Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Пігментні плями на обличчі можуть з'явитися від сонця або через хвороби

Навесні багатьом жінкам починають докучати веснянки і пігментні плями на обличчі. А все тому, що шкіра після зими не готова до зустрічі з ультрафіолетом. Появу плям може спровокувати як прийом деяких лікарських препаратів, неправильний догляд до і після проведення косметичних процедур, так і деякі внутрішні захворювання, відзначають фахівці клініки Into-Sana.

«Гіперпігментація може розвинутися в результаті деяких ендокринних захворювань, при хворобах печінки, паразитарних інвазіях, дерматоміозиті, фототоксичних і фотоалергічних реакціях, - відзначає лікар-дерматовенеролог першої категорії клініки Into-Sana Юлія Юріївна Смахтіна. - Також слід на період до трьох місяців уникати сонця до і після таких процедур як пілінг і лазерна епіляція, в період лікування акне, а також під час вагітності, при прийомі гормональних контрацептивів, антибіотиків та інших ліків, які можуть підвищувати чутливість шкіри до УФ-променів».

Першим кроком у боротьбі з нерівномірною пігментацією має стати захист від сонця. Щоб запобігти розвитку гіперпігментації на шкірі, необхідно застосовувати сонцезахисні креми або емульсії з високим фактором захисту (УФ-фільтри 30+). У випадку, якщо ці засоби не допомагають, можна використовувати відлущуючі або відбілюючі засоби.

«Позбутися гіперпігментації допоможуть звичайні скраби і освітлюючі маски. Але вони зазвичай діють дуже м'яко і не дають швидкого результату. Серед відбілюючих засобів є сильнодіючі, але вони мають побічні ефекти. Тому краще за допомогою звертатися до фахівців, - радить Юлія Юріївна Смахтіна. - В умовах клініки можуть використовуватися хімічні пілінги, мікродермабразія і лазерний пілінг, а також методики, спрямовані на зменшення продукції пігменту меланіну у шкірі».

Не варто також забувати і про домашній догляд, а саме: використання делікатної косметики, зволоження й відновлення бар'єру шкіри. Необхідно, щоб косметика містила протизапальні інгредієнти: азулен, бісаболол, алое, гіалуронову кислоту, бета-клюкан, екстракти зеленого чаю, червоного винограду, лаванди, омега-3 масла, вітаміни. Обов'язковою умовою аби позбутися пігментних плям є використання сонцезахисних кремів з фактором 20+.

Щоб не нашкодити собі, краще звернутися до фахівця, який враховуватиме особливості шкіри пацієнта і підбере саме ту косметику, яка допоможе впоратися з такою неприємністю як пігментація, запевняє лікар.

Відгуки про лікарів