Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Недитячі проблеми дитячої шиї

Думаю, що багато хто стикався з такою проблемою, як неправильне положення голови немовляти. Коли дитина постійно повертає голову в один і той самий бік, або нахиляє її до одного і того ж плеча. У медицині цей стан називають кривошиєю. За статистикою, у кожного 4–5 новонародженого є ті чи інші ознаки неправильного положення голови. Батьки озвучують масу пояснень цьому явищу: то дитина «залежалася», укладаючи постійно на один бік, то «туго сповивали», то «у тата теж було», то вона, тобто дитина, «так любить». Найчастіше батьки навіть не замислюються про справжню причину цієї досить значущої проблеми, яка вимагає негайного лікування. І все це надовго відкладає своєчасний візит до ортопеда.

Тепер більш детально про саму патологію. Існує кілька причин формування кривошиї у дітей. Вона може бути вродженою та набутою. Сьогодні мені хочеться зупинитися на найпоширенішій причині набутої кривошиї у новонароджених дітей — це травма шийного відділу хребта під час пологів.

Не тільки жінка, але й чоловік знає, що пологи — процес непростий, найчастіше досить травматичний, і завжди є небезпека, навіть при нормальних пологах, механічного пошкодження плоду. І крім помилок акушерів, цьому сприяють і об'єктивні причини: патологія самої пологової діяльності, зміна форми та розмірів голівки дитини і родових шляхів матері.

Однак у процесі навіть фізіологічних пологів загальноприйняті маніпуляції акушерки виявляються найчастіше небезпечними для плоду, особливо для його шийного відділу хребта.

Значно підвищують ризик травматизації шийного відділу хребта новонародженого:

  1. ускладнені пологи;
  2. обвиття пуповиною;
  3. неправильне передлежання плода;
  4. примусове видавлювання плода;
  5. накладення акушерських щипців або вакуум-екстрактора;
  6. стрімкі або, навпаки, затяжні пологи з медикаментозною стимуляцією;
  7. екстрений кесарів розтин;
  8. пологи великим плодом;
  9. багатоплідна вагітність.

Одна або кілька цих умов багаторазово підвищують імовірність механічного впливу на тендітну шию новонародженого.

Але навіть якщо сталася мінімальна деформація шийних хребців, і вона вчасно не виявлена і не пролікована, то в подальшому це може призвести до зовсім несподіваних порушень розвитку структур головного мозку. Дитина буде відчувати протягом дорослішання та життя порушення функцій уваги, пам'яті, емоційної сфери, ускладнення слухо-мовленнєвої, серцево-судинної, ендокринної та навіть імунної систем.

З віком у таких дітей з'являється затримка мовного розвитку, розуміння мовлення, головні болі, поведінкові порушення у вигляді надмірної примхливості, агресії, підвищеної рухової активності. Можуть формуватися аутизмоподібні стани тощо. М'язовий тонус у таких дітей, зазвичай, знижений. При травмі верхньо-шийного відділу спинного мозку можуть відзначатися порушення ходи і координації рухів, порочні установки стоп, різні види порушення постави і деформацій хребта, розвивається короткозорість.

На що батькам варто звертати увагу?

Перше, на що батькам варто звернути увагу після виписки з пологового будинку, так це на те, як поводиться дитина під час будь-яких маніпуляцій з голівкою та шиєю. Через провокування больового синдрому в шиї ці діти не люблять купатися, надягати шапочку, віддають перевагу одній і тій самій стороні грудей під час годування. Шия в перші дні дитини може бути укороченою, з великою кількістю поперечних складок, ніби втиснута в плечики, або подовженою. Голова може бути різко закинутою назад або повернутою в бік. Ці два симптоми можуть поєднуватися. При спробі вивести голівку в правильне положення дитина плаче. Може з'явитися напруження, болісність, набряклість і ущільнення області трапецієподібних і задніх шийних м'язів.

Іноді ці зміни спершу негрубі, й залишаються непоміченими. Пізніше під впливом тих чи інших провокацій колишні мінімальні симптоми стають більш очевидними. Зазвичай, ці діти пізніше починають утримувати голову в положенні на животі. У них формується асиметрія потиличної та лобової області. Через різний тонус м'язів з'являється дитячий сколіоз і асиметрія тазового пояса. Поступово зі стадії повороту кривошия переходить у стадію нахилу. У цей період звертає на себе увагу різна відстань розташування вушних раковин по відношенню до плічок. Головка ніби падає в один бік.

Усі ці симптоми повинні насторожити батьків і сімейного лікаря, повинні послужити приводом для негайного звернення до дитячого ортопеда.

Пам'ятайте! Період новонародженості визначає все подальше життя дитини, її розумові та фізичні можливості, і навіть багато з її майбутніх хвороб.

Однак часто ця нейроортопедична симптоматика пропускається, або неправильно оцінюється. В результаті впускаються найдорожчі дні та тижні, коли ще можливо щось змінити, виправити.

Як сказав один з провідних діячів медицини, дитячий невролог Олександр Юрійович Ратнер: «Багато захворювань дітей старшого віку і навіть дорослих є пізньою розплатою за нерозпізнані біди періоду новонародженості».

Майбутнім мамам хочу дати пораду готувати жіночий організм до пологів ще на етапі планування вагітності.

Особливу увагу необхідно приділити всьому тазового поясу жінки, його м'язам і зв'язкам, і вчасно проконсультуватися в ортопеда для виключення проблем цієї відповідальної за пологи зони. Саме наявність кососкрученного таза у майбутньої мами сприяє утрудненню проходження плода по родових шляхах. Полюбіть своє майбутнє дитя вже зараз, і зробіть все для того, щоб воно народилося та росло здоровим.

Дорогі батьки, будьте уважні до своїх дітей, стежте за положенням голови вашої дитини! А ще краще, покажіть її ортопеду якомога раніше! Особливо після ускладнених пологів! І ми спільно з вами зробимо все можливе, щоб ваша дитина була здорова!

Дитячий ортопед багатопрофільної поліклініки Into-Sana
Миронова Марина Олександрівна

Відгуки про лікарів