Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Найпоширеніші хвороби у жінок: порушення циклу, ерозія і кіста

Проблеми із самопочуттям можуть трапитися з кожною жінкою. На одні симптоми можна не звертати уваги, інші ж є приводом для негайного відвідування лікаря. Зараз серед жіночих хвороб найбільш поширені такі захворювання як порушення менструального циклу, ерозія шийки матки, кіста яйника, фіброміома матки, а також різні запальні захворювання, в тому числі інфекції, що передаються статевим шляхом.

У молодих жінок частіше зустрічаються запальні захворювання, викликані хвороботворними організмами, що потрапили в статеві органи жінки. Також збільшилася кількість пацієнток з ерозією шийки матки. Це може бути пов'язано з порушенням правил особистої та сексуальної гігієни, раннім початком статевого життя, частою зміною партнерів.

Про наявність інфекції і запалення говорять наступні симптоми: незвичайні виділення з піхви, неприємний запах, печіння і свербіння в області зовнішніх статевих органів, кров'янисті виділення між менструаціями, підвищення температури, часте сечовипускання, а також болі внизу живота - як у стані спокою, так і при статевому акті.

Для жінок старшого віку можуть бути актуальні доброякісні пухлини яйників, матки та молочних залоз. Зазвичай про себе захворювання "роблять заявку" через порушення менструального циклу, рясні тривалі менструації (аж до маткової кровотечі). Фіброміома матки може протікати зовсім безсимптомно. Однак саме вона часто стає причиною анемії, безпліддя, мимовільних абортів. Слід зазначити, що тільки половина випадків фіброміоми потребує лікування. Терапія вибирається індивідуально, залежно від розміру утворення, супутніх захворювань, віку пацієнтки. Існують консервативні та хірургічні (в основному так звані малоінвазивні, нетравматичні) методи лікування фіброміоми.

Поява кісти яйника може бути симптомом не одного, а цілої групи різних захворювань яйника. Серед таких захворювань і порушення процесів овуляції (фолікулярна кіста), і, наприклад, пухлинні захворювання (так звана кистома). Непухлинна кіста зазвичай не дає про себе знати, а тому її виявити можна тільки при обстеженні. Така кіста яйника на ранніх етапах розвитку добре піддається лікуванню. У госпіталізації та хірургічному лікуванні виникає необхідність тільки при розриві кісти або перекруті її ніжки.

Щоб вчасно виявити захворювання і запобігти його розвитку, потрібно регулярно відвідувати консультації фахівця. За світовими стандартами, регулярні профілактичні огляди гінеколога рекомендовані мінімум 1 раз на рік.

Варто також звернути увагу на такий важливий для жіночого здоров'я момент як оргазм. Світова статистика відзначає, що приблизно третина жінок на планеті ніколи не відчували оргазму, ще приблизно стільки ж мають нерегулярний оргазм. Слід пам'ятати, що сексуальне задоволення - важливий фактор здоров'я жінки. Його відсутність погано впливає на нервову систему і загальний стан здоров'я, може стати причиною неврозів, істеричних реакцій і вельми небезпечних застійних явищ в статевих органах. Аноргазмія - часта причина порушення менструального циклу, болісних менструацій, маткових кровотеч, негативних процесів в тканини молочної залози.

Відгуки про лікарів