Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Про шкоду від мобільних телефонів

У 1896 році німець Фрейнд запропонував використовувати рентгенівські промені для того, щоб раз і назавжди позбутися волосся… Декілька років потому це викликало різкий сплеск захворюваності на рак шкіри.

Чому я почав свою статтю з такого історичного факту? Просто треба розуміти, що якщо щось на сьогодні не є шкідливим (не доведена шкода), то іноді це означає, що у нас просто недостатньо методів дослідження для виявлення істини.

Про шкоду від мобільних телефонів говорять дуже давно. У рамках цієї статті ми спробуємо зосередитися на дослідженнях, присвячених цьому питанню, і постараємося розібратися, чи обґрунтовані наші страхи.

Фізика процесу

Мобільні телефони дійсно випромінюють радіохвилі. Потужність передавача сучасного телефону суттєво поступається своїм прототипам. Це досягнуто завдяки підвищенню якості зв'язку. Чим вища якість зв'язку (щільність покриття місцевості зв'язком), тим меншу потужність використовує передавач.

Доречно ще згадати, що передавач мобільного терміналу випромінює не безперервно, а лише протягом певних інтервалів часу (таймслотів). У режимі розмови випромінювання відбувається лише в один інтервал з 8 (або з 16, якщо використовується режим Half Rate). Це суттєво знижує вихідну потужність мобільного пристрою.

Вплив радіохвиль

Чому в свій час виникла ідея про канцерогенний ефект? У результаті декількох експериментів було доведено, що випромінювання телефону поглинається м’якими тканинами організму людини та здатне викликати їх нагрівання.

Після цього була проведена маса досліджень, із яких ЖОДНЕ достовірно не довело взаємозв’язок між використанням мобільного телефону та пухлинами у людини.

Деякі висновки з досліджень можна назвати навіть такими, що протирічать один одному, що часто пов’язано з некоректністю проведення.

Трапляються, наприклад, такі думки про вплив випромінювання мобільних телефонів:
  • погіршує пам’ять у щурів;
  • підвищує кмітливість у людей;
  • викликає головні болі;
  • підсмажує дощових черв’яків;
  • не викликає рак;
  • підвищує тиск;
  • зупиняє серце у жаби;
  • впливає на кардіостимулятор;
  • підвищує ризик ДТП;
  • викликає вибухи на заправках;
  • не створює перешкод роботі обладнання літаків.

Як бачимо, іноді шкода від факту використання телефону перевищує шкоду від його випромінювання.

Звернемося до офіційної позиції Всесвітньої організації охорони здоров’я. До цього питання ВООЗ підходить з усією відповідальністю. Враховуючи величезну кількість людей, що користуються мобільними телефонами, навіть незначне збільшення кількості випадків несприятливих впливів на здоров’я може мати великі наслідки для суспільної охорони здоров’я.

Наукові дослідження були сконцентровані на таких галузях:
  • ризик розвитку раку;
  • розвиток інших наслідків для здоров’я;
  • вплив електромагнітного випромінювання;
  • ризик дорожньо-транспортних пригод.

Ризик розвитку раку

На основі змішаних епідеміологічних даних Міжнародна агенція з вивчення раку класифікувала РЧ-поля як можливий канцероген для людей (група 2B). Проведені на сьогодні дослідження не містять яких-небудь вказівок на те, що РЧ-поля підвищують ризик розвитку раку або будь-якого іншого захворювання.

Інші наслідки для здоров’я

Вчені повідомили про інші наслідки для здоров’я через використання мобільних телефонів, зокрема зміни активності мозку, часу реагування та моделі сну. Ці впливи є незначними і не мають жодного явного медико-санітарного значення. З метою підтвердження цих висновків проводяться додаткові дослідження.

Електромагнітний вплив

При використанні мобільних телефонів на дуже близькій відстані від деяких медичних пристроїв (зокрема електрокардіостимуляторів, імплантованих дефібриляторів і деяких слухових апаратів) можливий їх вплив на функціонування цих апаратів. Ризик значно скорочується при використанні телефонів 3G та більш нового обладнання. Можливий також взаємозв’язок сигналів мобільних телефонів і авіаційного електронного обладнання. Деякі країни дозволили використовувати мобільні телефони на борту повітряних суден у польоті з використанням таких систем, що контролюють потужність телефонного сигналу.

Дорожньо-транспортні пригоди

Результати досліджень свідчать про те, що при користуванні мобільним телефоном (як слухавкою, так і гучним зв’язком, за якого руки вільні) під час керування машиною ризик дорожньо-транспортних пригод зростає приблизно у 3–4 рази.

