Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Набряки ніг у вагітних: Порада експерта

Набряки ніг під час вагітності можуть виникати і у абсолютно здорових жінок, але частіше - це ознака проблеми. І в будь-якому випадку, це привід звернутися до лікаря.

Прикладами захворювань з набряками можуть бути хвороби серця, що супроводжуються застійною серцевою недостатністю, хворобами нирок, при яких із сечею губляться білки крові, хвороби печінки, при яких білки крові не синтезуються в потрібних кількостях. У цьому випадку їх поява не буде сюрпризом для майбутньої мами.

Буває, що набряки пов'язані з самою вагітністю, особливо під час її другої половини. У цьому випадку мова може йти про досить серйозне ускладнення, таке як гестоз (токсикоз другої половини вагітності).

Справа в тому, що набряки можуть бути наслідком гестозу, але при гестозі набряків може і не бути. В основі механізму виникнення гестозу лежать такі порушення у водно-сольовому і білковому обміні, при яких розвивається недолік води і білка альбуміну в кровоносному руслі, і, як наслідок - згущення крові. Тому звичне лікування набряків, тобто, прийом сечогінних препаратів, при гестозі може виявитися неефективним і тільки посилить ситуацію, посилюючи згущення крові.

Інший пов'язаний з вагітністю різновид набряків - це венозні набряки. Їх поява обумовлена ??зміщенням судин в малому тазу маткою, що зростає. Якщо до настання вагітності вени на ногах вже були змінені, наприклад, варикозною хворобою, то набряки зазвичай виражені більше.

Відгуки про лікарів