Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Перехід на літній час: зверніть увагу на самопочуття!

У ніч з 30 на 31 березня Україна переходить на літній час. Адаптація до нового режиму життя зазвичай займає близько тижня. Люди з хронічними захворюваннями можуть в цей час відчути погіршення самопочуття, попереджають фахівці клініки Into-Sana.

«Організм людини працює у своєму власному ритмі, – зазначає лікар-терапевт, кардіолог клініки Into-Sana Оксана Миколаївна Четверикова. – Переведення на одну годину може порушити циркадні ритми. Особливо чутливі до цього люди з вегето-судинною дистонією, гіпертонією, гормональними порушеннями в організмі. У деяких людей може підвищитися тиск, з'явитися головний біль, відчуття розбитості, слабкості».

Мінімізувати негативний вплив на організм від порушення режиму життя можна, зазначає лікар. Для цього слід за кілька днів до переведення годинників починати раніше лягати спати, і кожні два дні вставати на 10-15 хвилин раніше, ніж зазвичай. Після переходу на новий графік бажано на першу половину дня не планувати велику кількість справ. Це допоможе зменшити ранковий стрес.

«Людям з гіпертонією, які постійно приймають препарати, слід контролювати тиск зранку, щоб, при необхідності, перенести на одну годину і прийом ліків», - радить Оксана Миколаївна Четверікова.

Тим, у кого немає хронічних захворювань, турбуватися нема про що, вважає лікар. Наш організм має сильні адаптаційні можливості. Якщо при цьому людина веде здоровий спосіб життя, добре харчується, займається фізкультурою, достатньо відпочиває, то перехід на літній час не принесе йому неприємних відчуттів.

Відгуки про лікарів