Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Про захворювання нирок свідчать набряки та підвищена стомлюваність

Під час майже масового весняного гіповітамінозу та зниження імунітету часто загострюються хронічні хвороби сечовивідної системи. Фахівці клініки INTO-SANA нагадують, що часті зміни погоди провокують такі захворювання, як цистит і пієлонефрит, а у чоловіків — ще й простатит.

На наявність ускладнень у роботі нирок вказують такі симптоми: набряки, збільшення або зменшення обсягу сечі. Крім того, проблеми з нирками можуть викликати вечірнє підвищення температури тіла, озноб, стомлюваність, тупий біль або дискомфорт у ділянці нирок.

«Якісний спосіб життя — режим праці та відпочинку, правильне харчування, повноцінний сон — найважливіша умова для здоров'я сечовивідної системи та нирок зокрема, — розповідає Юрій Кудрявцев, уролог вищої категорії, завідувач відділенням урології та гінекології клініки INTO-SANA. — Важливо бути одягненим по погоді, не надто кутатися, але і не допускати переохолодження. В одязі слід віддавати перевагу натуральним тканинам, а в холоди користуватися сучасною термобілизною, особливо під час занять спортом або фізичної праці на вулиці».

Здоров'я неможливо підтримувати без спорту й адекватних навантажень, і разом з тим важливо пам'ятати про високий ризик травматизму в деяких видах спорту. Так, заняття всіма видами єдиноборств, деякі ігрові види спорту, катання на гірських лижах мають високий ризик пошкодження нирок. Особливо важливо підібрати підходящий вид спорту тим, хто живе з однією ниркою.

Раціональне харчування відіграє велику роль у питанні здоров'я нирок, адже неправильний раціон може стати причиною утворення каменів у нирках. Не варто зловживати жирними та смаженими продуктами, гострими приправами, копченостями та соліннями.

«Питний режим вкрай важливий для нормального функціонування нирок. Середньодобова потреба дорослої людини в рідині становить 30 мл на 1 кг ваги. Отже, при вазі в 70 кг людині необхідно приблизно 2,1 літри рідини на день. З них близько 400–600 мл дає їжа, а інші 1,5 літри — той оптимальний обсяг води, який необхідно випивати за день, — радить Юрій Кудрявцев. — У спекотну погоду, під час занять спортом, інтенсивної фізичної праці, тобто у всіх випадках, коли людина багато пітніє, кількість рідини повинна бути збільшена. Не можна забувати, що використання для схуднення різноманітних БАДів з сечогінним ефектом може призвести до виникнення проблем з нирками».

На думку лікаря, уникнути всіх захворювань неможливо, адже багато з них запрограмовані генетично. У той же час людина цілком здатна максимально знизити вплив факторів ризику, які можуть стимулювати початок захворювання.

Детальніше про сечокам'яну хворобу

Сечокам'яна хвороба нирок (уролітіаз) у наш час є досить поширеною патологією в чоловіків і жінок будь-якого віку. У захворювання може бути багато причин, наприклад, підвищений вміст у сечі солей, зменшення її добової кількості, зміна рівня кислотності, генетична схильність, використання для пиття та приготування їжі надмірно жорсткої води, застосування деяких лікарських засобів тощо.

Незважаючи на те, що хвороба тривалий час може перебігати безсимптомно, гострий період (коли камінь починає рухатися по сечових шляхах, пошкоджуючи слизову і порушуючи відтік сечі) завжди пов'язаний з різким сильним болем, причому локалізація болю залежить від розташування каменю. Найчастіше біль локалізується в поперековій області, але може відчуватися і в інших місцях — в паху, в різних відділах живота або спини, віддавати в стегно або статеві органи. Все це може стати причиною неправильної діагностики, адже больовий симптом стане нагадувати інші захворювання, наприклад, апендицит.

Крім болю, сечокам'яна хвороба проявляється й іншими симптомами: прискореними позивами до сечовипускання, болісністю цього процесу, помутнінням сечі й появою в ній домішок крові (гематурія), високою температурою, підвищеним артеріальним тиском, нудотою та блюванням.

Пам'ятайте, сечокам'яна хвороба — небезпечне захворювання, і в жодному разі не можна пускати її на самоплив. Фахівці діагностичного центру INTO-SANA швидко та точно встановлять діагноз, провівши ультразвукове дослідження або томографію, а лікар-уролог призначить лікування залежно від розмірів і розташування каменю, розповість про способи профілактики загострень захворювання в майбутньому.

Відгуки про лікарів