Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Час йти у дитячий садок!

Діти унікальні самі по собі. Але батьки намагаються дотримуватися однакового режиму дня і ночі, який отримав хороші результати у практиці виховання. І зазвичай, при виконанні такого режиму, у три роки дитина цілком готова до прийняття в дитячий садок.

Але в будь-якому випадку, попередньо потрібно отримати рекомендації фахівців — коли і як найкраще починати відвідувати дитячий колектив.

1. Підготовка

За деякий час до дитячого садка потрібно привчити дитину вставати у потрібний час вранці. Якщо ваша дитина вже не спить вдень, то привчіть її годину часу полежати в ліжечку, оскільки у більшості садків є обов'язкове правило денного сну. І в будь-якому садку вас попросять, щоб до моменту вступу до групи дитина вже знала, що таке горщик і що в нього роблять.

2. Загартовування

Для більшої стійкості до інфекційного фону в навчальному закладі дитину потрібно мінімально загартувати. Для цього буде цілком достатньо вмиватися прохолодною водою (влітку її температура повинна бути +18 градусів, взимку — +20 градусів); прогулянки на свіжому повітрі, найкраще — два рази по 2–3 години; контрастні ванни ніг.

3. Психологічна підготовка

Діти досить важко переживають перші тривалі розлуки з мамою. Але не тільки діти, мами — не менш важко. Тому, щоб заспокоїти дитину, стежте насамперед за своїм настроєм при поході в дитячий садок. Ви повинні бути веселі, активні, пояснювати, куди і навіщо йде дитина, що нового та корисного вона дізнається сьогодні в дитячому колективі. Якщо ви відчуваєте, що не справляєтеся з цим завданням, що дитині передається ваша нервозність і тривожність, зверніться по допомогу до дитячого психолога. Після спілкування з малюком він обов'язково надасть вам індивідуальну тактику привчання дитини до щоденного відвідування дитячого садка.

Занадто раннє знайомство з дитячим садком може спричинити зміни характеру дитини, образливість, тривожність, збудливість. Але занадто пізнє — затягує адаптацію, робить її складнішою, болісною. Запам'ятайте, що діти, які прийшли в дитячий садок вчасно, за взаємної згодою мами та дитини, долучаються до дитячого колективу швидко і з задоволенням. В яслах — не більше ніж 10 днів, для віку 2–3 роки — не більше двох тижнів, у старшому дошкільному віці — може досягти двох місяців. Чим сильніше емоційний зв'язок матері та дитини, тим складніше буде протікати період адаптації в дитячому садку.

Зверніть увагу, що у вас швидше за все будуть проблеми з адаптацією дитини в дитячому садку, якщо:

  1. ваша дитина відчуває сильну опіку батьків, бабусь із дідусями;
  2. звикла до того, що їй все дозволено;
  3. не вміє обходитися без сторонньої допомоги в елементарних ситуаціях (туалет, прийом їжі, одягання);
  4. спілкується переважно з дорослими;
  5. емоційно нестабільна;
  6. страждає від нічних страхів;
  7. пережила якусь психічну травму.

Крім інших дітей, дитина в садку починає спілкуватися і з мікробами, вірусами та інфекціями, притаманними колективу. В цей період дитина вперше занурюється у все різноманіття зовнішнього світу, і, звичайно, імунна система починає виробляти захист не відразу. Дитина буде хворіти. Але це не привід для паніки, це нормальний процес. Для того, щоб мінімізувати ризики в цей період, необхідно виконувати графік вакцинації.

Обов'язкові щеплення захищають від найважчих і загрозливих інфекцій: туберкульозу, дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, гепатиту В, гемофільної інфекції, кору, епідпаротиту та краснухи. Але є і додаткові, які значно підвищать ефективність імунної системи: щеплення від пневмококової інфекції та вітряної віспи.

Від респіраторно-вірусних захворювань ви дитину в цей період особливо не захистите. Але пам'ятайте — це нормальний розвиток імунної системи. І якщо ви відмовитеся від цього етапу на цьому періоді, то рано чи пізно його все одно доведеться пройти. Як тільки знайомство з усім розмаїттям мікроорганізмів буде завершено (буде сформований імунітет до поширених інфекцій), дитина перестане часто хворіти. Але звичайно, це не означає, що потрібно закривати очі на дитячі соплі, кашель та інші симптоми застудних захворювань. Їх потрібно своєчасно лікувати.

Сигналами незвикання до дитячого садка, на які батьки обов'язково повинні звернути увагу, це поганий апетит, поганий сон, істерики вранці по дорозі в дитячий садок. У старшому віці можуть проявитися нервові реакції — сіпання повіки, заїкання, гризіння нігтів, губ, чужорідних предметів. У таких ситуаціях можна і потрібно вдатися до допомоги фахівців.

І ви повинні добре розуміти, що дитячий садок є важливим періодом дитячого дорослішання. І потрібно допомогти дитині з ним впоратися, отримувати задоволення і новий досвід.

Відгуки про лікарів