Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Найнебезпечніші гінекологічні захворювання

На питання, що пов'язані з гінекологічними захворюваннями, відповіді дає експерт "Обозревателя" лікар-гінеколог медичних центрів Into-Sana Наталія Вікторівна Корх.

Які найпоширеніші та небезпечні для жінки гінекологічні захворювання?

Топ-5 найбільш поширених гінекологічних захворювань, актуальних для України, наступні:

  1. порушення менструального циклу;
  2. ерозія шийки матки;
  3. кіста яйника;
  4. міома матки;
  5. запальні захворювання, в тому числі інфекції, що передаються статевим шляхом.

Яка природа цих хвороб, що впливає на їх розвиток і перебіг?

Причинами незапальних захворювань можуть стати багато факторів: стресові ситуації, виснаження організму, спадкова схильність, ендокринні та інфекційні захворювання, зміна клімату, патологічні захворювання яйників, а також навіть найменше зниження імунітету.

Причиною запальних захворювань статевих органів є потрапляння хвороботворних організмів у статеві шляхи жінки. Цьому сприяє недотримання правил особистої гігієни та гігієни сексу, а також випадкові статеві зв'язки, що, крім іншого, загрожують небезпекою зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Які симптоми цих гінекологічних хвороб?

Тривожні симптоми, що вказують на наявність якого-небудь захворювання з боку статевої сфери:

  1. незвичайні виділення з піхви;
  2. неприємний запах виділень;
  3. печіння і сверблячка в області зовнішніх статевих органів;
  4. кров'янисті виділення з піхви в період між менструаціями;
  5. порушення менструального циклу;
  6. підвищення температури;
  7. прискорене (порівняно із звичайним) сечовипускання;
  8. біль при статевому акті;
  9. біль внизу живота (в області малого тазу);
  10. біль в паху.

Нажаль, є ціла низка хвороб, при яких довго немає ніяких симптомів, а коли нарешті вони з’являються, то лікування може бути не достатньо ефективним. В таких випадках без профілактичного огляду не обійтись.

Міома, кіста і інші хвороби - як вони впливають на загальне та репродуктивне здоров'я жінки?

У статевих органах жінки, частіше в матці і яйниках, можуть розвиватися доброякісні утворення. З них найчастіше зустрічаються міома матки і кіста яйника. У більшості випадків при міомі матки порушується менструальний цикл (рясні тривалі менструації аж до маткової кровотечі). Міома може протікати безсимптомно, проте при цьому захворюванні можуть відбуватися самоаборти, спостерігається безпліддя, анемія. З усіх випадків міоми тільки половина потребує лікування. Методи і способи лікування визначаються виключно індивідуально з урахуванням репродуктивного віку жінки, досягнення вузлами певних розмірів, певної локалізації міоми, порушення функції сусідніх органів. В даний час існують як консервативні, так і хірургічні (більшої актуальності набувають малоінвазивні) методи лікування міоми матки. І тільки лікар може визначити найефективніший метод лікування, необхідний у конкретному випадку.

У яких випадках необхідно вдаватися до нехірургічного лікування? А в яких - до хірургічного?

Наявність кісти в яйнику - це лише симптом неоднорідної групи різних захворювань яйника, починаючи від порушень процесів овуляції (фолікулярна кіста) до пухлинних захворювань (так звана кистома). Непухлинна кіста яйника може ніяк не проявлятися і часто виявляється лише при ретельному гінекологічному обстеженні. Кіста яйника при своєчасній діагностиці може добре піддаватися консервативному лікуванню. Проте можливий розрив кісти або перекрут її ніжки. В цьому випадку жінка потребує термінової госпіталізації та хірургічного лікування.

Як на розвиток жіночих захворювань впливає відсутність оргазму? І як хвороби впливають на оргазм?

Відсутність оргазму у жінки негативно впливає на її нервову систему і весь організм. Відсутність сексуального задоволення може призводити до неврозів, істеричних реакцій, застійних явищ в статевих органах. Як наслідок у жінок можуть виникати порушення менструального циклу, болючість менструацій, маткові кровотечі, посилення предменстpуальних симптомів. Зміна гормонального фону призводить до розвитку різних процесів у тканині молочної залози.

Іноді біль та неприємні відчуття, що пов'язані з хворобою, не дозволяють жінці відчувати оргазм. Починаються збої в регуляції мозком роботи всіх внутрішніх органів. Це призводить до порушення гормонального фону, обміну речовин і виникнення цілого "??букету" захворювань.

У якому віці найчастіше виникають гінекологічні хвороби? Чи є вікові захворювання?

Гінекологічні захворювання можуть переслідувати жінку протягом всього її життя. У молодому віці частіше зустрічаються запальні захворювання (в тому числі захворювання, що передаються статевим шляхом), порушення менструального циклу. В останні роки збільшується кількість жінок, що страждають на ерозії шийки матки. Це пов'язано з раннім початком статевого життя сучасних дівчат, частою зміною партнерів, зростанням венеричних та вірусних захворювань.

Надалі частіше відзначаються добpоякісні пухлини яйників, матки, молочних залоз.

Що робити для профілактики і лікування?

Гінекологи всього світу рекомендують проходити профілактичні огляди мінімум 1 раз на рік для того, щоб виявити захворювання на ранній стадії і попередити їх подальший розвиток. У сучасному світі застосовуються безболісні методи лікування гінекологічних захворювань.

Дорогі, милі дівчата та жінки, своєчасне звернення до лікаря дозволить Вам уникнути багатьох проблем зі здоров'ям. Будьте здорові і щасливі!