Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Відділення анестезіології та інтенсивної терапії

Відділення анестезіології та інтенсивної терапії (АІТ) — це шостий поверх Клініки. Мало хто знає, що там розташовано. Тому що двері завжди закриті, палати називаються реанімаційними залами, а обладнання більше, ніж у сучасних звукозаписних комплексах.

АІТ — це зона військових дій між Життям і НЕжиттям. І лікарі, які захищають Життя, не шкодують ні фізичних, ані психічних зусиль для того, щоб перемогти.

Цих лікарів не завжди розуміють навіть їхні колеги інших спеціальностей. Багато що з їхньої діяльності — десь на рівні таїнства. Але головне — результат. А він безцінний — можна сміливо сказати, друге народження.

Лікарів АІТ відрізняють бірюзові костюми. Побачивши людей у бірюзовому, ви помітите, що вони посміхаються широко і щиро, рухаються швидко і плавно, говорять коротко і зрозуміло.

Ці люди приймають пацієнтів у критичних станах, з політравмою після важких ДТП, із загостреннями хронічних захворювань, тих, у кого відмовляють життєво важливі органи та системи. Це команда фахівців під керівництвом Валерія Юрійовича Артеменка. Кожен з них довго йшов до місця в цій команді. І кожен — безцінний для колективу.

Більшість пацієнтів у цьому відділенні перебувають 1–2 дні — перед або після операції, а також у разі необхідності виходу з критичної ситуації з подальшим переведенням у профільне відділення. Але є у лікарів АІТ пацієнти, які затримуються у відділенні довше за інших. Причиною цього є вкрай важкі стани, що вимагають тривалої підтримки життєво важливих органів.

Ольга — рідкісний пацієнт. Її ситуація була непростою з самого початку.

Олі 21 рік, вона закохана у США, куди потрапила за програмою обміну студентами. Зараз закінчує Одеський економічний університет за спеціальністю «Менеджмент туризму» і готується до від'їзду в США. Але давайте по порядку...

Після третього курсу Оля їде на практику до США. Домігшись там певних успіхів, Оля продовжує стажування на рік. Цей час вона вважає найкращим періодом у своєму житті. Звичайно, було всяке. Не обійшлося і без цілком звичної для будь-якої людини застуди. Здавалося, нічого особливого, і до лікаря не хотілося звертатися.

Рівно за рік Оля повертається на батьківщину. І ось тут і почалися її пригоди. Поступово самопочуття почало погіршуватися. Спочатку — слабкість вранці і швидка стомлюваність, потім — непритомність у спортзалі, запаморочення і темрява в очах. Далі — гірше. Обстеження в різних медичних установах нічого не виявили, крім легкої анемії. У поліклініці прописали препарати заліза.

В INTO-SANA Оля потрапила на початку серпня, коли у неї був гемоглобін 50, тахікардія (прискорене серцебиття) і практично згасаючий стан. Минаючи всі поверхи стаціонару, відразу — на шостий, в інтенсивну терапію. Непросто було відразу розібратися, який незрозумілий ворог так швидко знищує червоні кров'яні тільця — після переливання крові гемоглобін швидко знижувався знову до позначки 50. Але завдяки глибокому аналізу клінічних та лабораторних даних, потужній лабораторії, співпраці з імунологічною лабораторією обласної станції переливання крові докопалися до істини. Відсутність адекватного лікування грипу на тлі хронічного носійства вірусу герпесу спровокувала аутоімунну гемолітичну анемію. Суть цього стану — агресивна дія імунної системи, спрямована на руйнування еритроцитів. Це рідкісне захворювання для дорослих. Але воно мало не виявилося трагічним для Олі. Пульс-терапія гормонами, 5 сеансів плазмаферезу, 11 днів у відділенні інтенсивної терапії, і Ольга пішла на поправку. Правда, тепер їй не можна допускати підвищення температури — це може спровокувати повторення ситуації.

