Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Питний режим влітку

«Правильний питний режим передбачає літнє збільшення обсягу споживаної на день рідини на 500–600 мл. В середньому, загальний денний обсяг рідини повинен становити 2–2,5 л, з урахуванням перших страв, соків, фруктів, молочних продуктів, — розповідає Еліна Бережна, терапевт вищої категорії, к.м.н., завідувачка поліклінікою INTO-SANA. — Розрахувати індивідуальну денну норму споживання можна, орієнтуючись на те, що на кожен кілограм маси тіла має припадати не менше 30 мл рідини».

І перш за все, для втамування спраги влітку слід використовувати звичайну воду. Вона служить транспортним засобом для енергії та живлення клітини, очищає її від продуктів життєдіяльності, зберігає нормальний стан слизових. Саме вода допомагає очищати організм від шлаків і токсинів, виводити побічні продукти біохімічних реакцій.

Спеціаліст рекомендує віддавати перевагу мінеральній воді без газу кімнатної температури. Вона покриває потреби організму в рідині, відновлює запаси мінералів і солей, які вимиваються з потом, і при цьому не навантажує травну систему. Добре в літню пору пити морси, компоти, воду з лимонним соком, а ось газовані напої лікар пити не радить.

«Газована вода підвищує в організмі вміст кількості кислоти, відбувається так зване "закислення" організму, — пояснює Еліна Бережна. — Різні паразити віддають перевагу саме кислому середовищу, адже саме в ньому найчастіше відбуваються різні процеси гниття».

Крім цього, в газованій воді міститься велика кількість ортофосфорної кислоти, яка вимиває кальцій з кісток, і тим самим підвищує ризик переломів. Згубно впливає на організм і сам вуглекислий газ. Бульбашки газу розриваються у шлунку та кишечнику, що може травмувати ніжні стінки цих органів. Тому газовані напої не рекомендовані здоровим людям і категорично заборонені при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Відгуки про лікарів