Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що робити, якщо після лікування стан здоров'я не поліпшується?

Трапляються випадки, коли людина після проведення призначеного лікарем лікування не бачить належного ефекту - хвороба так і не відступила. І знову обстеження, консультації... Все це коштує чималих грошей і змушує задуматися, а чи немає тут обману.

Відомо, що правильно встановлений діагноз - запорука успішного лікування пацієнта. Якщо причина хвороби не ясна, лікар може тільки боротися із симптомами, але так і не добитися повного зцілення пацієнта. Однак, в медичній практиці бувають випадки, коли встановити діагноз дуже непросто. І кваліфікація лікаря тут не відіграє суттєвої ролі.

Є певні стани, в яких симптоми проявляються поступово і спочатку можуть вводити в оману, нагадуючи інші хвороби. Наприклад, часто під респіраторною вірусною інфекцією (банальною простудою) маскуються більш небезпечні хвороби: краснуха, кір, інфекційний мононуклеоз, вірусний гепатит. Розпізнати їх з перших днів проблематично. Лікар може тільки стежити за станом хворого, аналізувати симптоми і коригувати призначення.

Нерідко зараз зустрічаються і так звані «заліковані» пацієнти. Це люди, які витратили багато грошей на лікування, але крім погіршення самопочуття так нічого і не отримали. У більшості випадків пацієнти з особистої ініціативи збільшують витрати на лікування. Прочитавши декілька статей в Інтернеті, самі призначають собі дорогі обстеження, а потім з цими результатами прагнуть потрапити до різних лікарів, звідси виникають великі витрати на непотрібні консультації. Підсумок: серйозний «удар» по гаманцю і, головне, по власному організму.

Щоб діагностика і лікування були максимально ефективними слід дотримуватися ряду простих і важливих правил:

  1. Рухатися від простого до складного. Не треба одразу йти до професора або бігти в лабораторії для здачі уйми аналізів, про які ви дізналися в Інтернеті або почули від знайомих. Насамперед зверніться до терапевта - лікаря загальної практики. Саме цей фахівець здатен оцінити стан пацієнта в цілому, і, орієнтуючись у всіх медичних напрямках, призначить необхідні обстеження і додаткові консультації.
  2. Точність - у дрібницях. Розкажіть лікарю всі дрібнички про свій стан, як починалася хвороба, які ще симптоми вас турбують. Наприклад, навіть якщо ви на прийомі у офтальмолога, а у вас болить коліно, розкажіть про це. Інколи деталі відіграють важливу роль у постановці правильного діагнозу, ми часто їх недооцінюємо.
  3. Діяти послідовно. Що б не писали про вашу хворобу в Інтернеті, не панікуйте. Будь-яка діагностика починається з загальноклінічних досліджень. Насамперед лікар повинен виключити найбільш ймовірні захворювання. І тільки після цього розширити діагностичний пошук.
  4. Не зупинятися на півдорозі. Іноді частих візитів до лікаря і докладних обстежень не уникнути. Не будуйте припущень і не переживайте через сумніви. Якщо вам не до кінця зрозуміла мета тих чи інших медичних маніпуляцій, розпитайте про них лікаря - фахівець пояснить для чого ви повинні виконати його призначення, в якій послідовності і які саме. Тільки не ігноруйте поради лікаря і не переривайте прийом препаратів за своїм бажанням.

Поставити правильний діагноз - велика майстерність. Написано величезну кількість книг і щороку спектр можливих аналізів та інструментальних обстежень розширюється. Але слід розуміти, що іноді потрібно трохи більше часу, ніж здавалося. Часом не вистачає якогось одного, але дуже важливого симптому для встановлення діагнозу, тому іноді потрібно повторити проведені дослідження. Головне - це довіряти своєму лікарю, і дотримуватися його рекомендацій. Тільки об'єднавши зусилля лікаря і пацієнта, можна знайти рішення навіть для дуже складної медичної проблеми.

Відгуки про лікарів