Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Гострий гнійний гайморит — ознаки захворювання і способи лікування

Що таке гайморит, і чим він відрізняється від звичайного нежитю?

Гайморит — це запальне захворювання слизової оболонки гайморової пазухи, але в суспільстві заведено так називати запальні захворювання всіх придаткових пазух носа. Якщо говорити про гостре запалення пазух, то найчастіше воно виникає, як гнійне ускладнення гострої вірусної інфекції. Як відомо, звичайний застудний або вірусний нежить триває близько тижня. Тому якщо він затягнувся більш ніж на 7–10 днів або посилився на 5 день захворювання, з'явилися гнійні виділення з носа, можна запідозрити розвиток гнійного захворювання придаткових пазух. Також повинні насторожити біль у лобній ділянці або корені носа, відчуття тиску на зуби, нічний кашель.

Які причини розвитку гострого гаймориту, адже не кожен нежить ускладнюється гайморитом?

Причиною виникнення гострого гнійного гаймориту є бактерії, але для його розвитку необхідні деякі умови. Це і зниження захисних властивостей слизової оболонки, й анатомічні особливості будови порожнини носа (викривлення носової перегородки тощо), і наявність патогенної або умовно-патогенної бактеріальної мікрофлори у верхніх дихальних шляхах, і багато іншого.

Як встановлюється діагноз гострого гаймориту?

Діагноз встановлюється під час спеціального ЛОР-огляду та підтверджується за допомогою рентгенологічного обстеження, тому за підозри на розвиток захворювання пазух необхідно звернутися до ЛОР-лікаря.

Які способи лікування гострого гаймориту є сьогодні, чи дійсно необхідне застосування антибіотиків, пункції гайморової пазухи?

Оскільки захворювання викликається бактеріями, то, безумовно, потрібне антибактеріальне лікування. Інша справа, що не у всіх випадках необхідне призначення системних антибіотиків (у таблетках або уколах), іноді достатньо місцевого застосування антибактеріальних препаратів, зокрема рослинного походження. Другим, не менш важливим пунктом у лікуванні гострого гаймориту є забезпечення відтоку гною з пазух носа. Для цього застосовують засоби, що знімають набряк у носі, в першу чергу судинозвужувальні краплі, різні комплексні протинабрякові препарати, відхаркувальні засоби. Якщо відтік з пазухи недостатній, то, звісно, необхідне проведення різних маніпуляцій, зокрема і пункції гайморових пазух. Безумовно, сьогодні, з появою нових фармакологічних засобів, необхідність у проведенні цієї маніпуляції зменшилася, але вона залишається необхідною при різних ситуаціях. Також широко використовуються різні фізіотерапевтичні методи лікування (фонофорез лікарських засобів на область пазух, інгаляції через ніс тощо), комплексні фітопрепарати. Але прийняти рішення про спосіб лікування може тільки лікар.

Які народні засоби лікування можливі в лікуванні гострого гаймориту?

Основні принципи лікування народними засобами аналогічні традиційним, але для цього використовуються частіше рослинні засоби, що мають протизапальні, антибактеріальні, відхаркувальні властивості: відвари ромашки, мати-й-мачехи, календули у вигляді промивань порожнини носа, ультразвукових інгаляцій. Однією з найбільш поширених рослин, що використовуються для лікування гайморитів, є засоби з кореня цикламена, завдяки яким посилюється секреція слизової порожнини носа і придаткових пазух, тому їх можна використовувати тільки при абсолютній впевненості в достатньому відтоку гною з пазух, інакше стан може погіршитися.

Слід звернути увагу на популярний спосіб лікування гаймориту — різні види прогрівання. Цей спосіб може бути небезпечний, оскільки при порушенні відтоку гною з пазух є ризик розвитку ускладнень гаймориту, тому використовувати його можна тільки за рекомендацією лікаря.

Чим небезпечний гострий гнійний гайморит?

Найкращим результатом нелікованого гаймориту є самостійне одужання, що дійсно можливо, оскільки організм має свої способи боротьби з інфекцією. Але, на жаль, чітко спрогнозувати такий варіант у кожного конкретного пацієнта неможливо. Якщо хворобу запустити, найбільш частим наслідком є перехід у хронічний гнійний гайморит, поширення інфекції в орбіту, внутрішньочерепні ускладнення.

Які є способи профілактики гострого гнійного гаймориту?

Оскільки гострий гнійний гайморит є ускладненням ГРВІ, то найбільш ефективним способом профілактики є раціональне лікування гострого респіраторного захворювання. Крім того, на гострий гайморит частіше хворіють пацієнти, які мають проблемне носове дихання, алергічний риніт та інші захворювання носа. Тому, якщо ГРВІ занадто часто ускладнюється гострим гнійним гайморитом, необхідно звернутися до ЛОР-фахівця поза захворюванням для виявлення можливих причин, що сприяють розвитку запалення.

Чи є хворий на гострий гнійний гайморит небезпечним для інших?

Гострий гнійний гайморит не є інфекційним захворюванням, тому хворий не небезпечний для оточуючих. Але слід пам'ятати, що в побуті слід менш тісно контактувати (обіймати, цілувати) з домашніми, особливо дітьми, користуватися окремим рушником тощо. Описані прояви та рекомендації є загальними, а лікування для кожного пацієнта підбирається індивідуально і тільки лікарем, тому якщо застуда «затягнулася», зверніться до фахівця.

Відгуки про лікарів