Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Пом’якшити наслідки святкових застіль допоможе… чай з лимоном

За спостереженнями лікарів Into-Sana, у період новорічних свят кількість киян, що звертаються за медичною допомогою до гастроентерологів клініки, збільшується на 30%. Причиною цього, як правило, є переїдання і зловживання алкогольними напоями під час святкування Нового року та усіх наступних свят.

«Жирна їжа, алкоголь, екзотичні страви, солодкі газовані води, несумісні продукти – такі «святкові стреси» призводять до негативних наслідків для нашого організму. Любителям святкових переїдань і надмірного вживання алкоголю, окрім звичних важкості в шлунку і зростання маси тіла, слід стерегтися загострення хронічних захворювань органів травлення, таких як виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки, хронічний холецистит і хронічний панкреатит», - говорить Лілія Володимирівна Ямроз, лікар-гастроентеролог вищої категорії компанії Into-Sana.

За словами Лілії Володимирівни, «першою допомогою» при відчутті важкості у шлунку після переїдання можуть стати ферментні препарати, які полегшать процес травлення їжі.

Ефективним засобом у даному випадку може стати і звичайний зелений чай з лимоном, гіркі трав’яні препарати або відвар шипшини.

При сильному алкогольному сп’янінні допоможе склянка води з 5-6 каплями нашатирю або прогулянка на свіжому повітрі. Особам, які страждають від похмілля, лікар-гастроентеролог радить пити більше рідини – чай з медом і лимоном, розсіл, компот.

Після свят краще перейти на щадний режим харчування: нежирні бульйони, закваски і йогурти, салати зі свіжих овочів. Це допоможе знизити навантаження на систему травлення. «Якщо хворобливий стан не проходить більше 2-3 днів, необхідно звернутися за допомогою до спеціаліста, оскільки неприємні симптоми можуть свідчити про серйозні порушення у роботі шлунково-кишкового тракту», - відзначає гастроентеролог медичних центрів Into-Sana.

Лілія Володимирівна Ямроз радить запам’ятати декілька простих правил, які знизять ризик негативних наслідків від святкових застіль. По-перше, не варто сідати за стіл голодними: за годину-дві до початку застілля треба перекусити. А ще – випити сорбенти, які знизять рівень всмоктування алкоголю у стінки шлунка. По-друге, святкове застілля треба починати з нежирних овочевих страв, які допоможуть організму «розігрітись». Що стосується десертів, то їх варто їсти не раніше, ніж через дві години після основних страв.

«Але найкраще привчити себе завжди вставати з-за столу трохи голодним, а не ледве живим», - радить лікар-гастроентеролог Into-Sana.

Відгуки про лікарів