Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чи можна за станом шкіри обличчя судити про стан здоров'я в цілому?

«Чи можна за станом шкіри обличчя судити про стан здоров'я в цілому?» Саме таке питання поставив портал «Домашний очаг» Ніколаєвій Зої Ахмедівні, лікарю-дерматовенерологу вищої категорії, кандидату медичних наук, косметологу, лазеротерапевту, мезотерапевту медичних центрів Into-Sana.

Напевно, якби це було дійсно так, то проблема діагностики у дерматологів, та й у лікарів інших спеціальностей, була б зведена до мінімуму.

Безумовно, за станом шкіри можна зробити деякі висновки про спосіб життя і ступінь догляду за шкірою у конкретної людини.

Так, наприклад, у курців відзначається схильність до розширення судин шкіри обличчя, що в подальшому призводить до куперозу. У осіб, що ведуть малорухомий спосіб життя, шкіра має «сіруватий» відтінок з явищами зниженого тургору й еластичності. У осіб, що страждають хворобами нирок, часто спостерігається набряклість в області нижніх повік. При захворюваннях надниркових залоз виражені синюшність і гіперпігментація шкіри під очима, на обличчі і тулубі в цілому.

Проблеми з ендокринною системою також можуть приводити до зміни зовнішності людини. Іноді з'являється зайва одутлість, пастозність, «місяцеподібне». При такому захворюванні, як червоний вовчак, характерною ознакою є поява вогнища червоного кольору на шкірі обличчя у вигляді «метелика». А при гіпертиреозі виражений екзофтальм, тобто вирячені очі.

Звичайно, є певні діагностичні критерії, за якими можна припустити наявність того чи іншого захворювання. Однак остаточний діагноз тільки на підставі будь-яких ознак зовнішності робити не можна.

Так, наприклад, у деяких людей є спадкова особливість поверхнево розташованих судин на шкірі обличчя, що супроводжується постійним рум'янцем. І ця людина, можливо, не є і ніколи не була курцем. Хтось має спадкову структуру у вигляді гриж нижньої повіки, що надає ефект набряклості, а це зовсім не означає, що є проблеми з нирками.

Хтось має спадкову схильність до осередкової гіперпігментації і живе в Середземноморському кліматі, що тільки підсилює появу темних плям. При цьому захворювання наднирників також можуть бути відсутні.

Загалом, цей список можна ще довго продовжувати. Тому, моя порада: будьте уважні до себе і своїх близьких, але не поспішайте ставити діагноз і лякати людей лише на підставі зовнішніх ознак.

Відгуки про лікарів