Висновки

Жодним дослідженням не доведене нанесення шкоди здоров’ю людини використанням мобільних телефонів. Однак поширеність мобільних телефонів і недостатній період досліджень (не більше 15 років) потребують подальшого вивчення впливу їх використання на здоров’я. Зокрема, у зв’язку з популярністю останнім часом сучасних засобів зв’язку серед молоді і, як наслідок, у зв’язку з потенційно більш тривалим впливом випромінення протягом життя, ВООЗ сприяла подальшим дослідженням цієї групи. Нині проводиться оцінка впливу РЧ-полів на здоров’я за всіма кінцевими точками, що вивчаються.

Давайте тепер поговоримо про міфи, пов’язані зі «шкодою» мобільних телефонів

Міф 1. Телефони гріють мозок людини, що розмовляє

Припустимо, що в режимі максимальної вихідної потужності усі 0,25 Вт не випромінюється у простір, а перетворюється на тепло, нагріваючи голову, і втрата цього тепла відсутня. Наприклад, нібито джерело випромінювання розташоване в центрі голови-термосу. Тоді за 600 секунд розмови на нагрів голови буде використано (0,25 Вт * 600 сек) 150 Джоулей, або 35,82 калорії. Такої енергії вистачить на те, щоб нагріти 35,82 г води на 1 градус. Якщо порахувати голову за 4 літри води, то такої енергії випромінювання телефона вистачить для того, щоб нагріти «голову» менше ніж на 0,01 градуса.

Однак через те, що тіло і голова людини складаються з напівпровідних речовин (багато рідини з розчиненими солями), то всередину тіла проникає лише дуже невелика частина випромінювання і на невелику глибину. Основна ж частина випромінювання телефона, розташованого поблизу від тіла людини, від нього відбивається!

Таким чином, навіть розрахунки балансу енергії показують, що нагрів голови випромінюванням телефона є чистою вигадкою. Звідки ж виникає відчуття нагріву?

Під час розмови в телефоні працює не тільки передавач, але й багато інших електронних компонентів. При цьому тільки частина енергії, споживаної від батареї, перетворюється на випромінюваний радіосигнал, а істотна частина виділяється у вигляді тепла, точно так само, як і в будь-якому електроприладі. У телефонах відвід тепла від деталей, що нагріваються, затруднений, у кінцевому результаті тепло виходить на поверхню корпуса, нагріваючи його.

Якщо прикласти до вуха нагріту праску, то відчуття тепла може виявитися ще більш вражаючим, але на шкідливе випромінювання праски люди особливо не скаржаться.

Міф 2. Телефон найбільше випромінює, коли шукає мережу

Насправді, під час пошуку мережі в мобільному терміналі передавач мовчить, а активно працює тільки приймач, що споживає лише трохи більше енергії, ніж у режимі очікування.

Міф 3. Пристрої для захисту від шкідливого випромінювання телефона

Сама по собі ідея додаткового захисту виглядає трохи дивно. Усі пристрої мобільного зв’язку сертифіковані за захистом здоров’я користувачів. Тим не менш, спроби продати користувачам мобільних телефонів різноманітні «пігулки», що надійно захищають від шкідливого випромінювання телефона, відзначалися багаторазово.

Жоден із цих пристроїв не може працювати за визначенням, оскільки якщо він працює (екранує випромінювання), то не працює сам телефон. Тоді простіше його вимкнути і забути.

На завершення — основні висновки, які можна зробити на основі викладеного.

Випромінювання мобільних пристроїв, напевно, не найприродніший і не найкорисніший для здоров’я вплив на людський організм, тому вже давно введені санітарні норми на вплив радіовипромінювання.

Випромінюваний мобільним телефоном радіосигнал навіть за максимальної потужності передавача не здатний мати помітний тепловий вплив на тіло та голову людини.

Телефон при втраті зв’язку не випромінює! Заради захисту від випромінювання телефона його зовсім не обов’язково вимикати в місцях, де відсутнє покриття мереж мобільного зв’язку.

При користуванні телефоном намагайтеся тримати телефон таким чином, щоб не утруднювати поширення радіохвиль. Не закривайте антену (місце, де розташована антена) руками, розташовуйте телефон ближче до вікон, щоб зменшити затухання радіосигналу в конструкціях будівлі.

Тривалі розмови по мобільному телефону краще вести в місцях з хорошим прийомом — там рівень випромінювання вашого телефону буде нижче!

Без необхідності не залишайте в телефоні увімкненим Wi-Fi в режимі «точки доступу» або «модема», щоб не змушувати телефон дарма випромінювати радіосигнал, необхідний для керування підімкненими пристроями. Це не тільки зменшить вплив на вас випромінення, але і збереже енергію батареї.


І пам’ятайте, викурена сигарета приносить доведено більше шкоди вашому здоров’ю, ніж розмова по мобільному телефону.

Дмитро ЛУФЕР

Відгуки про лікарів