Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Пірсинг: екстремальна краса

Пірсинг поряд з татуюваннями завойовує все більшу популярність як спосіб естетичного самовираження людини. І якщо "штанги" в носі і "тунелі" у вухах частіше можна побачити у представників неформальної молоді, то, скажімо, пірсинг пупка в моді у дівчат будь-яких поглядів. Наскільки це сучасне захоплення є безпечним? На ці та інші питання відповість лікар-хірург, проктолог вищої категорії медичних центрів Into-Sana, Олег Вячеславович Сидоренко.

Скажіть, в яких місцях найчастіше роблять пірсинг?

Найпопулярнішими місцями для пірсингу є вуха, брови, пупок, губи, язик, крила носа, соски і статеві органи. Але винахідливість людська не знає меж, і з'являються нові види подібного роду прикрас, аж до брейн-пірсингу, який являє собою розташування кільця в людському черепі шляхом свердління в ньому отворів.

Які небезпеки і неприємності можуть бути пов'язані з проколюванням тіла?

У місцях проколів нерідко розвиваються ускладнення, такі як інфекційні запалення, кровотечі, рани, що погано загоюються і т.п. Якщо ж маніпуляції проводяться в не призначеному для цього приміщенні, без належної уваги до дотримання санітарно-гігієнічних норм, то високим є ризик зараження вірусними інфекціями, аж до гепатиту В і С і навіть ВІЛу. Найбільша небезпека інфекційних ускладнень пов'язана з популярним у дівчат пірсингом пупка. Заживає він дуже довго - від трьох місяців до року.

Бажаючим поставити у вуха тунелі потрібно врахувати, що від їх носіння мочки вух сильно розтягнуться, і повернути їм первинну форму можна буде тільки хірургічним шляхом, при цьому шрами все одно залишаться.

Пірсинг носу - досить болюча процедура, з якою пов'язані ускладнення в періоди нежиті. Не легше переноситься й пірсинг язику, який після проколювання сильно набрякає, через що кілька днів може бути складно говорити і їсти.

При проколюванні інтимних місць, сосків і геніталій, високі шанси замість "царства любові" потрапити на лікування до хірурга. Відносно брейн-пірсингу, це непередбачувана маніпуляція, під час якої в черепі просвердлюються два мініатюрних отвори, через які викривленою голкою протягується кільце. Сенс у тому, що це кільце тисне на тканини мозку, викликаючи у людини ейфорію. Крім задоволення механічний вплив на мозок може призвести до найжахливіших наслідків, аж до фатальних.

Чи є протипоказання до пірсингу?

Так, і немало. Протипоказано робити пірсинг в гострі періоди хвороби (застуди або загострення хронічного захворювання), при наявності шкірних захворювань, гепатиту В і С, при поганому згортанні крові, цукровому діабеті, алергії на анестезуючі препарати місцевої дії, при епілепсії і психічних розладах. Також варто утриматися від пірсингу людям, що перенесли черепно-мозкові травми. Тимчасовими протипоказаннями є вагітність і періоди менструації.

Як правильно діяти, щоб замість бажаної прикраси тіла не отримати проблеми зі здоров'ям?

Є кілька важливих моментів, які потрібно знати і враховувати. По-перше, зробити пірсинг професійно можна тільки в умовах салону, де дотримуються усіх санітарно-гігієнічних норм, де використовуються одноразові витратні матеріали, процедури здійснюються в стерильних рукавичках, інструменти правильно стерилізуються, а кабінет регулярно обробляють кварцовою лампою.

У майстра має бути сертифікат про проходження навчання даному виду діяльності. Уникайте салонів, що пропонують прокол пістолетом: його складно якісно простерилізувати.

Прикраси для пірсингу мають бути сертифіковані і виготовлені з високоякісної хірургічної сталі, яка не викликає алергічних реакцій.

Як доглядати за місцем проколу?

Про це вам розповість майстер, що робитиме пірсинг, не соромтеся детально його розпитати. До повного загоєння місця проколу не можна купатися у відкритих водоймах, самостійно змінювати прикрасу, відвідувати лазні і сауни. При виникненні сильного почервоніння, болю, гнійних виділень або якихось інших ускладнень необхідно якомога швидше звернутися до лікаря по допомогу. Пам'ятайте, що головне - це здоров'я, і намагайтеся не розгубити його в гонитві за одноденною красою.

Відгуки про лікарів