«З лікарів мені найбільше запам'яталися, звичайно, Валерій Юрійович Артеменко і Володимир Михайлович Мавродій, — розповідає Ольга, — колоритні. Якось вони увійшли до мене в палату, у мене тоді гемоглобін був 55, а мені на вулицю хочеться, літо. А я лежу тут, стіни білі, я вся в білому. Одна в палаті. Це з розуму зводить. Я від безвиході почала пересувати меблі, щоб хоч якось себе розважити. Ну, а тут лікарі на порозі. Я їм: “Випустіть, не можу вже”. У супроводі двох медсестер і лікаря мені дозволили на 10 хвилин вийти у внутрішній дворик.

Як мені дівчата-медсестри додавали життя, я вам передати не можу. Це і гумор, і увага, і розуміння. Хоча дісталося їм від мене, звичайно: я дуже активна людина.

Зараз я раз на місяць їжджу до професора Мавродія. Він спостерігає мене. Не скажу, що стала уважніше ставитися до здоров'я. Ні. Як і всі двадцятирічні. Але, звичайно, намагаюся берегти себе від застуд».

Коментар професора В. М. Мавродія:

Звичайно, хочеться щоб діагноз лежав на поверхні. А коли захований глибоко, і якщо пацієнт у такому молодому віці в такому важкому стані, на один крок від смерті, після всіх профільних клінік... Сивого волосся додалося: гемоглобін 50 г/л — анемія, що загрожує життю. Треба переливати кров, а переливання тільки погіршує рівень гемоглобіну. Прямих ознак будь-якого відомого захворювання немає: тільки анемія та перенесений грип. І ось приходить відповідь лабораторії — еритроцити пацієнтки руйнуються імунною системою — аутоімунна гемолітична анемія. І попереду три важкі, нескінченних ночі: вдень пульс-терапія — який гемоглобін на ранок? І коли на другу добу падіння гемоглобіну зупинилося, а на третю добу гемоглобін пішов вгору, я нарешті зміг спати...

А от ситуація Тетяни Михайлівни, ще однієї пацієнтки АІТ, досить типова:

«Народилася я у Владивостоці, школу закінчила на Сахаліні, потім — будівельний технікум у Хабаровську. Тато був моряком, капітаном далекого плавання. Всю війну пройшов у морському конвої. Потім я вийшла заміж за моряка. І таким чином у 1958 році я потрапила в Одесу, народила сина. Працювала до пенсії. Проблеми зі здоров'ям почалися відразу після переїзду в Одесу. Стала часто хворіти на запалення легенів. Але лікарняні тоді давали тільки на 3 дні, доводилося «на ногах» переносити. Поступово все це перейшло в бронхіальну астму з частими нападами. Потім задишка стала постійною, стан все погіршувався. Навіть потрапила в лікарню з емфіземою. Але лікування ніякого не приймала.

В INTO-SANA потрапила випадково з важким нападом ядухи пізно ввечері. І добре, що поруч була невістка. Вона викликала швидку допомогу INTO-SANA. Приїхала бригада, сказала, що залишатися вдома категорично не можна. Мене забрали в клініку, у відділення кардіології. Лікар Лазарева Ліна Валеріївна, поспостерігавши кілька годин за моїм станом, сказала, що потрібна інтенсивна терапія. І син мене змусив прийняти рішення про переведення в АІТ, «під кисень», де мене підключили до апарату штучної вентиляції легенів. У відділенні дуже хороші фахівці. Уважні, добрі, чуйні. Відразу зрозуміло, що “голова” при такому колективі повинна бути відповідна.

Тепер я живу з кисневим апаратом. Валерій Юрійович наполіг на тому, щоб вночі я дихала в масці. Сказав, що напад був досить серйозним для того, щоб я сама зрозуміла — хвороба вимагає переходу на новий рівень корекції. Сам приїжджав до мене додому налаштовувати апарат. Звичайно, спершу було незручно спати в масці. Але до всього настає звикання. Вже не помічаю».

Тетяна Михайлівна стала відповідальним пацієнтом. Її син придбав мамі домашній дихальний апарат і концентратор кисню. Уклав програму спостереження на дому «Домашній лікар».

