Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Не застудитися навесні дітям допоможуть правильне харчування та режим дня

Більшість людей на початку весни відчувають виснаження організму. На думку фахівців, це пов'язано з нестачею вітамінів і поживних речовин, сонячного світла. Імунітет допомагає дорослим боротися з інфекціями, а ось у дітей найчастіше такий спосіб захисту ще недостатньо розвинений. У зв'язку з цим початок весняного сезону часто приносить дітям різні захворювання.

«Перші півроку життя імунітет дитини — це результат роботи материнських імуноглобулінів, які вона отримала під час внутрішньоутробного розвитку. Але з часом їх сила слабшає, й інфекції вже можуть завдавати шкоди дитячому організму, — зазначає Анна Юріївна Єськова, лікар-педіатр вищої категорії, завідувачка педіатричним відділенням клініки INTO-SANA. Дитячий організм починає виробляти власні захисні клітини тільки у 6–7 років, а завершується цей процес тільки у період статевого дозрівання».

Імунітет у дітей може знижуватися через неправильне харчування, гіповітаміноз, хронічні захворювання, а також через стрес. У тому випадку, якщо малюк переносить ГРВІ частіше, ніж шість разів на рік, якщо застуди проходять довше, ніж зазвичай або з ускладненнями, то рекомендовано відвести дитину на консультацію до лікаря-імунолога.

«Відповідно до сучасних рекомендацій, використання імуностимулюючих засобів показане тільки для дітей з імунодефіцитом, який доведений лабораторними аналізами. У той же час всім дітям без винятку рекомендуються неспецифічні методи підвищення імунітету - прийом полівітамінних препаратів, корекція харчування, загартовування», — уточнює Анна Єськова.

Основою здоров'я дітей є правильний раціон. Дитяче харчування має бути насиченим вітамінами, білками, вуглеводами, мікроелементами. Раціон повинен містити овочі та фрукти, соки, а також кисломолочні продукти, такі як сир, кефір, ряжанка. М'ясо повинно бути дієтичних сортів — курка, яловичина, кролик, індичка. Також допустимі супи на овочевих бульйонах, каші, яйця (через високий вміст білка та заліза).

Важливий для дитячого здоров'я і режим дня. Дитячий сон повинен тривати не менше 10 годин. Щоб сон був спокійним і глибоким, дітям не варто перед засинанням дивитися телевізор, грати на комп'ютері, слухати гучну музику. Тоді вранці дитина буде свіжою та веселою.

Значно підвищити ефективність профілактики застудних захворювань можуть заняття спортом, прогулянки на свіжому повітрі, загартовування. Також не варто недооцінювати наявність комфортного психологічного клімату в сім'ї та оточенні дитини.

Якщо батьки прислухаються до цих нескладних порад, то точно через якийсь час помітять, що їхні діти хворіють все рідше і переносять хвороби легше.

Відгуки про лікарів