Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Мультидисциплінарний підхід до лікування — командна гра на результат

Васильєва Олена Леонідівна, лікар-невролог клініки Into-Sana, м. Одеса.

Насправді все гранично просто — це робота команди медиків над вирішенням проблеми пацієнта. Такий підхід передбачає участь і взаємодію лікарів багатьох спеціальностей у веденні одного пацієнта, а це дає можливість оптимізувати процеси діагностики та лікування, забезпечити найкращий результат.

Глибоке занурення і вивчення захворювань одного або кількох органів дозволяє лікарю вийти на експертний рівень у вирішенні саме цих проблем. Але існує і зворотний бік — втрачається цілісність підходу щодо здоров'я пацієнта.

Як наслідок — пацієнт курсує між різними лікувальними закладами, лікарі яких дають рекомендації щодо своєї вузької галузі. При цьому зазвичай лікар загального профілю (терапевт) у цьому процесі участі не бере (так склалося у нас, що пацієнти більше вірять лікарям вузького профілю). Відтак, ніхто не узагальнює всі надані рекомендації, не визначає єдину тактику. Призводить це до відсутності у пацієнта послідовності у виконанні рекомендацій, до частої зміни лікарів, до відсутності ефекту, а іноді й до шкоди для здоров'я. 

Практично кожен стикався з ситуацією, коли одному пацієнту призначають багато ліків, часто навіть протипоказаних для одночасного застосування, дублюють обстеження, не враховують побічні впливи лікування на інші органи та системи.

От і виходить у результаті, як в одного мого пацієнта з поєднаною патологією, якому лікарі різного профіля призначили одночасно 62 таблетки на день! Він прийшов на прийом з одним проханням: «Лікарю, приберіть, будь ласка, все непотрібне, я не можу пити стільки ліків!»

У розвинених країнах, де процес «розщеплення» спеціальностей дуже активний, цю проблему вирішують шляхом збирання команди лікарів під вирішення конкретного медичного випадку. Схожий підхід є і вибором клініки Into-Sana.

Саме тому в нашій клініці на базі центру серцево-судинної патології, неврології та ендокринології успішно застосовується мультидисциплінарний підхід у лікуванні пацієнтів. Він потребує щоденного консиліуму всієї команди фахівців, під час якого детально розбирається кожен клінічний випадок. Думаю, без удаваної скромності можемо сказати, що аналогів нашому центру в Україні немає. 

Наша унікальність — в організації взаємодії усіх фахівців для допомоги одній людині.

Наприклад, лікування цукрового діабету з його ускладненнями потребує саме команди лікарів. Адже треба крім нормалізації рівня цукру в крові вирішувати проблему високого тиску, атеросклеротичного ураження судин, ураження нервової системи. Тому в команді завжди є кардіолог, ендокринолог, невролог, офтальмолог. Часто за наявності ускладнень до команди приєднується судинний хірург. А якщо у пацієнта ще й хронічне захворювання легень? Команда поповниться пульмонологом.

Дуже важливу роль у мультидисциплінарному підході відіграють медичні сестри. Адже вони поряд із нашими пацієнтами цілодобово, а лікар на роботі лише протягом робочого дня, а далі — на телефонному зв'язку. Тому сестри фіксують будь-яку важливу інформацію про стан пацієнта і доносять її до відома лікаря. Ми сміливо стверджуємо, що навички та знання наших медичних сестер настільки великі, що дозволяють повноцінно координувати процес одужання. І в основі їхньої праці лежать не просто рутинні дії або інтуїція, а глибоке розуміння потреб і проблем конкретного пацієнта.

Однією з обов'язкових умов здійснення сестринського догляду є участь пацієнта і членів сім'ї у прийнятті рішень щодо цілей догляду, плану та способів сестринського втручання. Заручившись підтримкою близьких пацієнта, команда фахівців може приступати до роботи з найскладнішими хворими.

Ідеальний для конкретного випадку склад згуртованої команди здатен творити дива!

Як тут не згадати пацієнтку з ішемічним інсультом, яку привезла до нас бригада швидкої допомоги. Інсульт. Праві кінцівки паралізовані, порушене мовлення, артеріальний тиск при цьому 220/110 мм.рт.ст., глюкоза крові 15,8 ммоль/л, адже у пацієнтки ще й цукровий діабет! У цій ситуації саме злагоджена робота всіх ланок нашої команди фахівців дозволила досягти бажаного результату. У приймальному відділенні була виконана магнітно-резонансна томографія головного мозку, яка дозволила візуалізувати розміри та локалізацію осередку ураження. Протягом години наша лабораторія надала нам результати клінічних і біохімічних аналізів. Консиліум у складі невролога, кардіолога та ендокринолога виробив загальну стратегію ведення пацієнтки. Не можна не відзначити злагоджену роботу середнього медперсоналу: щохвилинне моніторування серцево-судинної діяльності, контроль насичення крові киснем, контроль рівня цукру в крові, облік діурезу та багато іншого.

Вдалося досягти нормалізації артеріального тиску, рівня глюкози крові, почали відновлюватись рухи у правих руці та нозі, пацієнтка почала розмовляти. Корекція терапії проводилася щодня. У потрібний момент на допомогу прийшли реабілітологи, які щоденно займалися з хворою за програмою відновлення рухових функцій в інсультних хворих. Ну і, звичайно, психолог відділення допомогла пацієнтці впоратися з тривогою і страхами, викликаними подіями, що сталися.

З цією пацієнткою ми дружимо досі… Вона вже самостійно ходить, вільно говорить, а нещодавно похвалилася, що у неї народилася онука, і вона тепер активно допомагає дітям у її вихованні!

Лікарі

Відгуки про лікарів