Коментар В. Ю. Артеменка:

На превеликий жаль, пацієнти з проблемами легенів дуже часто страждають від хронічного незворотного процесу наростання дихальної недостатності під дивною короткою назвою ХОЗЛ — хронічне обструктивне захворювання легенів. Паління, туманна погода Одеси в осінньо-весняний період, робота в запилених умовах рано чи пізно призводять до того, що бронхи врешті-решт перестають розслаблятися або скорочуватися у відповідь на вимогу організму. Людина починає страждати через брак надходження кисню і виведення вуглекислого газу. Потім починає страждати серце. Люди, які піклуються про своє здоров'я, кидають палити, змінюють роботу, іноді навіть переїжджають в інший клімат. Але найчастіше про себе коханого згадують тоді, коли вже з'являються набряки на ногах, а зміна положення в ліжку викликає задишку. Ще 10 років тому такі пацієнти змушені були повільно вмирати в лікарні чи вдома. Зараз, після виходу з загострення, можна дихати вдома з киснем і апаратом СРАР-терапії і жити майже звичним життям.

Як це не дивно звучить, але в АІТ є пацієнти, які приїжджають сюди самостійно, без швидкої допомоги, планово, по призначених днях. До цих пацієнтів належить Володимир Кіндратович. У нього хронічна ниркова недостатність, і ось його історія:

«Погано себе відчув у 1982 році, у віці 45 років. Майже все життя проходив у легких туфлях. Може, через це почали хворіти нирки?.. Не знаю. У родині ні в кого таких проблем не було.

У 2005 році у мене вийшов камінь 16 мм з нирки і застряг у сечоводі — почався напад ниркової кольки. Біль був дикий. Я зібрався і поїхав в Одесу, в лікарню. На автобусі.

Сказали госпіталізуватися. Прооперували і призначили консервативне лікування».

Володимир Кіндратович потім часто лягав у лікарні. Стан здоров'я вимагав не менше двох госпіталізацій на рік.

«Не дисциплінована я людина. Лікарів не слухав, не вистачало терпіння до кінця курс лікування пройти. В INTO-SANA я потрапив у 2010 році. У мене вже не було апетиту, і останнім часом я став погано розуміти, що роблю. Але все так само не хотів у лікарню. Все сталося, як завжди буває в дружних сім'ях: дружина викликала дільничного лікаря, а та — швидку допомогу».

Володимира Кіндратовича привезли в INTO-SANA. І тепер у нього є постійний лікар у відділенні інтенсивної терапії — Михайло Михайлович Плотний. Два рази на тиждень він їздить до нього на гемодіаліз.

«Я весь час обурююся, що возять на каталці. Відчуваю себе абсолютно незручно. Все життя я сам возив, тепер — мене возять. Але після моїх регулярних візитів, зі мною вже вітається вся клініка, кожен лікар, медбрат.

Зараз займаюся з онуками. Знаєте, зловив себе на думці, що онуків я люблю більше, ніж дітей. Дивне відчуття. Дітей якось не виходило любити — вранці йдеш на роботу, пізно ввечері повертаєшся. А онуками є можливість займатися. А ще, скоро у нас з дружиною буде золоте весілля. І я дуже чекаю на цю подію».

Коментар М. М. Плотного:

— Забруднена вода Чорноморського узбережжя в поєднанні з анатомічними особливостями ряду пацієнтів призводять до формування хронічної ниркової недостатності. Раніше в цій ситуації можна було тільки пожартувати про «нирки і Боржомі». Старі вітчизняні машини гемодіалізу подовжували муки пацієнтів із хронічною нирковою недостатністю на рік-два, не більше. З появою нових європейських машин, з першого дня роботи нашої клініки ми отримали можливість виводити вкрай важких ниркових пацієнтів із термінальних станів і переводити їх або у хронічний діаліз або готувати до пересадки нирок. Сучасні можливості дарують нашим пацієнтам багато років життя.

Зустрічайте кожен день, як маленьке життя. Не шкодуйте свого часу на рідних і близьких, не економте сили на нові враження, оригінальні події. Життя потрібно любити вчасно, тому що тільки в цьому випадку воно відповість вам взаємністю і не підведе в небезпечній ситуації.

Відгуки про лікарів