Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Патологія шийки матки

Коли говорять про шийку матки, то зазвичай мають на увазі ту її частину, яка виступає в піхву і доступна для гінекологічного огляду. Тому, щоб вчасно виявити розвиток захворювання шийки матки і провести лікування, необхідно, як мінімум, щорічно проходити огляд у гінеколога з обов'язковим цитологічним дослідженням мазка на атипові клітини і кольпоскопією.

Шийка матки — це перехід між маткою та піхвою. Саме тому вона є такою вразливою в репродуктивній системі жінки. Причин ерозії шийки матки безліч, вона розвивається дуже індивідуально. Це можуть бути і гормональні порушення, і запалення, і травматизація під час пологів або статевого акту. Але на вершині цієї ієрархії причин перебувають інфекції. Тому що, як показує практика, навіть вчасно виявлена, ефективно вилікувана інфекція піхви може надалі проявитися на стінках шийки матки. А хронічний перебіг хламідії та папіломавірусу, мікоплазми та уреаплазми, герпетичної інфекції з часом змінює властивості епітеліальних клітин. Вони починають прискорено поділятися, викликають передракові стани шийки матки.

На цьому шляху є три етапи:

  1. Доброякісні патології (зокрема і ерозії шийки матки).
  2. Передракові зміни епітелію (дисплазії).
  3. Рак шийки матки.

Ерозія шийки матки — це порушення покривного епітелію (слизової) в результаті впливу хімічних речовин (мило, медикаменти, кислоти і луги), травм, інфекційних захворювань і гормональних порушень. Така ділянка шийки матки при огляді буде набрякла або рихла, часто яскраво-червоного кольору, з проявами кровотечі.

Дисплазія шийки матки — це наявність нетипових клітин на шийці матки. Значно підвищує ризик розвитку дисплазії й раку шийки матки інфікування вірусом папіломи людини онкогенних типів.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) — це захворювання, що передається статевим шляхом, а також при тісному контакті шкіри та слизових. Він страшний тим, що деякі його різновиди (штами) можуть стати причиною виникнення раку. У 70% випадків раку шийки матки в клітинах пухлини виявлені папіломавіруси 16 і 18 типів. Ще в 10% виявлені ВПЛ 45 і 31 типів.

Вірус папіломи людини, впливаючи на епітелій, змінює генетичну програму клітини. І колись вона перетворюється на клітину ракової пухлини.

Однак, досить тривалий час ВПЛ в організмі себе не проявляє. Він дрімає до виникнення відповідних умов для свого розвитку. Ними є порушення мікрофлори в піхві, зміни гормонального фону, зниження загального імунітету через гострі вірусні інфекції або системні захворювання. У цей час вірус папіломи людини може активізуватися і стати причиною виникнення злоякісного новоутворення.

Лікування захворювань

Неприємною особливістю ВПЛ є його дуже маленький розмір і, як наслідок, неможливість 100% захисту навіть при використанні бар'єрних контрацептивів.

Тому єдиним надійним способом захисту є вакцинація противірусними вакцинами. Наразі існують 2 вакцини — це Церварикс і Гардасил. Вакцинація показана дівчаткам, починаючи з 12-річного віку. Показання до вакцинації уточнюють індивідуально, враховуючи вік жінки, її репродуктивні плани, наявність супутніх захворювань. Протипоказаннями до проведення щеплення є тільки гострі захворювання, що супроводжуються підвищенням температури, а також важкі або декомпенсовані хронічні захворювання. Вакцинація від ВПЛ безпечна і добре переноситься.

Якщо захворювання шийки матки носять доброякісний характер, їх спостереженням і лікуванням займається лікар-гінеколог. Але якщо вже настав етап «озлоякіснення», то необхідне звернення до онкогінеколога.

Патології шийки матки, як і інші захворювання жіночої статевої сфери, можуть лікуватися консервативними методами і хірургічним впливом. Тактика вибирається індивідуально для кожної пацієнтки та залежить, перш за все, від причин, що викликали захворювання, а також від тривалості його перебігу. Медикаментозне лікування спрямоване насамперед на боротьбу з інфекцією, яка викликала ерозію, усунення гормонального дисбалансу, якщо саме він став причиною ерозії.

Хірургічні методи усунення ерозії — це кріодеструкція (виморожування уражених тканин низькими температурами), лазеротерапія, радіохвильовий вплив. При кріодеструкції ефективність досягається до 80% випадків, але у цього методу є значний недолік. Навіть висококваліфікований фахівець не зможе якісно контролювати глибину впливу холодом на тканини. Надалі це стає причиною рецидивів захворювання. Однак цей метод в Україні найбільш поширений через свою доступність і дешевизну, він не вимагає серйозного обладнання.

Максимально ефективним методом лікування ерозії шийки матки на сьогодні не тільки в Україні, але і в світовій практиці, визнана лазерна і радіохвильова хірургія. Вона є світовим стандартом хірургічного усунення ерозії шийки матки завдяки тому, що є повністю контрольованою по глибині впливу на тканину маніпуляцією. Іншими словами, лікар здатний вибирати глибину дії лазерного або радіохвильового випромінювання. До того ж, такий вплив відрізняється ще й швидким загоєнням і відсутністю післяопераційних рубців. З цієї причини у нього немає протипоказань до використання у пацієнток, які не народжували.

Головний висновок, який ми хочемо, щоб зробила читачка, це важливість регулярних профілактичних оглядів у лікаря-гінеколога. Тому що тільки так можна захистити себе від раку жіночої репродуктивної системи, а також ефективно і в найкоротший строк вилікувати вчасно виявлену патологію шийки матки.

Відгуки про лікарів