Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 123-45-67 +38 (097) 123-45-67 +38 (050) 123-45-67

Найпоширеніші вірусні захворювання

Які бувають вірусні захворювання, чим вони між собою відрізняються, а що у них є спільного, розповідає лікар-терапевт вищої категорії Кот Ірина Петрівна, лікар клінік Into-Sana.

Кожна людина хоча б раз за своє життя хворіла ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією). Насправді, ГРВІ - це назва загальної групи запальних захворювань органів дихання, збудниками яких є віруси. До найпоширеніших вірусних захворювань відносяться грип, парагрип, аденовірусні і риновірусні інфекції.

Що ж спільного і які відмінності в цій групі інфекцій?

  1. збудник хвороби завжди вірус;
  2. вірус вражає дихальні шляхи;
  3. імунітет після хвороби завжди нестійкий, і є велика ймовірність захворіти повторно;
  4. однакові шляхи передачі:
  • повітряно-краплинний (при кашлі, розмові, чханні);
  • контактно-побутовий (при рукостисканні, поцілунках, через предмети побуту, посуд, іграшки);
  • фекально-оральний (з їжею, водою) - у разі аденовірусної інфекції;

Різниця полягає в тому, що кожна вірусна інфекція має свої особливості протікання хвороби.

Грип - найбільш важка і небезпечна вірусна інфекція. Для грипу характерний гострий раптовий початок, як правило, хворий може сказати, коли почалася хвороба. Хвороба супроводжується різким підвищенням температури до 39-40°С, головним і м'язовим болем, слабкістю у всьому організмі, ознобом, відсутністю апетиту. З самого початку хвороби з'являється сухий кашель з болем. У перші дні хвороби ніс дихає - закладеності немає. При грипі бувають ускладнення, іноді небезпечні для життя. До них відносяться: кровотечі, розвиток пневмоній, синуситів, отитів, ускладнень з боку нервової та серцево-судинної систем. Тому так важливо раннє звернення до лікаря для призначення своєчасного і правильного лікування.

Головна відмінність грипу від усіх інших вірусних інфекцій в тому, що при грипі температура часто піднімається вище 38°С.

При парагрипі болить горло, болі посилюються при ковтанні, приєднується нежить, виділення з носа світлі, без гною. Часто з'являється осиплість голосу, сухий кашель. З ускладнень - при парагрипі можливий розвиток запалення легенів. У 50% хворих розвивається кон'юнктивіт.

При риновирусній інфекції характерними симптомами є рясні водянисті виділення з носа, постійне чхання, сльозотеча, покашлювання. Хвороба починається гостро, триває протягом 5-7 днів, супроводжується незначними головними болями, болями в м'язах і суглобах. Ускладнення виникають рідко.

При аденовірусній інфекції болить горло. На наступний день починається нежить, виділення з носа прозорі, пізніше - жовтуваті або жовто-зелені. Болять очі, течуть сльози, червоніє обличчя, повіки. Збільшуються і болять лімфовузли. Ця вірусна інфекція може ускладнюватися бронхітом.

Респіраторно-сінтіціальний вірус викликає ураження нижніх дихальних шляхів. Болить горло. Пізніше приєднується сухий кашель, який може турбувати до 3-х тижнів. Можливий розвиток пневмонії.

Принципи лікування всіх ГРВІ майже не відрізняються:

  • забезпечте собі фізичний спокій;
  • пийте багато рідини: трав'яні та вітамінні чаї (з липою, малиною, смородиною, шипшиною), морси, компоти, негазовану мінеральну воду в кількості не менше 2-х літрів на добу;
  • при підвищенні температури вище 38°С приймайте ліки, що знижують жар;
  • парацетамол, препарати ібупрофену, диклофенаку. Ці препарати знижують високу температуру, зменшують головні і м'язові болі. Пам'ятайте, не рекомендується знижувати температуру нижче 38°С;
  • при болях в горлі полощіть горло якнайчастіше. Для цього підійдуть настої ромашки, календули. Також можливе застосування спреїв для горла з знеболюючим і антисептичним ефектом;
  • при ускладненні носового дихання капайте краплі в ніс, що звужують судини - вони знімають набряк і закладеність носа, покращують відтік з навколоносових пазух і слухових труб. Для запобігання розвитку хронічного нежитю застосовуйте краплі не більше 3 разів на день протягом 5-ти днів.

Також лікар може Вам призначити антигістамінні препарати (вони зменшують закладеність носа, набряк слизових дихальних шляхів) і препарати, які знижують в'язкість мокротиння і звільняють від неї бронхи.

Не лікуйте ГРВІ без призначень лікаря антибіотиками та противірусними препаратами.

Пам'ятайте про ймовірність розвитку ускладнень. При стійкому підвищенні температури до високих цифр і неефективності препаратів, що знижують жар, терміново зверніться до лікаря. Якщо симптоми ГРВІ тривають довше 5-7 днів, слід також звернутися до лікаря.

Відгуки про лікарів