам робив це вже десятки разів», — одне з найвідоміших висловлювань Марка Твена.

Прийняти тверде рішення раз і назавжди кинути згубну звичку — крок, без якого не зможуть допомогти ніякі чудодійні засоби.

Коли серйозний намір сформовано, можна і допоміжні препарати підключати. Перед застосуванням цих засобів важливо вивчити правила їх прийому. Наприклад, багато з них потрібно починати приймати задовго до моменту відмови від паління. Сьогодні можна вирішити будь-яке питання — справа в розумінні та бажанні. Особисто я припинив паління без прийому медикаментів.

На цьому хтось може подумати: «Знову про те саме», і навіть захоче перегорнути сторінку. Давайте зберемо волю в кулак і підемо далі.

Наступний «скорочувач» життя — підвищений рівень холестерину, особливої жирової речовини.

Цей вид жиру нам життєво необхідний, але його надлишок надзвичайно шкідливий! Холестерин надходить у наш організм з жирами тваринного походження, а також синтезується печінкою. Надлишки холестерину відкладаються в судинах у вигляді бляшок. У результаті формується атеросклеротичне пошкодження провідних артерій всіх органів і систем людини, що відповідають за нормальну життєдіяльність. Фіналом цього процесу є життєво небезпечна закупорка (тромбоз) наших артерій. Настає фатальний інсульт головного мозку або інфаркт міокарда.

Що робити?

Після 40 років необхідно знати свій рівень холестерину. І якщо він підвищений, необхідно виключити з раціону споживання тваринних жирів, які нам постачають рогаті й парнокопитні. Країни-довгожителі живуть без сала!

Не варто нехтувати руховою активністю і правилами раціонального харчування. Морська риба є особливо необхідним продуктом у цьому віці.

Буває, що цього недостатньо для контролю рівня холестерину в крові. Адже його синтезує і наша печінка. Після 40 років часто відзначається надлишок вироблення холестерину печінкою. Далі настає момент, коли слід використовувати препарати, що блокують його утворення в печінці. Ця група медикаментів називається статинами. Саме їх прийом має стратегічне значення в запобіганні подальшому відкладенню холестерину в наших судинах, зменшенні та віддаленні настання інсультів та інфарктів. А значить — будемо жити!

Як не дивно, скорочує життя і підвищене споживання кухонної солі.

Справа в тому, що натрію хлорид (сіль) збільшує щільність судин, знижує їх еластичність, затримує воду в організмі. Надмірна кількість натрію хлориду порушує найважливіший вид обміну речовин нашого організму, яким є обмін води. В результаті цього порушується регуляція судинного тонусу, водного балансу. А далі формується стійке підвищення артеріального тиску. Сумні наслідки гіпертонічних кризів відомі — це інсульт, інфаркт.

Збільшення об'єму циркулюючої рідини в організмі людини призводить до набряклості тканин, надмірного навантаження на серце. Перевантаження обумовлює розвиток ішемічної хвороби серця, стенокардії, хронічної серцевої недостатності. Ось такий несприятливий зв'язок між надмірним споживанням звичайної солі і життям людини.

Що робити?

Позбутися надмірного споживання солі досить просто. Кількості солі, яка міститься в їжі, цілком достатньо для нормального життя. З їжею в організм надходить мінімум 1 грам солі на день, цього цілком вистачає. Тому просто не потрібно солити їжу. Для поліпшення її смаку можна використовувати прянощі, свіжу ароматну зелень, лимонний сік.

Дуже складні стосунки у людини з наступним «вкорочувачем» життя — цукром.

Більшості людей подобаються солодощі, вони підвищують настрій. Згоден, що навіть зовнішній вигляд цукерок і тортів викликає спокусу. Однак ми повинні пам'ятати, що після 40 років обмін речовин закономірно знижується на 20%. А чи завжди ми це враховуємо? От і виходить, що якщо регулярно вживати цукровмісні продукти, ми перевантажуємо наш організм «швидким» цукром, який легко всмоктується і вступає в обмін речовин. З'являється надмірна вага. Адже нікому не прийде в голову підтримувати багаття бензином? Правильно, ні! Потрібні полінця, які повільно горять і дають хороші вуглинки. Такого самого підходу очікує і наш організм.

Доведено, що ожиріння є причиною не тільки порушення обміну речовин (підвищує рівень холестерину), а й збільшує навантаження на серце та судини, зумовлює хвороби суглобів і хребта. Надмірна вага — це один з провідних чинників ризику розвитку цукрового діабету.

Що робити?

Все досить просто. Максимально обмежити споживання цукру і продуктів, у складі яких він у надлишку (цукерки, торти, варення, перецукроване печиво або випічка, мед та ін.). Почнемо з малого — приберемо цукор на вечерю, потім в обід, далі будемо трошки (до 10 грамів) вживати на сніданок, можливо через день. Можна і по-іншому — перейти на фруктозу, цукрозамінники, які використовують при цукровому діабеті.

Нарешті, 5-й чинник скорочення життя — недостатня рухова активність.

«Рух — це життя». Це правда! Звичайно, здоров'я багато в чому залежить від того, що заклав у нас Творець. Здоров'я — це подарунок долі у вигляді запасу міцності організму. Однак справа в тому, що наше здоров'я ще більшою мірою залежить від нас. Його можна зберегти і примножити тільки фізичними тренуваннями. Навіть найкращий лікар не забезпечить пацієнту здоров'я. Він може вилікувати захворювання, врятувати життя. Але дати таблетку, як замінник фізичної активності — ні. Рух може замінити необхідність у численних таблетках. А ось навпаки — ні!

Фізичні тренування дають запас міцності нашим суглобам і хребту, судинам та серцю, регулюють обмін речовин, сприяють виробленню гормонів, без яких нам не жити. Під час тренування виробляються гормони радості та задоволення — ендорфіни. Недостатнє фізичне навантаження призводить до уповільнення обміну речовин і ожиріння. Серед довгожителів немає людей з надмірною вагою — це правда.

Так будемо рухатися? Звісно так!

Побутові фізичні навантаження не потребують навичок. Піші прогулянки, інтенсивна ходьба, плавання, легкий біг підтюпцем — підходить все.

Сімейний лікар допоможе вам з вибором варіанту фізичного тренування. Почне з мінімального рівня, і поступово сформує програму фізкультури від 5 до 30–60 хвилин на день, 5–7 днів на тиждень.

Головне правило збільшення рухового навантаження — поступовість, регулярність, збереження гарного самопочуття, відсутність несприятливих реакцій організму. Результат у вигляді здоров'я буде неодмінно.

І не думайте, що Ваше життя стане прісним і позбавленим радощів. Спробуйте! Ви дуже швидко зрозумієте, що здоровий спосіб життя щодня приносить тільки задоволення, а в довгостроковій перспективі дозволить:

  • не відчувати біль та інші види дискомфорту;
  • повною мірою радіти дорослішанню дітей, онуків і навіть правнуків;
  • відчувати себе чоловіком/жінкою навіть у похилому віці;
  • зберегти сексуальність, бажання та можливості;
  • вести активний спосіб життя, подорожувати, займатися улюбленою справою.
Живіть на повну силу!

Відгуки про лікарів