Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

На пікнік слід брати більше зелені і обмежити алкоголь

На порозі низка травневих свят, і традиційно в цей час більшість жителів міст прагне відправитися на природу - відпочивати і готувати шашлики. На пікнік зазвичай беруть із собою багато м'яса та алкоголю, що може значно нашкодити здоров'ю, попереджають фахівці клініки Into-Sana.

Щоб відпочинок не закінчився загостренням захворювань шлунково-кишкового тракту і подальшою витмушеною госпіталізацією, медичні працівники радять дотримуватися кількох простих правил відпочинку на природі.

«М'ясо слід вибирати нежирне. Якщо є проблеми з травленням, не варто брати для готування шашлику яловичину або свинину, - пояснює лікар-гастроентеролог вищої категорії клініки Into-Sana Людмила Вікторівна Путренко. - Краще віддати перевагу м’ясу курки або індички. Вони швидше готуються і легше засвоюються. Обов'язково стежте за процесом приготування: в підгорілих ділянках утворюються канцерогени, а недосмажене м'ясо збільшує шанси заразитися гельмінтами і кишковими інфекціями».

Смажене м'ясо не повинно бути єдиною стравою пікніка. Як гарнір найкраще підійдуть овочі, приготовані на грилі - брокколі, морква, кабачок, картопля. Також на пікніку будуть незамінними листя салату, петрушка, кріп, зелена цибуля. Приготуйте салат зі свіжих овочів - капусти, огірків, помідорів. Цей сокогінний продукт бажано вжити перед м'ясом - він підготує травний тракт до процесу перетравлення, а клітковина поліпшить роботу кишковика.

Небажано вживати на природі копчені ковбаски, грудинку, сало, гострі соуси, - нехай на столі буде тільки зелень, шашлик та гарнір.

«Спиртні напої - додатковий удар по печінці та підшлунковій залозі. Тому після щедрого застілля часто розвивається таке небезпечне захворювання як гострий панкреатит, - застерігає Людмила Вікторівна Путренко. - Особливо не варто «накидатися» на м'ясо та алкогольні напої тим, хто довго постив - може виникнути біль і так зване «білкове» отруєння».

Ефективна профілактика переїдання – це рухливі ігри, волейбол, бадмінтон, футбол. Фізкультура «запустить» кишківник.

Якщо ж уникнути переїдання не вдалося, рекомендується прийняти препарат на основі панкреатину. Але якщо ліки не допомогли і стан не покращився, необхідно одразу звернутися за допомогою в медичний заклад.

Відгуки про лікарів