Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чи потрібне жінкам щеплення від вірусу папіломи людини?

Чи потрібне жінкам щеплення від вірусу папіломи людини?

За останні кілька років поширеність вірусу папіломи людини зросла в 10 разів. Це означає, що небезпека захворіти на рак шийки матки збільшилася приблизно в тій же пропорції. Як уберегти себе від смертельної небезпеки?

Izum.ua розмовляє з Сафоновою Вікторією Андріївною, лікарем-гінекологом першої категорії медичних центрів Into-Sana.

Що це таке вірус папіломи людини? Чим він небезпечний?

Вірус папіломи людини - це захворювання, що передається статевим шляхом, а також за тісного контакту шкіри й слизових.

Вірус папіломи людини небезпечний тим, що деякі його різновиди (штами) є високоонкогенними, тобто можуть стати причиною виникнення раку. Впливаючи на епітелій, вірус папіломи людини змінює генетичну програму клітини. Згодом ця клітина може стати «родоначальницею» злоякісного новоутворення.

Вірус папіломи людини може досить довго жити в організмі, не викликаючи жодних патологічних змін. Але в разі зниження імунітету, зміни екологічної рівноваги в статевих шляхах, порушення гормонального фону, важких загальних захворювань і т.д. вірус папіломи людини може активізуватися й стати причиною виникнення ракової пухлини.

Увага! Особлива небезпека вірусу папіломи людини в тому, що використання презерватива не оберігає на 100% від зараження. Адже вірусні тільця дуже дрібні й тому здатні проникати через пори в гумі.

Наскільки велика ймовірність захворіти на рак через вірус папіломи людини?

У 70% випадків раку шийки матки в клітинах пухлини виявлені папіломавіруси 16 і 18 типів. Ще в 10% виявлені ВПЛ 45 і 31 типів.

Як можна дізнатися, чи заражена людина вірусом папіломи людини?

Проявами папіломавірусної інфекції геніталій є:

  • Папіломи на шкірі (плоскі й загострені) - відомі всім як бородавки, зазвичай не відрізняються за кольором від нормальної шкіри. Мають дуже характерний вид, і їх діагностика не становить жодних труднощів.
  • Плоскі кондиломи на шийці матки - бачить гінеколог під час огляду.
  • Ерозія та дисплазія епітелію шийки матки - це вже так звані передракові зміни епітелію шийки матки, які також виявляє гінеколог.

Як уберегти себе від зараження вірусом папіломи людини?

Оскільки запобігти зараженню вірусом неможливо, найефективнішим методом первинної профілактики раку шийки матки є вакцинація противірусними вакцинами.

На сьогодні існують 2 вакцини з доведеною ефективністю й безпекою - це Церварикс і Гардасил.

Не так давно вакцинація вважалася ефективною лише для жінок, які не мають вірусу, і показання були тільки для дівчаток і молодих жінок, які вели статеве життя не більше 1 року.

Нині доведено, що вакцинація ефективна як метод профілактики раку шийки матки, зокрема і для тих жінок, які вже заражені вірусом. Показання до вакцинації були розширені, і зараз ми щеплюємо жінок різного віку, незалежно від наявності вірусу.

Протипоказаннями до проведення щеплення є тільки гострі захворювання, що супроводжуються підйомом температури, а також важкі або декомпенсовані хронічні захворювання.

Чи роблять щеплення проти вірусу папіломи людини в інших країнах?

Так, звичайно. Більш того, уже є докази ефективності цього щеплення. Ось цитата з досліджень Американського національного інституту раку: «... широке проведення щеплень має потенціал зменшити частоту смертності від раку шийки матки на 2/3. До того ж, щеплення здатні зменшити потребу в медичній допомозі, біопсіях та інвазивних маніпуляціях... тим самим зменшуючи занепокоєння пацієнтів і витрати на охорону здоров'я ... »