Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Важливість регулярних профілактичних медичних оглядів

Консультація терапевта

Терапевт – це лікар, значення якого в нашій країні оцінено недостатньо. Саме цей фахівець здатен комплексно оцінити стан здоров’я людини, визначити причини медичних проблем у кожному конкретному випадку. Перша консультація лікаря загального профілю дозволяє оцінити ризики. Саме терапевт складе індивідуальну програму спостережень. Надалі він буде стежити за станом здоров’я пацієнта, коригувати призначення, зводити в одне ціле рекомендації інших лікарів.

Консультація кардіолога

Необхідність консультацій кардіолога пояснюється загальновідомим фактом: серцево-судинні захворювання посідають перше місце в рейтингу причин смертності. У більшості людей із віком підвищується артеріальний тиск, з’являються атеросклеротичні бляшки, що перекривають судини та ускладнюють кровопостачання органів. Швидкість розвитку цих змін індивідуальна і залежить від способу життя, ставлення до здоров’я, своєчасного виявлення та якісного лікування захворювань. Систематична профілактика суттєво знижує можливість виникнення ускладнень серцево-судинних захворювань (інфаркту, інсульту, серцевої недостатності), покращує якість життя та подовжує його тривалість. Спостерігатися у кардіолога слід регулярно. Серцево-судинні захворювання прогресують, тому стан здоров'я важливо оцінювати в динаміці, своєчасно корегуючи лікування.

Електрокардіограма

Цей метод дослідження потрібен кардіологу для оцінки загального стану серця. Електрокардіографія дозволяє виявити кисневе голодування серцевого м’язу (ішемію) чи його відмирання (інфаркт), частоту серцевих скорочень, порушення ритму.

Ліпідограма

Визначення в крові рівня загального холестерину та його фракцій досить точно оцінює ризики розвитку критичних станів (інфарктів та інсультів). У більшості людей із віком відзначається підвищення рівня холестерину. Контроль показників ліпідограми важливий так само, як і постійний контроль артеріального тиску.

Консультація офтальмолога

Консультація офтальмолога необхідна як для виявлення зниження гостроти зору та його корекції, так і для діагностування серйозних вікових захворювань: глаукоми та катаракти. Лікар-офтальмолог оцінює гостроту зору, підбирає окуляри, оглядає судини очного дна, вимірює внутрішньоочний тиск. Це дослідження є обов’язковим для людей у віці після 45 років. Воно допомагає своєчасно виявити глаукому – часту причину відшарування сітківки та формування незворотної сліпоти. Консультація офтальмолога цінна ще й тим, що лікар вивчає судини очного дна та дає важливу інформацію про їхній стан терапевту та кардіологу.

Консультація гінеколога

Огляд гінеколога важливий для виключення онкологічних захворювань жіночих статевих органів. Їхня ймовірність із віком зростає і досягає піку в 60–65 років. Обов’язково проводиться цитологічне дослідження мазку з шийки матки (виключається наявність ракових клітин), кольпоскопія (огляд шийки матки під великим збільшенням), огляд молочних залоз, за необхідності – ультразвукове дослідження органів малого тазу.

Консультація уролога

Огляд уролога необхідний для оцінки стану передміхурової залози. З віком у чоловіків значно підвищується ризик розвитку раку простати. Крім того, часто розвивається аденома простати (доброякісна гіперплазія), яка спричиняє багато незручностей чоловікові в повсякденному житті. Додатково в межах онкоскринінгу проводиться визначення рівню PSA в крові. Цей показник є точним маркером розвитку пухлини в простаті.

Ультразвукове дослідження

УЗД – це достатньо простий метод обстеження, що дозволяє уточнити природу багатьох патологічних станів. Дуже широко використовується лікарями різних спеціальностей у якості додаткового обстеження.

Рентгенографія органів грудної клітини

Це профілактичне обстеження – обов’язкове для людей будь-якого віку в зв’язку з великою поширеністю туберкульозу в нашій країні. У зрілому віці ця хвороба перебігає нетипово, безсимптомно. Рентгенографія дозволяє виявити навіть невеликі зміни в легеневій тканині.

Розгорнутий аналіз крові та сечі

Загальне дослідження крові та сечі необхідно проходити щороку людям будь-якого віку. Ці аналізи дозволяють дати загальну оцінку стану здоров’я, виявити запальний процес, оцінити функцію нирок.

Визначення глюкози крові

Контролювати рівень глюкози в крові людям у віці старше 45 років необхідно щонайменше двічі на рік. Мета дослідження – своєчасно виявити цукровий діабет. Це загрозливе захворювання дуже часто супроводжується серцево-судинними захворюваннями.

Відгуки про лікарів