Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Подолати сезонні загострення хвороб допоможуть вітаміни і контрастний душ

З приходом весни в природі, а в тому числі й в організмі людини, відбуваються зміни. Найбільше сезонна перебудова зачіпає вегетативну, нервову, гормональну та імунну системи. Тому людину підстерігають застуди та загострення хронічних захворювань, попереджають лікарі клініки Into-Sana. 

У березні, коли помітно підвищується сонячна активність і збільшується тривалість світлового дня, змінюються біоритми людини, перелаштовується центральна нервова система. Відбувається стимуляція вироблення гормонів щитовидної залози, надниркових залоз, статевих гормонів. Тіло переходить від зимової «сплячки» до максимально активного рівня обміну речовин. Але зима виснажила імунітет, і організм переобтяжений подвійно, що робить його ще більш уразливим.

«Несприятливим фактором для здоров'я людини навесні є мінлива погода. Особливо чутливі до перепадів вегетативна і нервова системи. Часто змінюється тонус судин, що провокує стрибки тиску і головний біль, - зазначає лікар-терапевт клініки Into-Sana Юлія Охріменко. - Окрім того, волога погода створює сприятливі умови для простуд, бронхолегеневих захворювань, загострень циститів і проблем з нирками».

Ще одна сезонна неприємність - алергічні реакції. Вони можуть з'явитися навіть у людей, які раніше не страждали на такий недуг. У вологому весняному повітрі містяться частки пилу, пилка розквітаючих рослин, спори цвілевих грибків, тому ймовірність алергій зростає.

Крім того, зауважує лікар, до весни життєві сили організму виснажуються, відчувається дефіцит вітамінів і мінералів, що робить людей беззахисними перед ГРВІ. Характерні прояви гіповітамінозу - тріщини в куточках рота, кровоточивість ясен, сухість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся.

«Навесні особливо важливо приймати вітамінно-мінеральні комплекси, їсти більше овочів і фруктів, пити відвар шипшини, свіжі соки. Це підтримає правильний обмін речовин і зміцнить імунітет», - радить Юлія Охріменко.

Підсилити захисні сили організму також допоможуть повноцінне харчування, фізкультура, уникнення стресів, відмова від шкідливих звичок і здоровий сон (не менше восьми годин на добу). Хороший ефект і для імунітету, і для судинного тонусу дає загартовування. Всім людям зранку рекомендується контрастний душ з наступним динамічним розтиранням махровим рушником.

Відгуки про лікарів