Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чоловік за 40 очима кардіолога

Сил у 40 років — більш ніж достатньо, самопочуття не дає приводу задуматися про здоров'я. Тому загрозливі для чоловічого організму зміни у цей період не привертають до себе особливої уваги. Однак саме в цей період вже починають відбуватися зміни в організмі, особливо це стосується серцево-судинної системи.

Судини чоловіка знайомляться із захворюванням десятиліття. Й ім'я йому — атеросклероз. Він є наслідком порушення двох чинників: обміну холестерину й еластичності стінок артерій. Саме так формується атеросклеротична бляшка.

Сприяють розвитку атеросклерозу дві добре вивчені групи умов: такі, що модифікуються, а значить, цілком кориговані поведінкою самої людини (стреси, шкідливі звички, рівень фізичної активності, контроль артеріального тиску та глюкози, неправильне харчування) і такі, що не модифікуються, на які вплинути неможливо (стать, вік, сімейна схильність).

Хронічний стрес викликає порушення обміну речовин, деформацію судин, формування тромбів. Найбільш небезпечні стреси для всіх, а особливо для чоловіків, це ті, що пов'язані з соціальним і сімейним статусом.

Ще одна дуже серйозна умова для прогресування атеросклерозу — паління. Воно прискорює ритм серцевих скорочень на 10 на секунду, викликає спазм судин, посилює проникність судинної стінки. Як наслідок, звуження судини, збільшення її ламкості.

Сучасний чоловік схильний до набору зайвої ваги. Його спосіб життя пов'язаний з мінімальними фізичними навантаженнями і споживанням висококалорійної їжі. Це ще більше підвищує навантаження на серце, викликає хропіння і задишку. При наборі зайвої ваги з'являються нові ризики — цукровий діабет, жовчнокам'яна хвороба.

У цьому ж періоді і також з причини гіподинамії починаються порушення діяльності ендокринної системи, перистальтики кишечника. Мало хто, особливо з чоловіків, розуміє, що фізичне навантаження здатне вирішити багато бід в організмі й дати швидку реакцію на вирішення проблем з метеоризмом, запорами, знизити гормони стресу, поліпшити живлення мозку та багато іншого.

Ви навіть спати будете по-іншому, шановні чоловіки. Без «задніх ніг», вставання в туалет і до холодильника, виходів на балкон, щоб подихати.

А якщо нарешті виконати дане собі, а головне, близьким слово і кинути палити? І здійснювати піші прогулянки з дружиною, грати у футбол з дітьми, кататися разом з ними на роликах, а не зав'язати дітям шнурки і відходити в сторону, щоб викурити сигарету, поки вони весело катаються.

Так, це правда. Всім нам властиво жити за принципом найменшого опору. Виконувати основний закон фізики: будь-яке тіло прагне до стану спокою. Але в 40 років час визнати, що саме життя з розумним опором, здорове зусилля над собою дасть результат у вигляді подовження повноцінного віку, радості пізнання нового, а можливо, навіть і старого — знову відчути радість батьківства?..

Зробіть це зусилля.
І ви з гордістю собою почнете отримувати компліменти з приводу поліпшення зовнішності, зменшення талії, мускулатури, що проявилася. І дуже сподіваємося, що це буде найкращим стимулом для продовження роботи над собою, підвищення якості життя.

Лаца Ольга Павлівна, кардіолог вищої категорії поліклініки Into-Sana

Відгуки про лікарів